Dacă ai diabet, cel mai probabil medicul te-a sfătuit să eviți băuturile dulci, precum sucurile, băuturile carbogazoase sau chiar și pe cele din fructe. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la gustul plăcut. Ceaiurile neîndulcite, fie calde, fie reci, sunt o alternativă excelentă, scrie Everyday Health.
„Ceaiul este o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet – este o modalitate fără carbohidrați de a asigura hidratarea și de a beneficia de antioxidanți,” explică Lori Zanini, nutriționist și specialist în educația diabetului, din Manhattan Beach, California. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, prevenind deteriorarea celulelor și a materialului genetic, conform Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Mai mult, cercetările arată că ceaiul poate avea beneficii specifice pentru cei cu diabet tip 2. O meta-analiză sugerează că trei sau mai multe cești de ceai pe zi sunt asociate cu un risc redus de a dezvolta diabet.
Tipuri de ceai benefice pentru diabet
Ceaiul verde – ajutor în pierderea în greutate
Ceaiul verde conține galat de epigalocatechină (EGCG), care poate stimula absorbția glucozei în celulele musculare, ajutând la prevenirea diabetului și a obezității. În plus, o cană de ceai verde are doar 2,5 calorii, conform Departamentului de Agricultură al SUA (USDA).
Ceaiul negru – reduce rezistența la insulină
Obținut din aceeași plantă ca ceaiul verde, ceaiul negru poate îmbunătăți rezistența la insulină și poate ajuta la gestionarea glicemiei. Studiile sugerează că ceaiul negru poate reduce absorbția carbohidraților, contribuind la un control mai bun al glicemiei.
Ceaiul de mușețel – pentru un somn odihnitor
Lipsa somnului poate afecta negativ controlul glicemiei. Consumul de ceai de mușețel, care nu conține cofeină, poate îmbunătăți calitatea somnului și poate reduce inflamația, având beneficii pentru diabetici. „Ceaiul de mușețel a fost, de asemenea, asociat cu o sensibilitate îmbunătățită la insulină și cu un control mai bun al glucozei și poate ajuta la reducerea stresului oxidativ din organism”, spune Erin Palinski-Wade, specializată în gestionarea diabetului în New York City.
Ceaiul de ghimbir – control îmbunătățit al glicemiei
Ceaiul de ghimbir poate scădea glicemia bazală și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, fiind o opțiune potrivită pentru gestionarea diabetului. Un studiu din 2015 a scos la iveală că suplimentele cu ghimbir sunt chiar mai puternice decât ceaiul și ajuta la scăderea rapidă a glicemiei în cazul persoanelor cu diabet tip 2.
Ceaiul de hibiscus – beneficii pentru sănătatea cardiovasculară
Diabetul crește riscul bolilor de inimă, însă ceaiul de hibiscus poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, oferind protecție cardiovasculară.
Ceaiul Rooibos – posibilă încetinire a progresiei diabetului
Conținând aspalatină, ceaiul Rooibos poate contribui la reducerea nivelului de glucoză și la prevenirea complicațiilor metabolice asociate diabetului.
Ceaiul de mentă – ajută la reducerea stresului
Stresul poate crește glicemia. Aroma calmantă a ceaiului de mentă ajută la relaxare, ceea ce poate sprijini un control mai bun al glicemiei.
Atenție! Întotdeauna neîndulcit
Indiferent de ceaiul ales, asigură-te că este neîndulcit. Limitează consumul de cofeină pentru a menține un somn de calitate și bucură-te de o băutură sănătoasă, ideală pentru gestionarea diabetului.