Perioada rece din an vine cu depășiri la indicatorii de calitate a aerului, arată Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași într-un comunicat primit la redacțoe. Valorile crescute ale concentrațiilor de poluanți monitorizați în stații se înregistrează pe fondul cumulării emisiilor din diverse surse (arderi, trafic rutier, șantiere, activități industriale, incendii, ale surse locale) potențate de condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților atmosferici.
În ultimele zile, în toate stațiile de monitorizare a calității aerului din judetul Iași s-au înregistrat concentrații crescute ale poluaților PM10 și PM2,5. Maximele au fost între orele 19 și 21.00 ale zilei de 6 noiembrie. Valorile orare au depășit de cca 3 ori limita zilnică admisă pentru particule în suspensie PM10 și de aproape 5 ori limita anuală admisă pentru PM2,5. În aceste condiții, indicele general de calitate a aerului a fost de la “Rău” la “Foarte rău”.
Valorile crescute se înregistrează pe fondul cumulării emisiilor din diverse surse și sunt potențate de manifestarea unor fenomene meteo nefavorabile dispersiei. Astfel, în intervalul 5-7 noiembrie s-au înregistrat perioade cu calm atmosferic, iar pe 6 și 7 noiembrie inversiunile termice au fost mai pronunțate decât cele din zilele anterioare, conform apix.
Sursele principale de emisii în aceasta perioadă sunt arderile de combustibil pentru încălzirea rezidențială la care de adaugă traficul aglomerat, activitatea în șantiere, industrie, salubritate, diverse incendii. Creșterea nivelului poluanților peste limitele admise este amplificată și de frecvența mai mare de manifestare în această perioadă rece a unor condiții meteo regionale și locale total nefavorabile dispersiei: inversiune termică accentuată, calm atmosferic, ceață, fenomene ce favorizează acumularea poluanților și mentinerea lor la nivelul solului, fără posibilitatea de dispersie, și care duc la alterarea calității aerului.