BREAKING Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu se rejudecă. Curtea de Apel București îi achitase pe securiștii acuzați că l-au ucis în bătaie

0
8

Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu se va rejudeca după ce Curtea Supremă a admis cererea extraordinară de revizuire formulată de fiul său, Andrei Ursu, și de procurorii din Parchetul general, potrivit portalului instanței.

Curtea de Apel București îi achitase în 2019 pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, securiștii acuzați că l-au ucis în bătaie pe inginerul Gheorghe Ursu.

În cuprinsul cererii de revizuire, procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au arătat că aceasta se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.

Astfel, în septembrie şi octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis Parchetului general „înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a victimei Gheorghe Ursu.”

„Procurorii au apreciat că rezultă date și împrejurări noi care nu au fost avute în vedere la soluționarea cauzei și care pot conduce la o soluție diametral opusă celei pronunțate, solicitând Curții de Apel București admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate și, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase”, se arată în comunicatul Parchetului general.

Comunicatul Parchetului General:

„Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în cursul zilei de astăzi, 12 decembrie 2024, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva deciziei penale pronunțată anterior de Curtea de Apel București în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”. Astfel, instanța a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel București în vederea rejudecării, în condițiile art. 461 din Codul de procedură penală.

Prin sentința penală a Curții de Apel București din data de 9 mai 2024 în acest dosar, a fost respinsă cererea de revizuire declarată de Ministerul Public pe 1 noiembrie 2023.

Menționăm că cererea de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților trimiși în judecată de PÎCCJ – Secția parchetelor militare în această cauză se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.

În cererea de revizuire din data de 1 noiembrie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate și, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.”

Context

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat în 2023 că a fost în audienţă la fostul director al SRI, Eduard Hellvig, pentru a-i cere o anchetă internă cu privire la angajaţii SRI care au falsificat dosarul tatălui său deschis de Securitate în 1984. Răspunsul primit? ”Facem şi dregem. Nu s-a făcut nimic niciodată”, a explicat Andrei Ursu la Prima TV, conform news.ro Totodată, Andrei Ursu l-a acuzat pe Cristian Troncotă, fost decan în cadrul Academiei SRI, că ”are semnătura pe dosarul falsificat” al tatălui său.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă e de părere că SRI s-a eliberat de moştenirea fostei Securităţi, aşa cum a precizat Eduard Hellvig în momentul demisiei din fruntea instituţiei.

„Trebuie să o spun pe şleau: nu s-a eliberat. Şi am date concrete în acest sens. A fost mai degrabă o poziţie mediatică, praf în ochi din partea fostului şef al SRI. L-am cunoscut, am fost în audienţă, i-am cerut inclusiv o anchetă internă în cadrul SRI a celor care au falsificat dosarul de urmărire informativă a tatălui meu: dosarul Udrea, dovedit de CNSAS că a fost falsificat grosier în anii ’90 (în decembrie 1984, Securitatea i-a deschis dosar de urmărire lui Gheorghe Ursu cu indicativul Udrea – n.r.). Şeful arhivelor fostei Securităţi, ajunse toate la SRI, era un fost securist, care lucrase în arhive şi până în ’89, şi a rămas bine-merci în SRI şi după ’89 şi care a ajuns decanul Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei SRI. E vorba de cel care e prezentat la unele televiziuni ca ”istoric” al serviciilor secrete, Cristian Troncotă.”, ajuns general în SRI. Ei bine, acest Cristian Troncotă are semnătura pe dosarul falsificat Udrea al tatălui meu. Cei de la CNSAS au dovedit negru pe alb, filă cu filă, cum filele pe microfilm sunt diferite de cele pe hârtie. Au inserat în 7 volume alte file. Falsificarea acestui dosar s-a făcut în cadrul SRI, dovedit, clar. Nu putea să fie dinainte”, a spus Andrei Ursu la Prima TV, citat de news.ro

Andrei Ursu a susţinut că a făcut mai multe cereri la Eduard Hellvig să declanşeze o investigaţie internă în cadrul SRI cu privire la dosarul tatălui său. Răspunsul fostului director al SRI? ”Facem şi dregem. N-a făcut nimic niciodată”, a explicat Andrei Ursu.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, afirma în 2020, într-un mesaj transmis la 35 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu, că SRI îşi exprimă speranţa şi încrederea că Justiţia va stabili adevărul în acest caz. „Serviciul Român de Informaţii nu numai că se delimitează ferm de crimele şi abuzurile Securităţii, ci le condamnă explicit. Între Serviciul Român de Informaţii şi Securitatea comunistă nu există şi nu va exista vreodată nici o formă de înţelegere sau compatibilitate”, a spus Hellvig, potrivit news.ro.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments