Un consumator din zona metropolitană a Iașului s-a trezit cu o somație de plată de 9.500 lei de la ApaVital pentru că ar fi folosit într-un mod abuziv rețeaua de canalizare din 2022 până în prezent. Se pare că Ordonanța trenuleț pune presiune pe instituțiile care oferă cele mai mari salarii din județul Iași întrucât directorii s-au apucat de semnat somații de plată pentru consumatori.
Tăierile de bugete și cheltuiala abuzivă a banului public ia sfârșit din anul 2025, iar instituțiile care nu fac economie riscă să rămână fără bugete. Sub o astfel de presiune se află și ApaVital care a început să facă verificări la rețelele de canalizare pentru a vedea dacă toată lumea este în legalitate.
Din seria „unde sunt banii dumneavoastră?”: un consumator s-a trezit cu o somație de plată de 9.500 lei de la ApaVital. Inginerie de șmen cu culpă comună
Așa a pațit-o și acest consumator care a primit o înștiințare că are de plătit aproape 2.000 de euro pentru deversarea apei uzate în rețeaua de canalizare publică.
„Imobilul este alimentat din sursă proprie echipată cu un hidrofor, ce este interconectată cu instalația de alimentare din rețeaua publică, iar apele uzate provenite din acestea sunt deversate în rețeaua publică de canalizare, fără a deține un contract cu operatorul de prestări servicii apă/canal pentru deversarea apelor uzate provenite din sursă proprie.
Conform regulamentului ApaVital, utilizatorul este obligat să comunice operatorului dacă sunt deținători de surse proprii de apă, data de punere în funcțiune a acestora în vederea facturării cantității de apă deversată. Acesta are obligația să își monteze un contor, în vedere sigilării de către operator în baza situației de lucrări achitată de utilizator”, se arată în notificarea de la ApaVital.
Având în vedere faptul că echipa care a efectuat verificări a constatat că nu există un astfel de contor, consumatorului i s-a implus o cantitate enormă de apă uzată deversată.
6,3 metri cubi de persoană x2 persoane x36 luni = 453 metri cubi de apă
„În cazul încălcării regulamentului, operatorul va putea desființa, bușona sau bloca rețelele respective fără ca acesta să poată beneficia de despăgubiri. În situația aceasta, cantitatea se multiplică de trei și se aplică pentru o perioadă de maxim 36 de luni anterioare depistării (atunci când această perioadă nu se poate determina), la tarifele în vigoare la data constatării.
Din aceștia s-au scăzut valori facturate și această familie a rămas cu un debit de 334 mc. Conform regulamentului, acesta se înmulțește cu 3 și rezultă peste 1.000 de metri cubi de apă. O cantitate enormă pe care consumatorul trebuie să o plătească până la finalul acestei săptămâni.
Deversare clandestină
Disperat, omul a întrebat pe rețelele de socializare păreri pentru a vedea ce are de făcut.
„Tu folosești apa din fântână și pentru uz propriu în casă : bucătărie, baie, mașină de spălat, etc. Apă care se deverseaza în canalizare și pentru care, cumva te faci vinovat că nu o deversezi separat în fosă ci în rețeaua lor.
Apavital, nu știu in baza a ce a ajuns la cifrele alea de consum, de peste 300 m³ de apă și în baza care-i legi sau hotărâri de guvern ori locale, a pus factor de multiplicare 3? Ce e acel factor de multiplicare? După mine e o ilegalitate totală în cifrele alea. Ce metodă de calcul au folosit?”, i-a recomandat un alt consumator.
Se pare că singura soluție ar fi depunerea unei plângeri la OPC și deschiderea unui proces în instanță, deoarece în spatele acestui regulament s-ar afla niște clauze abuzive.
„Soluția e să mergeți întâi la OPC apoi în instanță să se declare culpa comună. Ei să fie luați la puricat pentru calcule din burtă și dvs.pentru folosirea ilegală a canalizării.
Cumva faptele asta va obliga Apavital să renunțe la șmenuri și fantezii și pe tine și intri în legalitate cu canalizarea”, a mai spus un alt consumator.
Directorii au lefuri de 8.000 euro/lună
ApaVital este compania la care și-ar dori mulți să lucreze. Romeo Casian, este directorul comercial al societății care administrează apa și rețelele de canalizare din județul Iași. Pe lângă faptul că are un salariu de 8.000 euro pe lună, o sumă la care unii nici nu visează, Romeo Casian a fost șef Serviciu și după ce compartimentul s-a transformat în direcție comercială a primit o funcție de director. Chiar este cel care a semnat somația de plată de mai sus.
Citeste articolul intreg aici : ApaVital este un loc călduț pentru bugetarii plătiți cu 8.000 euro/ lună. Romeo Casian, directorul comercial, folosește mașinile instituției în interes personal, iar an de an este „premiat” cu ultimul model de Dacia | 7est.ro – Stiri Iasi, stiri locale, nationale si internationale