DJDP Iași somată să plătească despăgubiri după ce o mașină a fost avariată într-un crater de 2 metri pe drumul județean Iași-Vaslui

0
23

Magistrații Judecătoriei Iași au obligat Direcția Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iași la plata unei sume de bani, cu titlu de despăgubire pentru pagubele produse în urma unui accident petrecut în urmă cu 4 ani, precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare calculate asupra debitului principal. Concret, autovehiculul unei firme din București a fost avariat după ce a intrat în plin într-o groapă cu dimensiunea de 1×2,5 metri aflată pe partea carosabilă, în dreptul localității Grajduri. Cu nesimțirea caracteristică bugetarilor de birou, atât CJ Iași cât și DRDP, au atacat în instanță acțiunea îndreptată împotriva lor, dar experții au demonstrat  fără putință de tăgadă pericolul pe care acești inconștienți l-au așternut sub pneurile mașinilor pe drumul Iași-Vaslui

După 3 ani de procese, o societatea comercială al cărei autovehicul a fost avariat în urma unui accident de circulație produs pe drumurile pline de gropi gestionate de DJDP Iași, a reușit să-și găsească dreptatea în instanță. Inițial, societatea chemase în judecată și Județul Iași reprezentat prin Consiliul Județean Iași, dar judecătorii au respins cererea de chemare în judecată, așa că cea bună de plată a rămas DJDP Iași, instituție subordonată CJ Iași, și condusă de Ciprian Ovidiu Ciucan, un manager numit politic de Costel Alexe.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași la data de 20.05.2022, reclamanta a solicitat instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța să dispună obligarea pârâtului Judeţul Iași şi a pârâtei Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Iași la plata sumei de 2.037 lei, reprezentând contravaloarea daunelor plătite persoanei prejudiciate RCI LEASING Romania IFN, precum şi a dobânzii legale penalizatoare de la data plăţii despăgubirii, 20.07.2021, până la data achitării pretenţiilor, cu cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru şi onorariu expert.

Și vinovat și cu coada pe sus

În motivare, reclamanta a arătat că, la data de 14.05.2021, autovehiculul cu număr de înmatriculare B 138 TPM,  circula dinspre Iași spre Vaslui şi în localitatea Grajduri a acroşat cu partea dreaptă o groapă, producând avarii la jante şi anvelope. Proprietarul autoturismului, respectiv RCI LEASING Romania IFN, era asiguratul subscrisei, constituindu-se dosarul de daună şi s-a plătit o indemnizaţie de 2.037 lei.

Reclamanta a arătat că sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale. A solicitat admiterea cererii în baza următoarelor aspecte: administratorul drumului răspunde civil de întreţinerea drumurilor gestionate, autorităţile judeţene administrează drumurile judeţene, s-a produs un prejudiciu în cuantum de 2.037 lei din cauza impactului autoturismului cu gropile din carosabilul străzii”, se arată în motivarea instanței.

Prin întâmpinarea depusă la data de 07.07.2022, pârâtul Judeţul Iași a solicitat respingerea acţiunii, susţinând că nu s-a făcut nicio referire la dimensiunile acelei gropi, conduita rutieră a conducătorului auto, starea tehnică posibil deteriorată anterior a autovehiculului avariat. Totodată, prin întâmpinarea depusă la aceeași data, pârâta Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Iași a solicitat respingerea acţiunii, susţinând că nu s-a dovedit cu certitudine că autoturismul a fost avariat pe DJ 248. A mai invocat că şoferul nu a respectat limita de viteză de 50 km/h, contribuind la producerea accidentului sau  la mărirea prejudiciului.

Crater de peste 2 metri în carsosabil, infirmat de inconștienții de la DJDP

De abia la data de 10.06.2024, pârâtele au depus concluzii scrise. Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine faptul că la data de 02.07.2021, conducătorul auto al autovehiculului cu număr de înmatriculare B 138 TPM,  a formulat o cerere de despăgubire pentru suma de 2.037 lei, reprezentând despăgubirea integrală pentru daunele suferite în accidentul de circulaţie din data de 14.06.2021. În declaraţia de daune, conducătorul auto a precizat că la data de 14.06.2021, se deplasa dinspre Iași spre Vaslui, iar în localitatea Grajduri nu a observat  o groapă în carosabil şi a acroşat-o cu partea dreaptă. După eveniment, deoarece nu era niciun service în zonă şi roţile de pe partea dreaptă fiind dezumflate, pentru a putea circula, a îndreptat jantele cu ciocanul. Prin procesul-verbal de constatare s-a reţinut că elementele avariate sunt jantă faţă dreapta, capac roată faţă dreapta, anvelopă faţă dreapta, jantă spate dreapta, capac roată spate dreapta, anvelopă spate dreapta. În baza documentaţiei întocmite în dosarul de daună nr. 70675042, reclamanta a plătit suma de 2.037 lei către un atelier auto, așa cum rezultă din devizul de reparație.

În raportul de expertiză tehnică judiciară auto a rezultat faptul că la avariile prezente s-a demonstrat legătura dintre locul evenimentului (DH248 spre ieşirea din localitatea Grajduri). Cu ajutorul materialului probator existent la dosar a fost posibilă estimarea precisă a dimensiunilor, formei şi geometriei gropii indicată drept cauză a accidentului (respectiv o lăţime de cca. 1 m, o lungime între 2 şi 2,5 m, o adâncime de minim 10 cm,  cum este precizat în raportului de expertiză).

Nu se poate imputa acest eveniment conducătorului auto privind modul sau viteza de conducere sau vreo vină legată de modul în care a gestionat situaţia de pericol, cât timp nu există un proces-verbal de contravenţie (n.r. expertul a mai precizat că la 50 km/h adică 14 m/sec şi timp de reacţie 1 sec este aproape imposibil în aceste circumstanţe să eviţi un obstacol de mărimea şi configuraţia gropii respective, chiar păstrând o distanţă de 20 m faţă de vehiculul din faţă). Raportat la obiecţia pârâtei că groapa putea fi evitată păstrând direcţia normală pe mijlocul benzii fără a ocoli prin dreapta sau prin stânga, expertul a precizat că, plecând de la estimările poziţiei şi geomotriei rezultate din planşe, era posibilă dată fiind mărimea ecartamentului autovehiculului de 1,5 m superioară lăţimii gropii apreciată la circa 1 metru” se arată în raportul de expertiză,

Deoarece administratorul drumului DJ248 este pârâta Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iași, în cauză fiind îndeplinite condițiile pentru a atrage răspunderea civilă delictuală a pârâtei DJADP, drumarii care au pus în pericol viețile participanților la trafic cât și integritatea autovehiculelor au fost obligați de către instanță la plata dobânzii legale penalizatoare calculate asupra debitului principal în cuantum de 2.037 lei, începând cu data de 20.07.2021, până la data achitării integrale a debitului, a sumei de 1.148 lei cu titlu de cheltuieli de judecată și a sumei de 1.000 lei reprezintă onorariu expert, totul, bineînțeles, din banii ieșenilor.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments