Un preot, consilier al arhiepiscopului Teodosie, a fost reținut pentru că ar fi furat trei milioane de lei de la episcopie

0
7

Un preot din Constanța, care este și consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului a fost reținut, vineri, pentru delapidare și fals în acte. Ionuț Pop trebuia să facă tranzacții bancare pentru episcopie, însă în perioada 2020-2024, el a sustras bani din patrimoniul acesteia în scop propriu, scrie ReplicaOnline.ro

Consilierul arhiepiscopului Teodosie, vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului a fost reținut pentru 24 de ore. Acuzațiile sunt de delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Se efectuează acte de urmărire penală fată de suspectul P.I., vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, sub aspectul comiterii infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (…) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (…)”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Prejudiciul este de aproximativ 3.000.000 de lei

Mai mult, bărbatul transfera bani către C.A.R. Omenia, cu titlul de returnări împrumuturi, iar mai apoi banii erau luați tot de el. Pentru a nu fi prins, preotul a falsificat mai multe înscrisuri. Parchetul a precizat că, în total, Ionuț Pop a cauzat un prejudiciu de aproximativ 3.000.000 de lei.

Ionuţ Pop a primit acces la banii Episcopiei Sălajului în 2020, când a fost numit vicar şi consilier economic al episcopului. Tot atunci, spun procurorii, ar fi început să sustragă diverse sume.

„Una dintre modalităţile de comitere a faptei consta în aceea că din conturile Episcopiei Sălajului erau virate cu titlu de restituire de împrumut sume de bani către un CAR pentru stingerea unor împrumuturi ce fuseseră contractate pe numele unor persoane fizice”, spune Sorin Flonta, procuror.

Procurorii nu au aflat încă ce a făcut preotul cu banii, dar cred ca i-a investit în casa pe care şi-a construit-o într-o zonă panoramică a Zalăului. Imobilul de 430 de metri pătraţi are dotări inteligente şi materiale premium, de lux, după cum e descris în anunţul prin care a vândut-o recent cu 500.000 de euro.

Vânzarea casei a avut loc în contextul în care Ionuţ Pop era încă din luna martie în centrul unei anchete interne a Episcopiei Săjajului. Preotul a fost destituit din funcţia de consilier economic, când s-a descoperit paguba. În august a cerut transferul la Constanţa şi a fost primit cu braţele deschise de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

 

În 2022, arhiepiscopul l-a decorat pe preot cu Crucea Dobrogei. Acum, arhiepiscopul spune că nu este la curent cu ancheta procurorilor.

„Nu ştiu despre ce e vorba. Eu sunt la Bucureşti, nu ştiu nimic”, spune Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

„S-a mutat de o lună de zile, o lună jumătate, a venit aici. L-am primit cu bucurie şi sperăm că lucrurile se vor aşeza. Îmi pare rău de ce se întâmplă. Încă o pată pe biserică”, spune Radu Herţeg, preot.

Ionuţ Pop are 44 de ani şi este doctor în istorie şi teologie. Înainte de mutarea la Constanţa, a slujit 15 ani la biserica Sfântul Nicolae din Zalău.

 

„Eu, practic, m-am înţeles bine cu el. Am mai fost la el, am discutat la el, dar nu ştiu ce s-a întâmplat”, spune o femeie.

Şase percheziţii au fost făcute în cazul fostului vicar. Anchetatorii au ridicat documente şi de la Episcopia Sălajului. „Este în curs o ancheta penală și vom oferi tot sprijinul autorităţilor competente pentru finalizarea ei”, au transmis autoritățile.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments