Absolvenții de UMF, în febra examenului de rezidențiat care se desfășoară duminică

0
84

10.575 de candidați s-au înscris la concursul de Rezidențiat 2024, conform datelor centralizate de Ministerul Sănătății. Cei mai mulți candidați sunt înscriși la specializarea Medicină (6.241), Medicina Dentară (2.361) și Farmacie (1.973).

Duminică, 17 noiembrie, în principalele centre universitare din țară absolvenții de medicină și farmacie vor concura pe locuri sau posturi în medicină, farmacie sau medicină dentară. Mii de studenți s-au înscris în centrele din București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureș și Timișoara. Cei mai mulți candidați sunt în Capitală, 3.993, dintre care 2.404 la Medicină, 930 la Medicină Dentară, 659 la Farmacie. Pe locul al doilea se află Iașul, cu 1.814 candidați înscriși, dintre care 999 la Medicină, 490 la Medicină Dentară, 325 la Farmacie.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a scos la concursul pentru intrarea în Rezidențiat 2024 aproape 5.000 de locuri și 237 de posturi. Anul trecut, Ministerul Sănătății a scos la concurs mai multe poziții (4.925 de locuri și 365 de posturi).

De asemenea, spre deosebire de anul trecut, când alegerea unui loc sau post a fost condiționată de un punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național, începând din acest an punctajul minim a revenit la 60%.

Concursul de rezidențiat începe la ora 10.00 și se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Potrivit Metodologiei de concurs, candidaţii pot intra în sala în care au fost repartizați începând cu ora 8:30. La intrarea în sala de concurs candidații se legitimează în fața şefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil NU sunt primiți în sala de concurs. Grilele cu răspunsurile corecte sunt transmise din sediul securizat către comisiile locale de rezidențiat, după ora 13.00, în ziua concursului, în format electronic securizat. Comisiile locale de rezidențiat multiplică grilele cu răspunsurile corecte, le sigilează în plicuri corespunzătoare fiecărei săli de concurs și le distribuie în sălile de concurs. Plicul este înmânat șefului de sală de către delegați după minimum 15 minute de la expirarea celor 4 ore de concurs și după predarea de către toți candidații din sala respectivă a grilelor pentru corectat. Totodată, din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10.00-14.00, site-urile oficiale ale universităților de medicină și farmacie își suspendă activitatea.

Grila corectă se afișează pe site-ul oficial al rezidențiatului și pe site-urile universităților de medicină și farmacie organizatoare în ziua concursului, începând cu ora 16.00.

Clasificarea pe domenii rezultă prin unificarea electronică a rezultatelor din toate centrele universitare în care s-a desfășurat concursul, stabilite în urma aplicării grilei corecte rămase definitivă. Clasificarea este națională și se face pentru fiecare domeniu pentru care a fost organizat concursul.

După susținerea examenului de rezidențiat 2024, atribuirea locurilor/posturilor din specialitate se realizează în funcție de punctajul obținut la promovare, în limita locurilor/posturilor anunțate pentru concurs. Medicii, stomatologii și farmaciștii care devin rezidenți pe locuri semnează un contract individual de muncă pe perioadă fixă, corespunzătoare duratei rezidențiatului, cu unitatea medicală unde au fost alocate locurile de rezidențiat. Medicii, stomatologii și farmaciștii care devin rezidenți pe post semnează un contract individual de muncă pe termen nedeterminat cu instituția sanitară, informeaza Ziarul de Iasi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments