Bugetul comunei Horlești, căpușat de firme de casă ale liberalilor. Mașini electrice fără stații de încărcare și 5 kilometri de drum asfaltat cu 4 milioane de euro

0
578

Liberalii continuă să-și împartă partea leului pe față, cu nesimțire, prin contracte de milioane de euro încheiate între administrațiile galbene din județ și firme de casă ale PNL Iași. În comuna Horlești, primarul Mihai Cadar a semnat la comandă o serie de contracte pentru achiziții care se potrivesc ca nuca în perete cu nevoile comunei. Recent, primăria condusă de acesta a achiziționat 4 mașini electrice, fără stații de încărcare, care vor circula pe aceleași drumuri prăfuite, neasfaltate, pe motiv că acestea vor contribui la …îmbunătățirea calității mediului.  Alte investiții bizare se referă la modernizarea unui drum comunal în lungime de 5 kilometri contra sumei de 4 milioane euro, achiziția unui sistem de supraveghere video de 300.000  euro pentru a monitoriza sărăcia din comună sau o scenă de 27.000 euro pentru căminul cultural, obiectiv care după finalizarea lucrărilor de reabilitare, care au costat 300 mii euro, a stat închis timp de 5 ani pe motiv că…nu avea scenă.. Sunt investiții nerealiste făcute nu pentru binele comunității, ci pentru a satisfice mațul nesătul al șleahtei liberale

Mihai Cadar, primarul liberal al comunei Horlești este tiparul perfect al perfidiei și obedienței liberale în județul Iași. Călcând în picioare nevoile comunei, acesta și-a însușit bugetul acestei prăfuite localități și l-a direcționat către firme de casă ale camarilei liberale. Investițiile făcute de acesta sunt strigătoare la cer.  Pentru proiectarea și execuția a 5 kilometri de drum comunal, primarul Cadar semnează cu dedicație un contract în valoare de 19.582.715 lei (aproximimativ 4 milioane euro) cu firmele Simpa Consult și Conest S.A. Achiziționarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție a fost finanțață din bugetul propriu al Comunei Horlești.

“Prin realizarea proiectului propus se asigură accesul foarte ușor către punctele de interes comun din localitate (dispensar, primărie, poliție, școală). Totodată, prin asigurarea legăturii dintre drumurile existente pe toată durata anului va fi influențată benefic activitatea economico- comercială, creșterea valorii terenului, prin creșterea interesului localnicilor de a construi și de a reabilita locuințele, atragerea turiștilor și stoparea migrării populației active către centre urbane mai dezvoltate”, se arată în caietul de sarcini.

Practic, individul cocoțat de horleșteni în prima funcție de demnitate a comunei, nu vede realizarea de drumuri comunale ca pe o necesitate pentru comunitate, pentru o mobilitate specifică anului 2025, ci ca pe o posibilitate de atragere a turiștilor și o stopare a migrației populației active către oraș. Este clar că acest individ este departe de a avea un minim simț al realității, fiind doar un executant cu zăbala pusă în gură de liberalii din Podu Roș.

Lungimea totată care urmează a fi modernizată este de 5.275 metri.  De asemenea, pe traseul drumului există ți podețe care asigură accesul la proprietăți, acestea fiind colmatate. Pe traseul drumului se întâlnesc 22 drumuri laterale, din care 5 sunt amenajate cu îmbracaminte asfaltică și podețe, iar 17 sunt la nivel de pământ, nu au șanțuri și prezintă podețe în stare avansată de degradare. Pe tronsonul studiat nu se găsesc marcaje rutiere sau indicatoare”, se mai arată în caietul de sarcini.

Autovehicule nepoluante pe drumuri desfundate

Ei bine, pe astfel de drumuri desfundate urmează să circule cele 4 mașini electrice achiziționate cu jumătate de milion de lei de primarul Cadar de la compania Casa Auto, la o lună după ce activitatea Consiliului Județean Iași, instituție condusă de liberalul Costel Alexe, se mută într-o clădire a companiei auto.

Necesitatea  a fost stabilită ținând  cont de faptul că prin achiziționarea  de autoturisme  electrice, pentru  activitatea  operative a  personalului din cadrul Primăriei  Horlești,  acestea  vor avea un grad redus de emisii de tip ardere, ceea ce în timp va conduce  la un mediu înconjurător mai curat. Cele  4 mașini electrice sunt necesare  pentru  parcul auto aI Primăriei, ținând  cont de faptul că activitatea operativă  a personalului  din aparatul  de speciaIitate  al primaruIui  presupune deplasarea   cu mijloace   de transport în vederea  exercitării  atributiilor  de serviciu”, se precizează în caietul de sarcini.                                                                    .

Tot la finele anului trecut, Cadar încheie un contract de jumătate de million de lei cu firma Trade Europe International pentru achiziția de echipamente digitale si dotari, respectiv tablete electronice cu posibilitatea de copiere sau accesorii, unități centrale de procesare pentru computere personale și monitoare video, echipamente de laborator si mese de lucru.

Sute de mii de euro de la bugetul comunei către o firmă de casă din Horlești

Recent, în portofoliul firmelor de casă ale lui Cadar intră și firma Cogianu Design, administrată de un anume Petru Cogianu din Horlești. Un prim contract încheiat între primăria din localitate și  acest fiu al satului se referă lucrări de reabilitare, modernizare și dotare a căminului cultural. Aceste lucrări pe bani de la buget (300.000 euro) sunt realizate de Cogian Design în anul 2019.

Renovarea și dezvoltarea satelor reprezintă o cerință esențială pentru îmbunătățirea calității vieții, creșterea atractivității și interesului pentru zonele rurale. Pentru îmbunătățirea calității vieții, un factor determinant îl constituie crearea unor condiții oportune desfășurării activităților de zi cu zi. Prin tema de proiectare se propune reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural din comună, prin realizarea unui funcțional corespunzător pentru desfășurarea activităților cultural artistice conform standardelor și normativelor în vigoare”, se arată în barbologia conținută de caietul de sarcini.

Ei bine, imediat după finalizarea lucrărilor, primăria Horlești, în calitate de beneficiar, are o stinghereală în a pune  în funcțiune căminul cultural și pune lacăt pe ușă timp de 5 ani. După trecerea acestei perioade, îndeajuns de mare încât să compromită lucrările de bidinea făcute de firma din localitate, primarul Mihai Cadar are o viziune nocturnă în urma căreia își dă seama că acel “funcțional corespunzător” nu este complet fără…o scenă, așa că îl cheamă la raport pe Petru Cogean, pe care îl mai ofertează cu 27.000 euro pentru a realiza și o scenă, în cadrul aceluiași contract suplimentat cu…lucrări neprevăzute. Ultima gogoriță pusă la cale de Cadar pentru a mai jăcmăni puțin din banii comunității se referă la înființarea unui sistem de supraveghere video în comună, investiție care s-a ridicat la suma de 1.437.702 lei. Nu se cunoaște nici motivația oficială și nici utilitatea acestei investiții de moft pentru un cătun sărăcit precum Horleștiul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments