Conacul Alexandrescu din Botosani se vinde cu 300.000 de euro pe piata internationala: „O bijuterie arhitectonica, in stil neoromanesc”

0
172

Unul dintre cele mai frumoase conace din judetul Botosani, Conacul Alexandrescu din localitatea Guranda, este scos la vanzare pentru 300.000 de euro. Conacul este promovat pe piata imobiliara internationala de catre Sotheby’s International Realty.

Conacul are 23 de camere, 5 bai si o larga retea de pivnite si tuneluri subterane. Cladirea apartine acum unui om de afaceri din Bucuresti. 

 

Conform directorului Directiei pentru Cultura Botosani, Danut Hutu, imobilul, care se intinde pe 1.334 metri patrati si care dispune de un teren de 16,48 hectare, inclusiv un lac de doua hectare, este considerat o „bijuterie arhitectonica”.

„Conacul Alexandrescu de la Guranda a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre familia Alexandrescu, Mathilde si Mihai Alexandrescu. Este, putem sa spunem, o bijuterie arhitectonica, este un stil neoromanesc, dar si cu influente eclectice din arhitectura europeana. Proprietarii erau oameni cu o avere considerabila. De altfel, acest conac se intinde pe o suprafata destul de mare, in apropierea Manastirii Guranda. Din pacate, ca si celelalte conace boieresti, a fost nationalizat de regimul comunist si i s-au dat diferite functiuni, cea mai cunoscuta fiind cea de spital de pneumoftiziologie. El a a avut destinatia de spital pana dupa 2010 si a fost retrocedat urmasilor fostului proprietar, o persoana de origine austriaca”, a afirmat Hutu.

Conacul Alexandrescu a fost construit la comanda sotilor Mihai si Mathilde Alexandrescu, o familie de boieri care s-a stabilit in Moldova prin anii 1890.

Mosia familiei Alexandrescu, aflata la 40 de kilometri de Botosani si 90 de kilometri de Iasi, a devenit nu doar resedinta, ci si sursa de venit, domeniul fiind extins cu sute de hectare. Constructia principala a fost finalizata in 1905, proiectul fiind semnat de un arhitect venetian. Imobilul imprumuta din arhitectura tipica vremurilor, stilul neoromanesc fiind cel mai in voga la cumpana dintre secole.

Cladirea cu motive decorative, care ii ofera un aspect aparte, monumental, are ancadramente cu caramizi, iar balcoanele sunt incadrate in lemn. Mostenitoarea conacului a fost unica fiica a sotilor Alexandrescu, Yvonne (1890-1974), care avea sa intre in marea familie Cantacuzino, casatorindu-se cu Ion Cantacuzino (1888-1954) si avand o fiica, Claudina (nascuta in 1914).

Dupa exproprierile din cursul anului 1948, conacul a intrat in posesia statului comunist, care, din 1949, a instalat in conacul de la Guranda o unitate spitaliceasca. Din anii 2000, conacul a revenit mostenitorilor familiei Alexandrescu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments