Zona din România unde sunt cei mai mulți patroni. Dar cei mai mulți salariați?

0
100

În ce zonă din România sunt cei mai mulți patroni? Dar cei mai mulți angajați? Răspunsurile ar putea fi neașteptate.

Datele centraleizate de Institutul Național de Stattistică arată care este realitatea din țara noastră.

Zona din România unde sunt cei mai mulți patroni. Dar cei mai mulți salariați?

Ponderea patronilor în totalul populaţiei ocupate civile depăşea ponderea pe ţară (2,1%) în regiunile Sud- Vest Oltenia (2,4%), Sud – Est (2,6%) şi Vest (2,6%), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Asta în condițiile în care în regiunea Sud-Vest Oltenia se înregistrează cea mai mică pondere a populației ocupate (65,6%), dar și cei mai mulți români care lucrează în agricultură (17,6%).

Resursele de muncă erau, la începutul anului 2024, de 12.091.800 persoane, reprezentând 63,4% din populaţia totală a ţării, iar ponderea majoritară o deţineau bărbaţii (51,5%).

Resursele de muncă reprezintă segmentul populaţiei rezidente care dispune de ansamblul capacităţilor fizice şi intelectuale care îi permit să desfăşoare o muncă utilă în una dintre activităţile economiei naţionale.

Potrivit INS, în anul 2023, populaţia în vârstă de muncă aptă de lucru (determinată prin scăderea din populaţia în vârstă de muncă a persoanelor cu incapacitate permanentă de muncă şi a pensionarilor în vârstă de muncă care nu lucrează, cu pensie anticipată sau anticipată parţial, sau cu pensie de invaliditate gr. I si II) a fost de 11.519.900 persoane (52,2% bărbaţi şi 47,8% femei) şi deţinea o pondere de 95,3% în totalul resurselor de muncă.

Ponderea bărbaţilor o depăşea pe cea a femeilor cu 2,7 puncte procentuale. Persoanele sub şi peste vârsta de muncă aflate în activitate reprezentau 4,7% din resursele de muncă, în cadrul acestei categorii femeile fiind majoritare (62,9%).

Unde sunt angajați românii

Totodată, analiza structurii populaţiei ocupate civile pe sectoare de activitate evidenţiază că în regiunile Sud – Vest Oltenia şi Nord – Est s-au înregistrat cele mai mari ponderi ale persoanelor care lucrau în activităţile agricole (17,6% ambele).

Industria şi construcţiile concentrau 38,2% în regiunea Centru, 35,9% în regiunea Nord – Vest, 35,6% în regiunea Vest şi 35,4% în regiunea Sud – Muntenia, dintre persoanele ocupate. În servicii îşi desfăşurau activitatea peste 50% dintre persoanele ocupate din aproape toate regiunile, cu excepţia regiunilor Sud – Muntenia şi Sud – Vest Oltenia. Cea mai mare pondere a populaţiei ocupate civile în servicii s-a înregistrat în regiunea Bucureşti – Ilfov (74%).

La 1 ianuarie 2024, cea mai mare parte a populaţiei ocupate civile a fost constituită din salariaţi în regiunile Bucureşti – Ilfov (87%), Vest (75%) şi Centru (73,7%). Cele mai mici ponderi s-au înregistrat în regiunile Sud – Vest Oltenia (65,6%), Nord – Est (66,3%), şi Sud – Muntenia (66,5%).Ponderea patronilor în totalul populaţiei ocupate civile depăşea ponderea pe ţară (2,1%) în regiunile Sud- Vest Oltenia (2,4%), Sud – Est (2,6%) şi Vest (2,6%).Lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi au deţinut ponderi importante în populaţia ocupată civilă a regiunilor Nord – Est (24,6%, respectiv 7,1%), Sud – Muntenia (25,4%, respectiv 6,3%) şi Sud – Vest Oltenia (24,8%, respectiv 7,2%), conform stirileprotv.ro.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments