Precizările DSU după criticile privind intervenția în cazul Prigoană

0
93

Jurnalista Anca Alexandrescu, buna prietena cu Silviu Prigoana, acuza modul in care s-a intervenit in cazul acestuia. Realizatoarea sustine ca omul de afaceri ar fi avut o sansa de supravietuire daca procedurile de salvare s-ar fi derulat profesionist.

„Procedurile lui Arafat isi arata din nou “eficienta”! Ieri, la Apelul de la 112 de la Bran, cand Silviu Prigoana s-a prabusit la pamant dupa un acces de tuse, a fost trimis un echipaj de paramedici SMURD! Cand au ajuns era in stop cardio respirator. Au folosit aparatul din dotare insa nu l-au putut intuba pentru ca echipajul NU avea medic… 15 minute mai tarziu a ajuns un echipaj de la ambulanta, tot in baza procedurilor lui Arafat! Deja era prea tarziu! Totusi a fost intubat si s-au facut manevre de resuscitare timp de aproximativ 40 de minute! Am intrebat mai multi medici daca ar fi avut vreo sansa daca primul echipaj ar fi avut medic! Raspunsul a fost categoric DA! In astfel de situatii, primele 5 minute pot face diferenta intre viata si moarte! Nu stiu daca l-ar fi salvat! Dar cine este Arafat ca sa ne ia aceasta sansa? Eu am ridicat aceasta problema in mai multe randuri! Poate de data asta cineva face ceva! Si da, cred ca e important sa facem toti cursuri de prim ajutor si mai ales copiii in scoli! Si ma voi bate pentru asta!”, este mesajul transmis de Anca Alexandrescu pe Facebook.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta a facut mai multe precizari fata de modul in care s-a intervenit.

“În data de 12.11.2024, la ora 14:11, dispeceratul integrat din Brașov primește un apel la numărul unic de urgență 112, motivul fiind solicitarea intervenției de urgență în localitatea Bran-Șimon, pentru acordarea îngrijirilor unei persoane aflată în stare de inconștiență. ⁠Pentru ca intervenția să fie una cât mai rapidă, respectând principiul trimiterii echipajului cel mai apropriat dar și a echipajului cel mai competent, în cazul în care de la început se stabilește că pacientul necesită un echipaj de nivel mai înalt de competențe, la ora 14:13 au fost alertate simultan, un echipaj SMURD tip B2 de prim ajutor calificat aflat în apropriere, dotat cu echipamentele necesare, inclusiv un defibrilator, dar și o ambulanță tip C2 de la Serviciul de Ambulanță Brașov, cu medic, aflată la o distanță mai mare, și anume în municipiul Brașov, fiind cel mai apropriat echipaj cu medic de cazul respectiv. Dat fiind faptul că echipajul de prim ajutor SMURD era în apropiere, mai exact, în Moeciu, la 5 minute de locul evenimentului, la 14:19, echipajul format din 3 paramedici a ajuns la caz. Odată ajunși la fața locului, aceștia au efectuat, fără oprire, manevrele de resuscitare specifice, dar și alte intervenții precum, deschidere căi aeriene, aspirare, defibrilare si masaj cardiac. La ora 14:35, după 22 de minute de la alertare, ambulanța C2 a SAJ Brașov, cu medic, venită de la o distanță mai mare, a ajuns la caz, efectuându-se, în continuare alături de echipajul SMURD, manevre și intervenții specifice, dar, din păcate, fără rezultat, constatându-se mai apoi decesul pacientului. Ca să explicăm pe înțelesul tuturor, sistemul integrat a făcut tot posibilul să salveze viața persoanei aflată în stop cardio respirator, asigurând cea mai importantă intervenție și anume, defibrilarea în cel mai scurt timp posibil, dar si trimițând un echipaj cu medic, care să completeze manevrele avansate de resuscitare”, a precizat DSU.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments