Cum ne alegem vinurile pentru Revelion? Specialiștii USV Iași vin cu sortimentele perfecte pentru trecerea dintre ani

0
51

Pregatirile pentru seara de Revelion sunt in toi iar specialistii au cateva recomandari pentru mesele festive. Principalele criterii dupa care trebuie sa ne ghidam sunt preparatele culinare si preferintele invitatilor. Indiferent ca alegem vinul alb sau rosu, cele mai apreciate raman in continuare soiurile romanesti.

Vinurile reprezinta o componenta foarte importanta de pe masa de sarbatori. Cei care aleg sa faca Revelionul acasa sau intr-un cadru mai restrans trebuie sa tina cont de anumite recomandari cand vine vorba despre meniul de bauturi.

Cintia Colibaba, Cadru Didactic USV Iasi:

“Cateva reguli generale exista. In general, asociem vinurile cu mancarea pe care o avem pe masa, fie ea traditionala sau internationala. Bineinteles, trendul in ultimul timp este sa mergem pe produse cat mai locale, artizanale, create cu cat mai putini aditivi, cu cat mai multa dragoste si suflu local. Aceasta miscare de slow food pun alegerea foarte tare pe alegerea consumatorului. Vinurile fie ele linistite, spumante, albe, rosii sau roze cu siguranta din zone locale, crame mici sau crame mari in functie de specificul fiecaruia isi vor gasi un loc pe masa de sarbatori”

La trecerea dintre ani, spumantele sau sampania sunt nelipsite.

Cintia Colibaba, Cadru Didactic USV Iasi:

“Foarte de efect sunt in aceasta perioada spumantele. Sunt foarte multe crame si foarte multi operatori economici care produc astfel de bauturi. Recomandam sa alegem bauturi spumante facute cu grija si drag din soiuri locale pe care le gasimpe rafturile din magazine.

In general, tipurile de vin pe care le asociem cu mancarea un pic mai grasa, un pic mai complexa cu arome si sosuri destul de puternice sunt vinurile rosii. Dar foarte posibil, in functie de gusturi, si in functie de buget si in functie de placerea personala si de acest hedonism sub aspectul de gastronomie sa alegem si vinuri albe, baricate, complexe, bogate poate un Chardonay poate o Feteasca Alba sau Regala care au fost maturate in contact cu lemnul o perioada mai lunga de timp”

De asemenea, spumantele pot fi o optiune potrivita pentru aperitiv sau pentru tort.

Cintia Colibaba, Cadru Didactic USV Iasi:

“Pot functiona ca aperitiv sa ne deschida pofta de mancare aceste spumante pentru ca au o aciditate mare si sucurile gastrice sunt mai bine puse in miscare. Chiar recomandam aceste bauturi cu o cantitate mai mica de zaharuri, asa numitele brut sau extra brut. Spumantele care au aceasta clasificare au o cantitate mai mica de zaharuri si atunci putem sa le folosim si pe parcursul mesei nu doar la desert. La desert vor merge inclusiv aceste spumante mai seci, dar asociate specific cu o felie de ciocolata amara ca sa nu fie un dezechilibru foarte mare al dulcetii”

Studiile arata ca alcoolul trebuie consumat cu apa pentru a evita deshidratarea.

Cintia Colibaba, cadru didactic USV Iasi:

“Toata lumea apreciaza un pahar de sprit, un pahar de vin cu apa minerala sau cu sifon. Nu suntem singurii pe lume care fac aceasta chestie austriecii au sprit. Multi altii folosesc aceasta metoda de a echilibra un pic un vin pentru a-l face mai usor de facut, mai usor de inteles”

Persoanele care prefera vinul fiert trebuie sa tina cont de calitatea produselor folosite pentru a avea parte de o experienta inedita.

Cintia Colibaba, cadru didactic USV Iasi:

“Exista si vinuri albe care se folosesc pentru vinul fiert, există și vinuri roșii. În general este vinul rosu pe care il incalzim si il aromatizam pentru a obține acest vin fiert. Romanii nu sunt singurii care aplica aceasta metoda pentru ca o mare parte din lume o foloseste. La vinul rosu putem sa ne bucuram de un plus la proprietatile sale antioxidante pe care le ofera compusii fenolici, chiar daca ele se mai pierd fata de vinul alb. Ambele sunt placute, ambele sunt in spiritul sarbatorilor care urmeaza. Este foarte important ca materia prima sa fie de calitate”

Cel mai important lucru este consumul moderat de alcool pentru a nu pune in pericol sanatatea.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments