Pe 11 decembrie anul trecut, in plina campanie de reducere a cheltuielilor statului, Consiliul de Supraveghere a propus Adunarii Generale a Actionarilor companiei Transelectrica majorarea propriilor indemnizatii, pana la 42.350 de lei brut pe luna, echivalentul a 5.000 de euro net/luna.
Motivul invocat este acela ca acest organism de supraveghere a avut anul trecut 27 de sedinte in care s-au luat 40 de decizii referitoare la activitatea de investitii a Companiei, insumand 500 milioane lei. „Mentionam ca in cursul anului au avut loc 22 sedinte ale Comitetului de Nominalizare si Remunerare, 8 sedinte ale Comitetului de Audit si 27 sedinte ale Consiliului de Supraveghere. In cadrul acestor sedinte membrii Consiliului de Supraveghere au luat peste 40 decizii referitoare la activitatea de investitii a Companiei insumand peste 500 milioane lei”, se arata in nota emisa de Catalin Andrei Dascal, presedintele consiliului de supraveghere al Transelectrica.
Craciunul trecut s-a lasat cu daruri si pentru cei din Directoratul Transelectrica. Potrivit OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, remuneratia membrilor Directoratului este stabilita de Consiliul de Supraveghere.
Astfel, pentru membrii directoratului care au domiciliul stabil la peste 60 de kilometri de Bucuresti se propune sa primeasca 1.250 de euro/luna pentru a plati chirie in Bucuresti. Daca, totusi, nu doreste sa se mute in Capitala, membrul directoratului Transelectrica care alege sa faca naveta va primi 3.500 de lei/net pe luna, „contravaloarea contravaloarea transportului aerian, feroviar si/sau rutier, de la domiciliu pana la sediul Mandantului si retur.”
Incepand cu data de 03 octombrie 2024, au fost numiti, in calitate de membri ai Directoratului, Florin-Cristian Tataru, Victor Moraru, Stefanita Munteanu, Catalin Constantin Nadolu si Vasile Cosmin Nicula.
Mandatul membrilor Directoratului este de maxim patru ani, respectiv de la data de 3 octombrie 2024 pana la data de 29 februarie 2028, conform presshub.
Actionariatul Transelectrica este format din statul roman prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) cu 58%, Paval Holding cu 6%, fondul privat de pensii NN cu 6 procente, actionari persoane juridice 22% si actionari persoane fizice 6,8%.