Vin alegerile! Din nou, candidații de la București sunt băgați pe gât ieșenilor mofluzi

0
31

Listele de candidați pentru alegerile parlamentare sunt deja întocmite, iar partidele turează motoarele înaintea intrării în campania oficială. Afișele sunt gata, ieșenii sunt îndemnați să iasă la vot, dar au parte de aceeași frustrare repetată la fiecare ciclu electoral: Bucureștiul invadează Iașul cu tot mai mulți candidați în poziții eligibile, inhibând șansele localnicilor de a accede în Parlament.

Fenomenul nu e nou, dar devine enervant de repetitiv. Caragiale l-a descris în cheie ironică în celebra “O scrisoare pierdută”, în care a „rezolvat” pretențiile lui Nae Cațavencu de a deveni deputat prin impunerea candidatului Agamiță Dandanache de către București.

Iașul a avut și are încă parte de numeroși Agamiță în vreme de alegeri. Personaje care n-au avut vreodată nici in clin, nici în mânecă cu Iașul, care nu știau nici cele mai simple lucruri despre Iași, au fost parașutate în vârful listelor, au reușit să intre în Parlament și de acolo, pa și la revedere dragi ieșeni, mulțumesc pentru vot, ne vedem din an în Paști!

Lista acestor venetici este lungă. O trecere rapidă în revistă ni-i readuce în memorie pe parlamentari aleși la Iași, dar care au călcat de maxim două – trei ori prin dulcele târg atât de tolerant cu pretențiile Bucureștiului.

Dintre cei mai recenți se detașează nume precum Diana Șoșoacă, aleasă în 2020 senatoare de Iași, deși n-avea absolut nici o legătură cu orașul.

Născut în Dolj, nelucrând nici o zi la Iași, Varujan Vosganian a fost ales senator de Iași pe listele Convenției Democrate Române în 1996, rămânând timp de 20 de ani parlamentar de Iași prin plasarea lui perpetuă pe locuri eligibile.

În 2020, pe primul loc al listei PNL Iași pentru Camera Deputaților era băgat Alexandru Kocsis, membru în organizația PNL București și apropiat al premierului de atunci, Ludovic Orban.

Anul acesta, scenariul se repetă.

Alexandru Rafila

PSD li-l bagă pe gât ieșenilor pe Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Pe lângă faptul că nu are nici o treabă cu Iașul, Rafila s-a remarcat prin tot felul de bețe puse-n roate sistemului medical ieșean.

Dragos Pislaru

Mai sunt și candidați stabiliți de București care, pentru a-și îndulci imaginea în rândul băștinașilor, își aduc aminte că o vreme au fost și ei ieșeni, cum este și cazul lui Dragoș Pâslaru, copreședintele partidului REPER, aflat pe primul loc pe lista candidaților la Camera Deputaților. Fost ministru al muncii în guvernul Cioloș, Pâslaru scrie o postare patetică pe Facebook:  „Iașiul este a doua mea casă, locul în care am predat pentru mai bine de trei ani și orașul în care mi-am desfășurat activitatea antreprenorială pentru o bună perioada de timp”. Ca să ne lămurim de dragostea bruscă pentru Iași a candidatului REPER,  în CV – ul său profesional publicat pe www.dragospislaru.eu  nu există nici o referire la Iași, nici ca profesor, nici ca om de afaceri.

Claudiu Tarziu

Nici AUR nu s-a dat în lături de a impune la Iași un candidat din Capitală. Lista pentru Senat este deschisă de Claudiu Târziu, lider al partidului. În CV – ul său apare o singură mențiune despre Iași, respectiv absolvirea unei obscure Universități „Mihai Eminescu” între anii 1994 – 1999.

Lista cu astfel de indivizi plantați peste noapte în fruntea listelor de Iași poate continua.

După ce că și-așa Iașul n-are trecere la marii decidenți economici ai României, nu suntem lăsați nici măcar să ne facem echipa politică din oameni de-ai locului.

Un tratament sfidător, de boieri aplicat iobagilor care nu îndrăznesc să ridice capul și să apere interesele comunității locale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments