Fostul acționar al Dinamo București Dragoș Săvulescu e la un pas să nu facă nicio zi de pușcărie în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia, în care a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis vineri o contestaţie la executare depusă de omul de afaceri Dragoş Săvulescu şi au anulat condamnarea de cinci ani şi jumătate primită în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia, deşi el nu a stat efectiv nicio zi în închisoare.
Motivul invocat de magistraţii români este că Dragoş Săvulescu a executat pedeapsa în Italia, acolo unde a fugit pentru a scăpa de condamnare.
Dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia: Săvulescu, la un pas să nu facă nicio zi de pușcărie
„Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul – condamnat Săvulescu Emil Dragoş. În baza art. 598 alin. 1 lit. c) teza a II-a Cpp, constată că sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 a Curţii de Apel Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu mai poate fi pusă în executare faţă de contestatorul – condamnat, ca urmare a recunoaşterii şi executării pedepsei în Republica Italiană, potrivit Ordonanţei nr. 6340/30.05.2024 pronunţată de Tribunalul de Supraveghere din Milano.
Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 288/2017 din 07.02.2019, emis de Curtea de Apel Bucureşti şi retrage mandatul european de arestare nr. 2 din 08.02.2019. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă.
Fost acţionar al Clubului Dinamo, Dragoş Săvulescu a fost condamnat în 2019 la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, însă el a fugit în Italia înainte de pronunţarea sentinţei.
Judecătorii români susţin că, dacă nu ar recunoaşte că Săvulescu şi-a executat pedepsa în Italia, acest lucru ar constitui „o ingerinţă în dreptul la libera circulaţie de care se bucură cetăţenii Uniunii Europene”.
„În opinia Curţii, este evident că la acest moment executarea pedepsei închisorii de către intimatul – condamnat în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 338/2016 din 30.05.2018 emis de CAB nu mai este posibilă, deoarece executarea a fost preluată de autorităţile judiciare italiene, care au recunoscut sentinţa pronunţată de autorităţile române.
O interpretare contrară ar conduce la o adevărată ingerinţă în dreptul la libera circulaţie de care se bucură cetăţenii Uniunii Europene (…)
Prin urmare, recunoaşterea de către autorităţile italiene a sentinţei penale emise de autorităţile judiciare române lasă fără efect mandatul naţional de executare a pedepsei închisorii, ceea ce constituie în fapt o împiedicare la executare, în sensul art.598 alin.1 lit.c teza a II a C.proc.pen.
După ce s-a stabilit în Italia, Curtea de Apel din Napoli a respins cererea de extrădare formulată de autorităţile române pe numele lui. De asemenea, el a beneficiat de un decret de graţiere, prin care i-a fost redusă pedeapsa cu 3 ani, iar pentru restul de doi ani şi şase luni a fost aplicată o pedeapsă cu suspendare.
Ulterior, Săvulescu a făcut mai multe demersuri î