Cine este Călin Georgescu, candidatul „din umbră”

0
357

În condițiile în care culoarul de extremă dreapta din România pare să fi fost în mare parte ocupat, cel puţin din punct de vedere al vizibilităţii, de George Simion şi de Diana Şoşoacă, Călin Georgescu a părut de multe ori un personaj politic marginal nu doar în general, ci şi în interiorul propriei „mişcări”.

 

Călin Georgescu a fost vehiculat deseori ca prim-ministru din diferite direcţii în interiorul curentului românesc neo-legionar sau de extremă dreapta – între 2020 şi 2022 a fost şi membru AUR şi George Simion însuşi a vorbit de el ca fiind candidatul formaţiunii pentru funcţia de premier al guvernului.

Inclusiv aparatul de propagandă al Rusiei, prin Sputnik, a discutat despre Călin Georgescu ca „posibil” premier în România. Pare că Rusia are chiar un interes special ca Georgescu să ocupe o funcţie de vârf în România, mai ales în condițiile în care acesta făcut deseori afirmaţii laudative la adresa regimului de la Kremlin şi a dictatorului său.

„Dr. Călin Georgescu va fi viitorul prim-ministru”, scriau propagandiştii ruşi în vara lui 2016, înainte de alegerile parlamentare din acel an, câştigate la scor foarte mare de PSD-ul lui Liviu Dragnea.

„Putin îşi iubeşte ţara. Ucraina e un stat inventat”

Georgescu este un admirator declarat al dictatorului rus, Vladimir Putin. Într-un interviu la Realitatea Plus, din februarie 2022, el spunea că este „atras de cultura rusă”.
le
„Trebuie să te ai bine cu toţi vecinii. În rest, trebuie să te ai bine cu toate puterile mari ale lumii – China, SUA, Rusia”.

 

„Vladimir Putin este un om care-şi iubeşte ţara. E o persoană, care, din punctul meu de vedere, cunoaşte foarte bine unghiurile diplomatice, le stăpâneşte şi este înconjurat de foarte buni profesionişti”, adăuga el, la acel moment.

Legat de Ucraina, cu puţin timp înainte de declanșarea invaziei ruseşti, Georgescu spunea că Ucraina este un „stat inventat” şi că România „ar fi avut mai mult de câştigat” „dacă întreţinea relaţii mai bune cu China şi Rusia”. Practic, Georgescu a repetat constant punctajele de propagandă ale regimului de la Kremlin, susținând mereu punctele de vedere anti-Ucraina ale acestuia.

Georgescu, cunoscut pentru apologia legionarilor şi lui Ion Antonescu

„Cel care luptă pentru Dumnezeu şi neam nu va fi învins niciodată. Neamul românesc, niciodată, nu a trăit prin sclavi, ci a trăit prin Ştefan cel Mare, prin Mihai Viteazu, prin Horia, prin Avram Iancu, prin Cuya, prin Kogălniceanu, prin Corneliu Zelea Codreanu, prin Mareșalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi, prin ei a trăit istoria naţională, prin ei vorbeşte şi a vorbit istoria naţională şi nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”, spunea Georgescu în noiembrie 2020, într-un live pe Facebook.

La acel moment, George Simion a simţit nevoia să explice relaţia sa cu Georgescu – „Acest stimat domn, patriot, creştin, Călin Georgescu, este o persoană particulară, deocamdată, e în afara AUR, nu e membru, nu deţine funcţii. Noi l-am propus pentru că a fost singurul specialist care a articulat o viziune pentru România. Ne-a plăcut acea viziune, am îmbrăţişat-o şi am pus-o în programul nostru electoral”.

Cine este Calin Georgescu

Calin Georgescu are 63 de ani, a absolvit facultatea de Agronomie si este doctor in pedologie (studiul solurilor).

Inainte de Revolutie, a fost angajat ca inginer agronom la o intreprindere din Fagaras, judetul Brasov.

In 1991, ajunge sef al biroului senatorial pentru Mediu din Parlament. Un an mai tarziu, devine consilier al Ministrului Mediului, Marcian Bleahu. La acea vreme, Ion Iliescu era presedinte, iar Theodor Stolojan ocupa functia de prim-ministru, din postura de tehnocrat. Guvernul era dominat de FSN, dar Ministerul Mediului era asumat de Partidul Ecologist.

Intre 1993 si 1996, Calin Georgescu conduce un ONG numit Asociatia Tineretului Ecologist din Romania (TER), iar in guvernarea CDR devine secretar general in Ministerul Mediului.

La mijlocul anilor 2000 conduce un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE), apoi ocupa timp de mai multi ani diferite functii la ONU in domeniul conservarii mediului. Astazi, Calin Georgescu se prezinta ca expert in dezvoltare durabila si este profesor asociat la Universitatea din Pitesti.

In plan politic, numele sau a fost vehiculat pentru prima data in spatiul public in primavara anului 2012, cand ar fi trebuit sa devina premier dupa caderea Guvernului Boc. N-a fost numit.
Dupa tragedia de la Colectiv, care a dus la caderea Guvernului Ponta, a fost propus din nou prim-ministru, de mai multe persoane publice cu vederi nationaliste, in frunte cu actorul Dan Puric. N-a fost numit.

In decembrie 2020, AUR, partid abia intrat in Parlament, reprezentand si el o surpriza, l-a propus oficial pe Calin Georgescu pentru sefia Guvernului. N-a fost numit. George Simion, liderul AUR, i-a oferit functia de presedinte de onoare al partidului.

Ulterior, Calin Georgescu i-a numit ”eroi” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu si pe maresalul nazist Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din Romania. Procurorii i-au deschis dosar penal, iar Georgescu a plecat din AUR.

In urma unei decizii a Biroului Electoral Central. in ultimele zile de campanie, a fost obligat sa inlature din mediul online toate materialele electorale care nu contin codul de identificare primit de la AEP.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments