Colonoscopia cu sedare

0
151
Dr. Sandina Duduman

Dr. Sandina Duduman, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

 

Colonoscopia este un instrument valoros atât pentru diagnosticarea, cât și pentru prevenirea afecțiunilor grave de la nivelul colonului. Sedarea în timpul unei colonoscopii sporește semnificativ confortul, reduce anxietatea și contribuie la o procedură mai amănunțită.

 

Înainte de a efectua colonoscopia propriu-zisă, este recomandată o consultație gastroenterologică. În acest mod, medicul cunoaște istoricul medical al pacientului, medicația acestuia, intervențiile chirurgicale din antecedente, alergiile medicamentoase. Transmiteți medicului dumneavoastră dacă suferiți de diabet zaharat sau afecțiuni cardiovasculare, dar și dacă sunteți în tratament cu anticoagulante orale sau antiagregante plachetare, întrucât dozele vor necesita ajustare sau oprire temporară, în funcție de caz.

 

Cu 3-4 zile înainte de colonoscopie se evită consumul de fructe, legume și alimente cu semințe. Totodată, cu 4 zile înainte de colonoscopie se va opri administrarea de medicamente pe bază de fier, cărbune sau uleiuri.

Cu o zi înainte de colonoscopie se recomandă o dietă pe bază de lichide (zeamă de compot, supă strecurată, apă, ceai).

Ulterior, se consumă o soluție cu efect laxativ recomandată de către medicul dumneavoastră, pentru a elimina materiile fecale din intestin și pentru a putea fi examinat corespunzător interiorul colonului.

Pacienții care suferă de constipație sunt încurajați să consume cât mai multe lichide pe parcursul pregătirii pentru colonoscopie și să adopte restricțiile alimentare cu 5 zile înainte de investigație.

 

În ziua colonoscopiei, după îmbrăcarea unei ținute de spital, pacientul va fi așezat pe un pat, se va monta un acces venos (o branulă), vor fi plasați electrozii pentru monitorizare EKG, manșeta pentru măsurarea tensiunii arteriale și pulsoximetrul pentru măsurarea saturației în oxigen. Pe parcursul colonoscopiei cu sedare, pacientul este monitorizat de către medicul anestezist și asistenta medicală.

Pacientul va fi așezat în poziție laterală, pe partea stângă. După injectarea sedativelor și instalarea somnului, medicul va introduce colonoscopul prin orificiul anal. Pentru a destinde intestinul, dar și pentru a facilita avansarea colonoscopului, se introduce aer sau apă prin canalul colonoscopului. Dacă în timpul explorării sunt depistate leziuni (modificări ale mucoasei, polipi, tumori), pot fi recoltate biopsii (mici fragmente de țesut ce vor fi analizate la microscop). De asemenea, polipii pot fi îndepărtați endoscopic prin polipectomie. Polipectomia poate fi efectuată în cadrul colonoscopiei inițiale, însă, în anumite cazuri, dacă sunt prezenți mai mulți polipi de dimensiuni mai mari, poate fi necesară o altă colonoscopie pentru îndepărtarea tuturor polipilor.

După vizualizarea întregului intestin gros, pe măsură ce colonoscopul se retrage progresiv, se inspectează încă o dată mucoasa intestinală și se aspiră excesul de aer insuflat.

 

Pacientul va fi monitorizat până la trezirea din sedare și încă 30-60 de minute după aceasta. O senzație de amețeală sau balonare poate persista câteva ore după procedură. Nu se recomandă conducerea de autovehicule timp de 24 de ore după sedare. După colonoscopie, alimentația normală se va relua progresiv, cu alimente ușor digerabile.

Pacientul va primi rezultatul colonoscopiei în aceeași zi. Rezultatele biopsiilor durează între 7 și 10 zile.

 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments