Facturi duble la curent electric din 2025?Cât vor crește facturile la energie după 1 aprilie? Furnizorii au trimis notificări

Ce spune ministrul Energiei: ”plătim al 4-lea cel mai mic preț pentru gaze naturale și al 5-lea cel mai mic pentru electricitate”

0
187

Plafonarea prețurilor la energie va expira la 1 aprilie 2025, astfel că românii vor plăti un preț mai mare pentru curentul electric consumat. De ceva vreme furnizorii de energie au  început să trimită notificări cu oferte de preț.  După acest moment facturile vor crește pentru unii consumatori. Ar putea ajunge chiar la dublarea sumelor.

În acest context, Sebastian Burduja a dorit să aducă nişte clarificări cu privirea la temerea cetăţenilor. Astfel, ministrul Energiei a declarat că românii ar trebui să plătească mai puţin de 1,3 lei/kWh la energie începând cu luna aprilie a anului viitor. De asemenea, acesta susţine că cei care vor plăti mai mult ar trebui să schimbe de urgenţă furnizorul.

Autoritățile spun că încă nu au luat o decizie dacă liberalizarea pieței se va face treptat sau nu. Însă admit că românii plătesc cel mai mic preț la curent electric și gaze naturale.

Cât vor crește facturile la energie după 1 aprilie? Furnizorii au trimis deja notificări

În acest moment, prețul la energie electrică este plafonat astfel:

-pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh
-pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh
-pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh

Însă consumatorilor care le expiră contractele au început să primească de la furnizori informări cu privire la noile oferte de prețuri.

 

O companie care furnizoare informează că prețul pe care în va practica pentru energie va fi 1,31 lei/kWh

„Te întrebi de ce îți scriem acum? Si ce fel de vești îți dăm, în condițiile în care poate ai citit în presă că urmează creșteri de preț ale energiei electrice? Deocamdată nu se schimbă nimic! Vei continua să beneficiezi de preț plafonat al energiei electrice pană la data de 31 martie 2025.

După această dată, am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț de 0,735000 lei/kWh pentru componenta de energie electrică și un preț final de 1,31 lei/kWh, cu toate tarifele incluse”, arată notificarea trimisă de furnizorul de energie PPC România, fostul Enel.

Doar că după 1 aprilie, românii pot să-și schimbe furnizorul. Pot intra pe site-ul ANRE și pot alege de acolo în funcție de cel mai bun tarif.

Ce spune ministrul Energiei: ”plătim al 4-lea cel mai mic preț pentru gaze naturale și al 5-lea cel mai mic pentru electricitate”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat, într-o postare pe plagina sa de Facebook, că încă nu se știe cît va fi prețul la energie după plafonare dar că cei vulnerabili vor fi în continuare protejați. Pe de altă parte reamintește că România plătește printre cele mai mici prețuri la energie din Europa

„Eu nu am un glob de cristal ca să văd în el viitorul și să pot afirma cu certitudine că prețul va fi X sau Y. Și sunt convins că nimeni nu o poate face.

Sau cine o face fie are o doză de naivitate, exces de zel, fie are o doză de iresponsabilitate sau chiar rea-voință. Probabil sunt și unele interese politice sau comerciale în spatele mesajelor alarmiste de tipul „vine apocalipsa facturilor la energie”.

Cert este că prețurile plătite acum de gospodăriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Tocmai a fost publicat raportul Eurostat pentru trimestrul al doilea din acest an. Continuăm să plătim al 4-lea cel mai mic preț pentru gaze naturale și al 5-lea cel mai mic pentru electricitate”, a afirmat Burduja.

Toți consumatorii vor plăti mai puțin de 1,3 lei/ kWh

”Spuneam că nu am un glob de cristal ca să văd în el prețurile din facturile din primăvara viitoare, însă ne uităm pe cifre, facem analize, scenarii și luăm în calcul mai multe ipoteze.
Astfel, așa cum arată piața până acum, TOȚI consumatorii din România vor plăti prețuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh.
Din situația tranzacțiilor realizate până la data de 24.10.2024 pe piețele de energie electrică administrate de OPCOM, energia cu livrare în perioada 2025, profil bandă, a fost vândută la un preț mediu ponderat de 485,28 lei/MWh, iar profilul vârf la 539,31 lei/MWh.
Adăugăm costurile cu echilibrarea ale furnizorilor, marja de profit și toate celelalte taxe și tarife reglementate și vedem că în toate zonele de distribuție prețul final de vânzare este cuprins între 1,1 și 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 leikWh”, a afirmat Burduja
El i-a îndemnat pe consumatori să-și aleagă ofertele care li se potrivesc.
”Sunt oferte pe site-ul ANRE și la 0,90 lei/kWh, ceea ce pentru românii care consumă peste 300 kWh/lună înseamnă o scădere substanțială.
Chiar Hidroelectrica a avut oferte de 12 luni, până la 1 octombrie, de 0,80 lei/kWh.
Piața liberă nu trebuie să ne sperie.
Ea, într-un cadru sănătos, vine cu beneficii pentru consumatori, la pachet cu o mai mare responsabilitate din partea noastră, în calitate de clienți, de a fi mai exigenți cu furnizorul nostru, de a căuta prețul și serviciile corecte, care să ni se potrivesc fiecăruia.
Până la 1 aprilie ne propunem să adoptăm mecanismul de sprijin la care am început să lucrăm și, cel mai important, să accelerăm investițiile în energie”, a scris ministrul, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook.

Cum văd specialiștii facturile la energie

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă este de părere că facturile se vor dubla după expirarea plafonării.

”Avem ofertele, în momentul de față se învârt în jurul a 1,3 lei cu TVA/Kwh. Dacă se va materializa, pentru 50% dintre români factura va fi dublă, pentru 40% va fi cu 75% mai mare și pentru restul populației va fi aceeași ca până acum”, a spus Chisăliță conform Româniatv.ro.

Pe de altă parte, analistul economic Adrian Negrescu, este de părere că ”va fi un adevărat șoc pentru majoritatea populației, în primul rând, mai ales pentru cei care consumă puțină energie și gaze, acolo unde prețurile plafonate sunt sub nivelul pieței ei.

Pentru ei, facturile din primăvara anului viitor vor crește, aproape se vor dubla, iar asta va pune presiune pe puterea de cumpărare. Ne așteaptă noi creșteri de prețuri nu numai la energie, gaze, dar și la carburanți”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments