Cine e Anamaria Gavrilă, șefa partidului de pe TikTok intrat în Parlament. Prietenie cu China și avere din tranzacții imobiliare

0
257

Noul partid intrat în Parlamentul României, care l-a susținut pe candidatul independent la prezidențiale Călin Georgescu, este POT (Partidul Oamenilor Tineri). Formațiunea politică necunoscută până la aceste alegeri a avut o creștere fulminantă tot datorită rețelei sociale chineze TikTok. POT este condus de Anamaria Gavrilă, fost deputat AUR, membru în grupul de prietenie cu China, care s-a remarcat printr-un discurs asemănător celui promovat de Călin Georgescu.

Alegerile parlamentare din România de duminică au marcat o premieră negativă pentru istoria democratică a României, la o săptămână de la surpriza care a aruncat în aer primul tur al alegerilor prezidențiale – ascensiunea unui candidat cvasi-necunoscut de extremă dreapta cu idei radicale și cu discurs neo-legionar – pentru prima oară, România are în Parlament trei partide de extremă dreapta cu ponderi importante și cu potențial de creștere la următoarele alegeri, mai ales în contextul unui val tot mai pronunțat de extremism care cuprinde lumea. Cel mai nou astfel de partid, pe lângă cele două pe care le cunoșteam deja – AUR și SOS – este așa-zisul Partid al Oamenilor Tineri, POT mai pe scurt. E vorba de formațiunea pe care Călin Georgescu o păstorește din umbră și care l-a și „susținut” înainte de primul tur, deși nu știa nimeni nici de el, nici de POT.

În declarația de avere din iunie 2024, Anamaria Gavrilă trecea trei terenuri intravilane în Deva, totalizând peste 8.000 mp, precum și două terenuri agricole în Barsau, Hunedoara, obținute prin donație, de peste 10.000 mp.

În 2021, Anamaria Gavrilă a demisionat din AUR.

În calitate de parlamentar, Gavrilă a participat la evenimente publice la ambasada Chinei, de unde transmitea mesaje despre „pace și echilibru”.

La puțin timp după anunțarea rezultatului de duminică, Anamaria Gavrilă a anunțat că va ține „post cu apă trei zile”, ca „semn de recunoștință” pentru intrarea în Parlament a partidului său.

„O onoare pentru noi, din partea românilor. Eu am vizualizat încă o dată acest ecran (să mă asigur) să fie logo-ul POT pe ecran. Le mulțumim românilor din suflet… În primul și în primul rând slavă lui Histos pentru tot ce ne-a dat și pentru direcția pe care o ia în România. Eu, personal, voi alege, în semn de recunoștință, să fac un post cu apă de trei zile și unii dintre colegii mei se vor alătura. Este un semn recunoștință pentru ce ni s-a dat”, a fost mesajul acesteia.

POT a participat la locale și la parlamentare

La alegerile locale din 2024 partidul a reușit să câștige 11 mandate de consilieri locali și 18 mandate de primari. Partidul a încercat să înregistreze candidatura președintelui formațiunii, Anamaria Gavrilă, ulterior renunțând și optând să-l susțină pe Georgescu în urma unui sondaj intern. La alegerile europarlamentare din 2024 nu a participat.

Partidul a avut 79 candidați la alegerile parlamentare din 2024, printre care și mulți candidați din diaspora. Marian Rizea, primul pe lista de la Vâlcea pentru alegerile parlamentare, este un fost ofițer de Securitate.

Conspirații despre Ucraina, vaccinuri, cutremure și pandemie

Anamaria Gavrilă e cunoscută mai ales pentru pozițiile anti-Ucraina de pe rețelele sociale. Ea a devenit virală după o postare pe Facebook legată de scandalul din jurul canalului Bîstroe.

Atunci, Gavrilă susținea că „ucrainenii se folosesc de narativul fricii că vor veni rușii peste noi pentru ca să-i lăsăm să facă orice”. „Nimic nu le mai stă în cale, nici măcar distrugerea Deltei Dunării”, spune ea atunci.

Ulterior, s-a lansat în teorii ale conspirației despre cum moldovenii (din Republica Moldova) vor „rămâne fără apă de băut” din cauza „celui mai mare complex energetic pe care Ucraina vrea să-l facă pe Nistru”.

Citând „specialiști” necunoscuți și neidentificați în vreun fel, ea spunea că „în Moldova s-ar putea crea o catastrofă umanitară cu sute de mii de refugiați”. Ulterior, a venit cu o nouă teorie a conspirației conform căreia canalul Bîstroe „a dispărut de pe Google Maps”.

Gavrilă a promovat, de asemenea, teorii ale conspirației despre „cutremure provocate de extragerea gazelor prin fracturare” și despre pandemia de coronavirus, despre care spune că nu a existat.

De-a lungul zilelor care au urmat alegerilor prezidențiale, POT a început să aibă o prezență tot mai accentuată pe rețelele sociale, mai ales pe TikTok, rețeaua chinezească prin care a fost facilitată și ascensiunea lui Călin Georgescu. Totul a culminat cu o activare a votului dur al lui Călin Georgescu, care s-a prezentat la parlamentare și a trimis POT în legislativ cu 6,4%.

POT, o formațiune fondată în 2023 și condusă de o fostă deputată AUR, Anamaria Gavrilă, preia aceleași mesaje ale lui Călin Georgescu – ultranaționalism, o formă ultra-radicală de creștinism mistic și un discurs cu tente legionare care face apel la elemente naturale, „strămoși” și personaje puternic mitologizate din istoria României.

Avere din imobiliare și vizite la ambasada Chinei

Anamaria Gavrilă a locuit mai mulți ani în Marea Britanie și Germania, unde a lucrat în domeniul imobiliar. Aceasta a intrat în Parlament după alegerile legislative din 2020 din partea Partidului AUR. A fost anul în care pe listele AUR au ajuns în Parlament diferite personaje, care mai de care mai colorate, datorită rezultatului spectaculos obținut de un partid care cu câteva luni în urmă aproape că nu a existat la alegerile locale

Între 2007 și 2020, ea a lucrat în domeniul imobiliar la Londra și Munchen, iar în momentul în care a intrat în Parlament avea o casă de locuit de 563 mp și un apartament de 74 mp la Deva, Hundeoara, precum și un imobil de 55 mp în Munchen, achiziționat în 2018.

În 2020, Anamaria Gavrilă declara investiții importante – acțiuni în valoare de 355.000 de lire sterline la Iamyiam Ltd (UK) și de 47.500 de euro la Papaya City Gmbh (Germania).

De asemenea, șefa POT mai avea datorii de 325.000 de euro la două bănci străine și primise un grant de 11.635 de euro de la Guvernul României.

Un an mai târziu, Anamaria Gavrilă avea să-și vândă apartamentul din Munchen pentru o sumă uriașă, de 664.000 de euro. De menționat, și candidatul Călin Georgescu a făcut bani din tranzacții imobiliare despre care presa a scris în ultimele săptămâni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments