Studiul electrofiziologic și ablația prin radiofrecvență pentru aritmii cardiace

0
79

Dr. Raluca-Vasilica Sîrbu-Prisecaru, medic primar Cardiologie, Arcadia

În procedura de ablație, curentul de radiofrecvență este transmis la inimă prin intermediul unui cateter (cablu electric, acoperit de un izolator de plastic), în scopul provocării unei arsuri de mici dimensiuni, într-o zonă reperată în prealabil ca fiind responsabilă de declanșarea aritmiei. Unele aritmii necesită un număr mic de aplicații de radiofrecvență, însă altele, precum flutterul atrial, necesită un număr mai mare de tiruri de radiofrecvență. Cateterele sunt introduse în interiorul inimii sub anestezie locală, sub ghidaj radiologic, de obicei prin venele femurale (de la nivelul coapsei).

 

În timpul procedurii, este necesar ca pacientul să fie nemâncat, să rămână întins pe masa de radiologie, fără să se miște. Se pot administra medicamente contra durerii, în funcție de caz.

 

Procedura are de obicei 2 etape. Prima, studiul electrofiziologic, este cea de diagnostic și constă în declanșarea aritmiei clinice, iar cea de a doua constă în tratamentul prin ablație.

În prima etapă, se poziționează toate cateterele în pozițiile necesare, în interiorul inimii. Numărul și tipul cateterelor depinde de tipul de procedură vizat. Ulterior, se stimulează inima cu stimuli electrici de joasă intensitate cu scopul declanșării aritmiei clinice.

În cea de a doua etapă a procedurii, cea de tratament, se aplică curent de radiofrecvență în anumite locuri, iar pacientul poate resimți o arsură în piept, spate sau umeri. După tirurile de radiofrecvență, se reia prima parte cu stimularea inimii pentru a ne asigura de faptul că aritmia nu mai este inductibilă și procedura a avut succes. La final se extrag cateterele din vene sau artere și se aplică presiune pe acel loc pentru a opri sângerarea, eventual cu pansament compresiv.

După terminarea procedurii, pacienții trebuie să nu mobilizeze piciorul respectiv timp de 6 ore și se realizează controale EKG periodic.

 

Rata de succes este în general peste 90% și variază cu tipul aritmiilor. În majoritatea cazurilor, este posibilă eliminarea completă sau ameliorarea semnificativă a aritmiei și palpitațiilor și poate fi permisă renunțarea la tratamentul medicamentos. Medicamentele utilizate pentru tratamentul aritmiilor nu controlează în totalitate simptomele pacienților, iar frecvent se asociază cu efecte secundare.

Uneori, 5-20% dintre cazuri, aritmia poate recidiva în primele luni post procedural. În aceste cazuri, este de obicei necesară repetarea procedurii. Este important de știut și faptul că ablația tratează doar aritmia care a fost responsabilă de simptomatologia pacientului. În timp, în ciuda faptului că ablația a fost realizată cu succes, pot să apară și alte forme de palpitații – extrasistole atriale/ ventriculare, fibrilație atrială etc.

 

În Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia se realizează în siguranță ablația prin radiofrecvență pentru tratamentul flutterului atrial, al tahicardiilor prin reintrare în nodul atrioventricular și prin reintrare atrioventriculară.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments