Alegeri prezidențiale: Ciolacu, Ciucă, Lasconi, Geoană, Simion, la start. Votul a început în diaspora unde au votat peste 150.000 de români. Urnele se închid la ora 21.
UPDATE 11.30 11,34% dintre români au votat până la ora 11.00 la primul tur al alegerilor prezidenţiale. În 2019, prezența la primul tur al prezidențialelor la aceeași oră era de 11,08 %. Două județe au depășit deja 16%.
Echipa PSD Iași a votat dimineața la Școala Gimnazială „ Titu Maiorescu”:
Mesajul primarului Mihai Chirica, a președintelui CJ Iași – Costel Alexe și a deputatului Alexandru Muraru:
„Este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români pentru vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă la ieşirea din secţia de votare.
„Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume. Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi, nu în ultimul rând, am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său”, a spus Ciolacu după ce şi-a exercitat dreptul la vot, a spus Marcel Ciolacu.
Mesajul lui Ludovic Orban:
Traian Băsescu așteaptă la coadă la vot împreună cu soția: Gata nu mai comentez nimic. Da să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat. Ce mesaj aveți pentru români: Să voteze. Îi rog să vină la vot, nimic altceva azi. Altceva n-am ce să vă spun. Votez cum vreau io. Hai că ajunge. Zău, ajunge.
Mircea Geoană a votat împreună cu familia. ”Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Cred că alegerea e destul de clară. Alegem între corupție și competență și patriotism. Sper că noaptea a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare masivă. Transmis un mesaj de încurajare pentru diaspora din Europa și America, dar și pentru masiva diasporă basarabeană. Eu am mai trecut printr-un astfel de exercițiu. Criza economică bate la ușă. Alegeți cei mai competenți candidați. Data viitoare sper să votăm digital prin blockchain. Doamne-ajută!”
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară. Urnele se deschid duminică dimineața la ora 9.00.
Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea.
Bucureştenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne şi pentru a-şi spune părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.
Alegeri prezidențiale: Cum arată buletinele de vot?
Ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale 2024:
Elena Lasconi – USR
George Simion – AUR
Marcel Ciolacu – PSD
Nicolae Ciucă – PNL
Kelemen Hunor – UDMR
Mircea Geoană – independent
Ana Birchall – independent
Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
Ludovic Orban – Forța Dreptei
Călin Georgescu – independent
Cristian Diaconescu – independent
Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
Documente necesare pentru vot
În ţară, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care în ziua votării se află în ţară, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate; b) cartea electronică de identitate; c) cartea de identitate provizorie; d) buletinul de identitate; e) paşaportul diplomatic; f) paşaportul diplomatic electronic; g) paşaportul de serviciu; h) paşaportul de serviciu electronic; i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Cetăţenii români cu domiciliul în România, dar care au adresa de reşedinţă în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.