Palatul Primăverii sau Casa Ceaușescu este una dintre cele mai emblematice clădiri din București. Se află în cartierul Primăverii și în ea funcționează la momentul actual un muzeu.
Aici a fost reședința privată a soților Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și a copiilor acestora, Nicu, Zoia și Valentin, vreme de 25 de ani, din 1965 până în 1989. Istoria clădirii este impresionantă, la fel ca și interiorul.
Istoric
Casa Ceaușescu a fost construită între anii 1964-1965 și a fost inițial proiectată ca reședință de protocol pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej. După moartea acestuia, în 1965, și preluarea funcției de secretar general al Partidului Comunist Român de către Nicolae Ceaușescu, palatul a trecut printr-o amplă extindere în perioada 1970-1972, devenind reședința oficială a familiei Ceaușescu.
După evenimentele din decembrie 1989, palatul și-a pierdut statutul de reședință privată, fiind transformat într-o vilă de protocol utilizată pentru primirea delegațiilor oficiale, atât din țară, cât și din străinătate. În 2016, clădirea a fost deschisă publicului, devenind muzeu.
De proiectare s-a ocupat arhitectul Aron Grimberg-Solari, iar ansamblul peisagistic și mobilierul reședinței au fost făcute de inginerul peisagist Teodosiu și arhitectul Robert Woll. Ornamentele interioare de lemn ale camerelor sunt făcute din esențe de lemn de diverse culori, de la stejar, paltin, cireș, nuc, până la mahon, păr african, cireș canadian sau trandafir.
În perioada comunistă, Palatul Primăverii era un loc inaccesibil pentru oamenii obișnuiți. Era atât de bine păzit încât trecătorii nici măcar nu aveau voie să se apropie, cu atât mai puțin să intre.
Cartierul Primăverii, unde se află palatul, a fost construit inițial în anii ’30. Era locuit de oameni educați și înstăriți, dar după 1948, când comuniștii au preluat puterea, au dat legea naționalizării, iar statul a confiscat vilele din zonă, forțând foștii proprietari să plece.