Lasconi, Bolojan si Ciolacu se intalnesc marti seara la sediul Guvernului. PSD vrea sa trimita USR in Opozitie

0
97

Liderii PSD, PNL, USR si UDMR se intalnesc, marti seara, de la ora 19.00, la sediul Guvernului pentru a discuta despre formarea noii majoritati parlamentare, pro-europene.

Din partea PSD, la intalnire vor participa Ciolacu, Neacsu, Grindeanu.

Din partea PNL: Bolojan, Ciucu, Vestea.

Din partea USR: Lasconi, Mosteanu, Fritz.

Din partea UDMR: Hunor, Cseke, Csoma.

Intalnirea ar fi trebuit sa aiba loc la orele pranzului insa a fost amanata.

PSD a anuntat deja ca pretinde postul de prim-ministru si ca vrea ca USR sa ramana in Opozitie, pentru a nu lasa fortele extremiste sa acapareze Opozitia.

Marti, Ilie Bolojan a anuntat anterior ca la urmatoarele alegeri prezidentiale ar trebui sa fie cat mai putini candidati, mai ales pro-occidentali. El a spus ca a discutat cu colegii sai de partid si ca se vor cauta solutii puntru gasirea unei formule cu un candidat puternic, sustinut de o coalitie. Acest candidat ar trebui sa integreze electoratele, ”sa reprezinte si Romania traditionala, si Romania care sustine familiile, si Romania urbana”.

”Din nou, trebuie sa renuntam la ceea ce am facut pana acum: «Hai sa ne punem un candidat sa vedem daca el, la loteria voturilor, poate ia 200.000 – 300.000 de voturi in plus si poate intra in turul doi, ca sa jucam noi aceasta miza mica». Cred ca trebuie gasita cea mai buna solutie si sigur, cu cat sunt mai putini candidati, mai ales cei care sunt prooccidentali, cei care isi asuma aceste valori ale Romaniei moderne, cu atat este mai bine, cu atat certurile dintre partide sunt limitate si de asemenea, daca s-ar gasi un candidat integrator, care sa integreze electoratele, sa reprezinte si Romania traditionala, si Romania care sustine familiile, si Romania urbana, am da senzatia ca am inteles si in ceea ce inseamna votul la prezidentiale, votul pe care l-au dat Romanii si cu siguranta coerenta in actiune ar fi mult mai mare, nu in ultimul rand si sansele”, a declarat Ilie Bolojan la Digi24.

Bolojan spune ca PNL si-a invatat lectia, iar acum cauta sa existe un singur candidat la Presedintie, sustinut de o coalitie.

”O pulverizare de voturi ne duce din nou catre niste dispute si catre un tur doi in care nu stim cum vor arata lucrurile. Eu cred ca si aici trebuie sa intelegem si indiferent daca au fost sau nu au fost candidati, daca suntem presedinti de partide sau nu suntem, trebuie sa ne facem o analiza personala, daca suntem in masura sa integram electorate. Daca nu, trebuie cautat un candidat. Romania are personalitati, dar trebuie sa le identificam. Si cand un om serios vede ca exista forte care ii cer sa faca un serviciu tarii noastre, eu nu cred ca nu se poate gasi o formula de genul acesta. Fiecare trebuie sa ne facem o analiza si in discutia pe care am avut-o cu colegii de la PNL, a fost clar, nu mai repetam greselile, ne-am invatat lectia si vom cauta sa gasim o formula in care sa existe un candidat care sa aiba o coalitie in spate”, a spus Bolojan.

Si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca este nevoie, cat se poate de repede, de o majoritate stabila, iar coalitia care se va forma trebuie sa anunte daca are un candidat comun pentru alegerile prezidentiale.

„In primul rand, avem nevoie, cat de repede se poate, sa avem Parlamentul nou format, asta undeva in 20 – 21 decembrie, si, dupa aceea, cat de repede se poate, o majoritate stabila. Majoritatea cea mai confortabila este acea majoritate pe care noi am format-o acum o saptamana – PSD, PNL, USR, UDMR si minoritati, asta pe hartie. O stabilitate politica, o stabilitate parlamentara si o stabilitate guvernamentala, dar doar pe hartie. Mai departe trebuie vazut daca functioneaza sau nu functioneaza. Exista si alte variante mai putin stabile, din punct de vedere al numarului de parlamentari, dar totusi exista o majoritate si in formatul PSD, PNL, UDMR, minoritati si in formatul PSD, PNL, USR, minoritati. Deci, astea sunt acele variante prin care poti sa dai o majoritate. Dar, nu asta e lucrul cel mai important. (…) Trebuie sa fim constienti ca, daca nu intelegem ce trebuie facut dupa votul la parlamentare si la primul tur al alegerilor prezidentiale, atunci, anul viitor, undeva, cand vor fi alegerile prezidentiale, va fi si mai rau”, a declarat liderul UDMR, la RFI.

Potrivit acestuia, coalitia care se va forma trebuie anunte cateva chestiuni importante legate de guvernare, una dintre acestea referindu-se la desemnarea unui candidat comun pentru prezidentiale.

„Trebuie sa impartim in doua etape. Trebuie sa spunem ca prima etapa este pana la alegerile prezidentiale. Trebuie sa spunem in acordul de coalitie cand vor fi alegerile prezidentiale si trebuie sa spunem daca avem un candidat comun. Nu trebuie neaparat numele candidatului, dar, daca noi nu spunem ca va fi un candidat comun al coalitiei de guvernare, facem aceeasi greseala pe care au facut-o PSD si PNL – au intrat cu doi candidati in alegerile prezidentiale si n-a intrat niciunul in turul doi. (…) Si trebuie sa spunem data alegerilor, pentru ca, din punctul meu de vedere, martie, sfarsitul lunii martie, cel mai tarziu inceputul lunii aprilie, trebuie sa avem alegerile prezidentiale, in functie de calendar. Dar, nu putem impinge pana in iunie, sase luni, fiindca asta inseamna ca noi nu am inteles nimic din ce s-a intamplat in aceasta perioada, in acesti ani, si aceasta ar fi o greseala fatala”, a explicat presedintele UDMR.

Intrebat daca ar agrea prima varianta de coalitie, el a mentionat ca aceasta este „cea sigura in acest moment”.

„Dar asta inseamna ca si USR trebuie sa accepte ca mergem cu un singur candidat. (…) Asta ar fi coalitia cea mai sigura, cea mai stabila. (…) Trebuie sa ramana cineva in Opozitie, cineva care are capacitatea de a creste, de a deveni lider al Opozitiei pe termen mediu. Nu stiu cine are aceasta capacitate. Nu vreau sa intru in detalii, pentru ca in Romania nu mai avem partide mari, s-a terminat era partidelor mari dupa alegerile parlamentare. Si PSD, care este cel mai mare partid acum in Parlament, are 22%, nu mai are nici 30%. (…) PNL nu mai este al doilea partid. Aici trebuie responsabilitate uriasa din partea liderilor, avem nevoie de oameni de stat si, sigur, daca USR sa ramana in Opozitie este, in primul rand, decizia lor daca se va intampla acest lucru, dar si atunci va trebui sa fim constienti ca Guvernul care se va forma in decembrie, in ianuarie, va merge pana la alegerile prezidentiale. (…) Eu nici nu pun problema ca va castiga candidatul din zona extremei drepte, pentru ca cred ca am invatat destul de mult din aceasta aventura a lunii noiembrie – decembrie, sa fim constienti ca avem nevoie de un candidat puternic pe partea asta, care se va forma, europeana. Eu nu spun pro, pentru ca suntem in Europa, nu vrem sa mergem in afara Europei”, a afirmat Kelemen Hunor.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments