În contextul creșterii alarmante a cazurilor de adicții în rândul tinerilor și adulților, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a deschis Centrul Ortodox de Recuperare din Adicții „Sfântul Maximilian”.
Proiectul este inițiat de Parohia „Sfântul Vasile” din Tătărași, cu sprijinul Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu specialiști din țară și din străinătate care au o vastă experiență în domeniul adicțiilor.
Pentru unii, dependenta de jocurile de noroc a pornit ca o gluma care a devenit in timp o problema extrem de grava. Timp de 6 ani, un barbat din Iasi s-a confruntat cu cea mai grea forma de adictie, cea de jocurile de noroc.
“Perioada in care am devenit dependent 201-2017 sunt dependent de jocuri de noroc, iar in aceasta perioada am fost in consum foarte compulsiv de jocuri de noroc de cand eram student in anul 3 la Facultatea de Constructii aici in Iasi. Dintr-un anturaj cu multi prieteni care jucam la jocuri am incercat sa joc din curiozitate ce se intampla acolo si m-a luat valul. In scurt timp am ajuns dependent de jocuri de noroc. Mi-am dat seama ca mi-am pierdut controlul asupra acestui joc“, a spus un dependent de jocuri.
Centrul de adicții care funcționează în regim de zi dar și rezidențial, cu o capacitate de 8 paturi, este localizat în Iași, pe strada Vasile Lupu nr. 40 și va oferi tratament și suport pentru persoanele afectate de dependențe, inclusiv dependența de alcool, droguri și alte substanțe.
Iulian Negru, Preot Initiator: “Prin mila Domnului facem un spatiu de tamaduire sa o consacram si sa o randuim pentru a indeplini cu mai mult profesionalism si mai multa grija lucrarea aceasta de tamaduire. Se considera ca ultima veriga din lantul terapeutic este centrul la care oamenii sunt la dispozitia a preotului, a terapeutului pentru a putea beneficia de un fel de terapie intensiva”.
Centrul va oferi un program cuprinzător de recuperare pentru persoanele afectate de dependențe.
Beatrice Herrmann, Medic Elveția: “Aceasta lupta este teribila pentru ca acest demon al dependentei ii fura omului care ii cade in depdendenta posibilitatea de a se ajuta pe sine insusi. Acest om nu se mai poate ajuta singur si de multe ori nu accepta nici ajutorul celor din jur”.
Centrul reprezinta un pas important impotriva adictiilor.