Tupeu de samsar fără scrupule! Vasile Puscașu, acuzat de demolarea casei lui Costache Negruzzi, insistă să construiască blocuri pe locul crimei de patrimoniu

0
1018
Vasile Pușcașu

7Est prezintă noi dovezi legate de premeditarea demolării casei monument istoric a scriitorului Costache Negruzzi de către afaceristul Vasile Pușcașu. În documentația PUZPC sunt trasate clar restricțiile și limitările intervențiilor urbanistice de care Pușcașu ar fi trebuit să țină cont și, totodată, este punctat faptul că imobilul este monument istoric și se află în zona de protecție A a Iașului. Pușcașu a sfidat toate prevederile legale, a demolat acest monument și de 6 ani încoace face presiuni la nivelul instituțiilor de resort pentru a-i fi avizat proiectul construirii unui bloc de locuințe în locul casei monument pe care a ras-o de pe harta Iașului

Omul de afaceri Vasile Pușcașu, acuzat de demolarea casei monument istoric a lui Costache Negruzzi, într-un dosar căruia i s-a dat neînceperea urmăririi penale, insistă să construiască blocuri pe terenul pe care s-a aflat imobilul. Prin intermediul firmei Motel Bucium SRL, acesta vrea să construiască un bloc de locuințe pe un teren de aproape 2.000 mp, din centrul Iașului, amplasament pe care, până acum 6 ani, se află Casa Negruzzi. La acea vreme, afaceristul a susținut că imobilul s-a autodemolat, dar au existat dovezi potrivit cărora a fost o acțiune concertată și premeditată de demolare din partea lui Vasile Pușcașu.

Potrivit planului urbanistic zonal (PUZ) aferent proiectului semnat de Ionel Oancea, fost arhitect șef al Iașului,  destinația imobilului propus este mixtă: locuințe, spații comerciale, birouri și servicii, parcaj subteran. Regimul de înălțime propus pentru blocul de locuințe este cu două niveluri în subsol, parter, 4 etaje și un al cincilea nivel retras.

Avea o solicitare de PUZ pentru un hotel, dar acum a revenit cu un proiect de locuințe colective. La momentul dispariției casei lui Negruzzi,  Pușcasu a fost cercetat pentru distrugere, dar acesta a motivat faptul ca a fost autodemolare.  Noi suntem doar doi oameni în Direcție.  De la 15 oameni cât au fost inițial, în decursul timpului toate resursele  umane și financiare au început să fie reduse, dar așteptările din partea noastră sunt crescute. A existat și încă exista o dorința de a slăbi Direcția pentru a se urmări anumite interese. În doi oameni, având și un volum extraordinar de documente de avizat, este extrem de greu să mai facem și muncă de teren. Am propus înființarea unei Poliții de Patrimoniu la nivelul Ministerului Culturii, lucru care ne-ar fi permis să avem resurse și în teren, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Poate dacă aveam această resursă în teren, multe dintre monumente, cum este și cazul casei lui Negruzzi,  aveau poate altă soartă. Ori de câte ori a venit pentru avizare (n.r. Vasile Pușcașu) i s-a spus destul de clar că nu se poate schimba destinația și ca acel imobil nu poate fi declasat,  și inclusiv pe teren nu se poate construi”, a declarat Bobi Apăvăloaie, directorul Direcției Județene de Cultură Iași.

Pușcașu a distrus cu premeditare casa lui Negruzzi

Vasile Pușcașu a pus mâna pe clădirea-monument istoric în urmă cu 7 ani, intenția acestuia fiind aceea de a construi un hotel. Amplasamentul este pe strada Horia, numărul 13 (actualmente strada Costache Negruzzi), unde (în Lista Monumentelor Istorice din județul Iași) figurează casa scriitorului Costache Negruzzi, ridicată în secolul al XIX-lea și având codul: IS-II-m-B-03913. Pușcașu a contestat că aceasta ar fi un imobil de patrimoniu, deși acesta figurează în lista monumentelor istorice și chiar în proiectul făcut de Oancea este specificată zona protejată,  și până la demolare a încercat tot felul de tertipuri, inclusiv dezmembrarea terenului și adăugarea unei litere la numărul de adresă, pentru a induce ideea că imobilul monument vizat pentru demolare s-ar afla la o altă adresă decât cea care figurează în lista monumentelor istorice.

Obiectivele PUZPC constau în propuneri de organizare funcțională a terenului studiat într-o zonă protejată. Având ca scop limitarea intervențiilor într-un plafon favorabil conservării și punerii în valoare a patrimoniului construit existent, plecând de situația existent în imediata apropiere a amplasamentului studiat a unor imobile înscrise în lista monumentelor istorice Iași, precum Casa Carp, Casa Beldiman, Școala de tip Spiru Haret, Casa Milescu, Biserica Nașterea Maicii Domnului Talpalari. Prezenta documentație instituie în interiorul zonei reglementate urbanistic și pe perimetrul acesteia, limitări și restricții de intervenție” se arată în Planul Urbanistic Zona Construită Protejată (PUZCP) aferent proiectului.

Cu toate acesta, acest individ dubios pe mâna căruia au intrat mai multe monumente din Iași, printre care Hotelul Traian, și-a continuat fără nici remușcare planul de demolare a casei Negruzzi, a jubilat după ce i s-a dat NUP pentru distrugrea unui monument, și continuă să facă presiuni asupra insituțiilor publice din Iași, pentru a-și finalize diabolicul plan de a șterge iremediabil, orice amprentă la sol a proprietăților lui Costache Negruzzi. Vasile Pușcașu mai deține Motelul Bucium și Hotelul Traian. La alegerile din iunie, Pușcașu a candidat pentru un post de consilier local din partea AUR.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments