Tupeu jegos la doi oameni de afaceri din Iași! Dovediți ca evazioniști fiscali, afaceriștii Gheorghe Tofan și Vasu Cristian au scăpat de dosarele penale prin prescrierea faptei, dar încurajați de beneficiile legii cer acum instanței să fie absolviți și de achitarea prejudiciului creat. La apelul făcut de evazioniști la Curtea de Apel Iași, aceștia nu au beneficiat de clemență din partea judecătorilor, fiind obligați la plata a câteva mii de euro către ANAF și o firmă din București. Ca măsură complementară, judecătorii au menținut și sechestrul asiguratoriu pe două dintre imobilele inculpaților
Judecătorii Curții de Apel Iași au judecat recent apelul formulat de doi evazioniști fiscali din Iași – Tofan Gheorghe şi Vasu Cristian Vasile, împotriva sentinţei penale din februarie 2024, pronunţate de Tribunalul Iași, privind punerea sechestrului asiguratoriu pe bunurile imobile ale inculpaților. Ulterior acestei măsuri, procesul penal în care erau cercetați cei doi a încetat, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de „evaziune fiscală”, în modalitatea de evidențiere în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive. În schimb, instanța a admis acţiunea civilă formulată în cadrul procesului penal de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală-Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iași – AJFP Iași, în solidar, pentru recuperarea sumei de 131.291 lei, la care se adaugă dobânda legală şi penalităţile de întârziere, începând de la data scadenţei obligaţiilor de plată şi până la achitarea integrală a debitului principal.
Totodată, a fost menținută măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanța procurorului de caz, asupra a 2 bunuri imobile, respectiv asupra cotei corespunzătoare de ½ dintr-un imobil în suprafață de 118,64 mp și asupra cotei corespunzătoare de ½ din-un alt imobilul în suprafață de 89,87 mp, până la achitarea sumei de 131.291 lei.
Zeci de facturi în fals
Cei doi afaceriști sunt acuzați că au efectuat operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii fictive de la presupuşi furnizori, respectiv de la 11 societăți comerciale din București. În decembrie 2014, inspectori din cadrul AJFP Iași au efectuat un control inopinat la societățile controlate de cei doi inculpați, ca urmare a adresei transmise de DGRFP București. În adresa menționată se preciza faptul că SC Davaris Textile București a făcut obiectul unei inspecții fiscale parțiale pentru rambursare de TVA și s-a constatat că societatea verificată nu a livrat bunuri și nu a prestat servicii către beneficiari înregistrați pe teritoriul național, printre aceștia numărându-se și societățile lui Tofan și Vasu.
“În urma inspecției fiscale efectuate la societățile celor doi, inspectorii au constatat faptul că acestea ar fi înregistrat în contabilitate un număr de 37 facturi de la SC Davaris Textile București, în sumă totală de 142.508 lei, din care TVA 27.598 lei. Facturile, toate din același facturier DAV nr. 2013001 – 2013038, aveau valori până în 5.000 lei, toate achitate în numerar, iar ca delegat era menționat Tofan Gheorghe, fără a fi indicat transportatorul, care să fi putut face dovada că marfa a fost ridicată de la societatea furnizoare”, susțin procurorii.
Prejudiciu de zeci de mii de euro adus statului.
În cursul urmăririi penale, ANAF Iași a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 131.291 lei, reprezentând TVA de plată. Ulterior, ANAF a precizat că menţine toate pretenţiile civile, inclusiv dobânda, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data plăţii efective a debitului. Totodată, SC Davaris Textile SRL, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 15000 euro, reprezentând daune morale, precizând că societatea este supusă numeroaselor controale fiscale, existând numeroase facturi fiscale false cu care figurează înregistrate nenumărate societăţi, aspect ce cauzează atât un prejudiciu material, cât şi un prejudiciu moral, de imagine.
“Mecanismul de producere a prejudiciului, referitor la taxa pe valoarea adăugată dedusă, în esență constă în înregistrări contabile pentru achiziții fictive, artificiale, declararea acestora prin deconturile de taxă pe valoarea adăugată depuse la autoritatea fiscală și deducerea de TVA care compensează TVA-ul colectat, aferent livrărilor/vânzărilor perioadei, reducând direct TVA care trebuia plătit către bugetul de stat. Astfel, prejudicial creat statului se ridică la aproximativ 29 mii euro”, mai susțin procurorii.