Noua lege a pensiilor a creat nemulțumire în rândul pensionarilor care au rămas fără pensie sau cu veniturile după vechea lege. Lipsa unui program informatic care să preia dosarele noi ale pensionarilor, decalajele mari între pensia primită după recalculare în rândul persoanelor care au muncit în condiții grele de muncă sunt doar o parte dintre neumulțumirile pe care le au seniorii care au contribuit zeci de ani la sistemul public de pensii. Avocat Daniela Rotaru din SCA Tomaseschi &Asociații a oferit lămuriri despre noua indexare a pensiilor din ianuarie 2025 și ce impact social are
– Credeți că mecanismul actual de indexare a pensiilor este suficient pentru a asigura un trai decent pensionarilor, având în vedere inflația și fluctuațiile economice?
Răspuns: Considerăm că mecanismul actual de indexare a pensiilor este insuficient și ineficient. Asemănător legii precedente și noua lege a pensiilor comportă o serie de lacune legislative, care, din păcate, afectează drepturile pensionarilor.
Avocat Daniela Rotaru despre situația pensionarilor și indexarea din 2025: „Soluția de a menține pensia mai mare avută anterior modificării legislative nu este suficientă pentru a corecta inechitățile generate de noile reglementări”
Ajuns la vârsta de pensionare, un cetățean român trebuie să anticipeze scăderea nivelului de trai, întrucât veniturile pe care le va avea din pensii vor fi considerabil mai mici decât veniturile sale castigate în calitate de salariat sau funcționar. Credem că acest lucru, deși considerat o normalitate în România, poate fi eliminat, iar drept exemplu vin statele europene, dar și statele din Asia, precum Japonia.
– În opinia dumneavoastră, în ce măsură noile reglementări vor reduce sau vor adânci diferențele dintre pensionarii cu venituri mai mari și cei cu venituri mai mici? Ce măsuri ar putea fi luate pentru a asigura o indexare echitabilă?
Răspuns: Încă de la începutul lunii septembrie 2024, noua reglementare și-a arătat scăpările, iar o mare parte din pensionari s-au simțit nedreptățiți, discriminați, ignorați. Considerăm că o indexare echitabilă ar putea fi asigurată în cazul în care legiuitorul ar lua în considerare situațiile tuturor categoriilor de pensionari și ar anticipa problemele care pot apărea în urma efectelor produse de noua lege. Soluția de a menține pensia mai mare avută anterior modificării legislative nu este suficientă pentru a corecta inechitățile generate de noile reglementări, în special în cazul în care pensia acestor persoane nu va fi indexată potrivit inflației în anul următor.
– Ce soluții legale ar trebui implementate pentru a sprijini pensionarii cu pensii mici sau cu venituri înghețate, astfel încât aceștia să nu ajungă în dificultăți financiare mari?
Răspuns: Există multe soluții care pot fi implementate la nivel legal, astfel încât pensionarii cu venituri mici să fie ajutați în această perioadă. În primul rând, considerăm că valoarea pensiei minime trebuie să fie corelată cel puțin cu acel coș minim de consum lunar. Legiuitorul trebuie să aibă în vedere că un pensionar are nevoie de alimente, haine, medicamente, precum și proceduri medicale de calitate. Suntem de părere că pensionarii trebuie tratați întâi de toate cu respect și demnitate. Legiuitorul trebuie să plece de la premisa că pensionarii sunt la fel de importanți ca și celelalte categorii de cetățeni, astfel încât să înceteze să asigure de fiecare dată doar minimul strict necesar și să încerce să acorde pensionarilor un venit decent, nu doar un venit minim.
La fel, considerăm că sunt necesare scutirile și reducerile în contractele privind utilitățile publice, în special în perioada iernii. Pensionarii nu trebuie excluși nici din viața culturală, astfel încât credem că sunt binevenite reducerile la biletele de teatru, concerte, manifestații artistice.
De asemenea, considerăm că ar trebui implementate mai multe programe de sprijin pentru persoanele în vârstă, în care seniorilor li s-ar acorda gratuit consiliere juridică, psihologică, financiară, servicii medicale gratuite.
– Credeți că statul ar trebui să implementeze un sistem de protecție suplimentar pentru pensionarii cu venituri foarte mici, precum indemnizații suplimentare sau măsuri de sprijin pentru creșterea standardului de viață?
Răspuns: Probabil că orice persoană cu spirit civic și compasiune va răspunde afirmativ la această întrebare. Suntem de părerea că un stat puternic își arată forța prin prin grija față de cei mai slabi dintre cetățeni.
Cu riscul de a ne repeta, afirmăm că pensionarul trebuie tratat cu respect, iar acest lucru presupune în primul rând asigurarea unui trai decent. Un pensionar cu o pensie în valoare de 1281 de lei nu poate să își asigure un nivel de viață bun, nu este în stare să își achiziționeze bunurile necesare traiului, astfel este obligat să muncească în continuare.
– Credeți că există un risc ca pensionarii să nu fie informați corect despre cum se face indexarea pensiilor sau despre drepturile lor în acest sens?
Răspuns: Considerăm că există acest risc, motiv pentru care recomandăm tuturor persoanelor să se informeze singuri, din sursele în care au încredere. Informația este cea mai puternică armă, de aceea îi sfătuim pe seniori să consulte surse veridice sau, în cazul în care nu stăpânesc termenii de specialitate, să se adreseze unui avocat sau unui alt specialist în domeniu.
– Cum apreciați, în ansamblu, reforma sistemului de pensii din România? Credeți că reforma va adresa inegalitățile existente în sistemul de pensii?
Răspuns: Reforma sistemului de pensii deja și-a evidențiat scăpările, motiv pentru care aceasta suportă multiple critici din partea pensionarilor. Deși considerăm că premisele acestei reforme au fost, în general, bune și merită menționat că unele categorii de pensionari au primit o pensie mai mare, totuși aproape un milion de pensionari continuă să primească o pensie care nu le poate asigura un trai decent.
De asemenea, nici pensionarii care în urma reformei au primit o pensie mai mare nu se pot bucura în totalitate de drepturile bănești, din motiv că nu există suficiente fonduri pentru a asigura plata acestor drepturi.
– În cazul în care se constată că unele categorii de pensionari nu beneficiază de creșteri adecvate ale pensiilor, ce măsuri ar putea fi luate la nivel guvernamental sau legislativ pentru a corecta această problemă?
Răspuns: Suntem de părere că există o mulțime de măsuri care pot fi implementate la nivel legislativ, pentru a repara inechitățile dintre pensionari. Problema constă în lipsa de interes cu privire la această problemă în rândul celor care sunt abilitați să propună și să adopte modificările legislative. Recenta Lege 524/14.10.2024, prin care s-a respins propunerea legislativă de indexare conform ratei inflației a pensiilor care în urma recalculării au devenit mai mici decât cele aflate în plată anterior recalculării reflectă atitudinea organului legislativ cu privire la problema de față.
Introducerea unui sistem mixt, subvenționarea contribuțiilor, indexarea corectă și la timp a pensiilor sunt doar câteva dintre măsurile care pot fi luate în calcul pentru a corecta această problem.
-Dosarele care au fost depuse după data de 1 septembrie, de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, nu au fost procesate și introduse în sistemul public al Casei Naționale de Pensii din cauza unui sistem informatic ce nu este nici astăzi funcțional. Seniorii spun că în tot acest timp nu au primit niciun ban. Ce ar putea să facă acești pensionari din punct de vedere legal?
Răspuns: Instituțiile de stat sunt obligate să introducă dosarele în sistemul public al Casei Naționale de Pensii. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, recomandăm seniorilor să se adreseze unui avocat specializat în dreptul asigurărilor sociale, în vederea introducerii unei acțiuni în instanță.
-Au fost depuse nenumărate petiții la Avocatul Poporului organism care le-a oferit pensionarilor un răspuns elaborat cu privire la modul în care s-a făcut recalcularea.
„Curtea Constituțională a constatat că legea prevede garanții exprese pentru păstrarea cuntumului pensiei, astfel că nu se poate aprecia că schimbarea elementelor în funcție de care aceasta a fost calculată afectează dreptul la pensie, acum a fost stabilit anterior”, se arată în răspunsul oferit de Avocatul Poporului.
Se poate ca acest tip de răspuns să fie conceput tocmai pentru a-i descuraja pe pensionari să acționeze în instanță recalcularea pensiilor?
Răspuns: După părerea noastră, acest răspuns este formulat astfel încât să nu supere instituțiile de stat și să nu contravină narațiunii oficiale, care apără cu tot dinadinsul reforma legislativă în domeniul pensiilor. Acest răspuns nu ar trebui să descurajeze justițiabilii să își apere interesele și să militeze pentru drepturile pe care le merită.
-Una dintre acuzațiile pe care pensionarii le aduc noii legi a pensiilor este faptul că în urma recalculării se încalcă dreptul la un nivel de trai decent, fapt care contravine cu ceea ce a promis de nenumărate ori Ministerul Muncii și Solidarității Sociale că formula de calcul a fost reglementată pe principiul contributivității astfel încât să fie corectate o parte din inechitățile din sistemul public de pensii. Avocatul Poporului vine cu o explicație halucinantă cu privire la modalitatea de calcul extrem de contestată mai ales de persoanele care au muncit în condiții grele.
„Atribuția de a stabili condițiile și criteriile de acordare a acestor drepturi, inclusiv modalitățile de calcul a cuantumului lor revine în exclusivitate legiuitorului.
Acesta, în considerarea unor schimbări intervenite în posibilitățile de acordare și dimensionare a drepturilor de asigurări sociale, poate modifica ori de câte ori consideră că este necesar, criteriile de calcul al cuantumului acestor drepturi, cu efecte numai pentru viitor.
Prin urmarea, ține de opțiunea liberă a legiuitorului stabilirea veniturilor realizate de titularii dreptului la pensie care se includ în baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiilor”, se arată în răspunsul la petiții.
Să fie oare doar principiul contributivității ca singurul element principal pe care să fie construită o lege a pensiilor într-o țară în care in jur de 1.100.000 de pensionari au venitul de 1.281 lei? Sau ar fi trebuit ca legea să fie adaptată în funcție de profilul activității pe care a desfășurat-o cel care a contribuit zeci de ani la sistemul public de pensii?
Răspuns: Principiul contributivității este un principiu de bază și, cu siguranță, are un rol important în această materie, însă pentru o bună parte dintre cetățeni (cum ar fi, de exemplu, cei care au lucrat în condiții deosebite și speciale de muncă) acest principiu nu funcționează. De aceea este important ca legiuitorul să nu se limiteze la niște principii de bază, ci să găsească soluții pentru fiecare situație factuală, chiar dacă acest proces implică mai mult efort și mai multe costuri.
Remarca precum că doar legiuitorul este în măsură să stabilească condițiile și criteriile de acordare a pensiei, inclusiv modalitățile de calcul a acesteia este absolut adevărată. Cu toate acestea, deciziile legiuitorului ar trebui să reflecte nevoile cetățenilor, iar întâi de toate pensia trebuie să asigure un trai decent.
În contextual actual, traiul decent pentru un pensionar reprezintă excepția, iar nu regula, motiv pentru care legiuitorul ar trebui să pregătească un nou set de modificări legislative, pentru a-și îndeplini promisiunea.