Administrația Bazinală Apă Prut-Bârlad a intrat în atenția publică în nenumărate rânduri prin diferite scandaluri și ilegalități. Cazul care a răsunat în întreaga țară este cel al chelneriței care a fost pusă pe o funcție despre care nici măcar nu avea habar.
Fostul director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Bârlad-Prut, Petru Avram, acuzat că a angajat că a angajat în instituție două persoane fără nicio experiență în domeniu, a fost achitat marți, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.
Lista „clanurilor” din administrația publică 2. Administrația Bazinală Apă Prut-Bârlad, un loc călduț pentru soți și soții
Angajările politice la la Apele Române din zona Moldovei, afectată frecvent de inundații, au fost demascate de o investigație Recorder în februarie 2021. Urmare a demersului jurnalistic, fostul director ABA Bârlad-Prut, fost vicepreședinte PNL Iași, care la vremea respectivă viza postul de ministru al Mediului, a fost trimis în judecată de DNA în trei dosare penale.
Ancheta a arătat cum pot fi detașați diferiți angajați pe funcții călduțe, mai ales pentru soții, soți și alte rude care primesc „moștenire” funcții.
Un inginer din cadrul ABA Prut-Bârlad a vorbit public, atunci, despre fenomenul angajărilor pe linie de partid. Pentru că s-a opus acestora, avertizorul de integritate Gabi Mustață, un inginer cu o vastă experiență în domeniu, a fost eliminat pentru o vreme din sistem. Postul său de directotehnic a fost desființat. Ulterior, însă, inginerul Mustață și-a recâștigat în instanță postul și a fost reangajat.
Declarațiile de avere îi dau de gol
Instituția are o organigramă complexă, cu foarte multe funcții și birouri în spatele cărora stau ascunși diferiți angajații. La o simplă privire, chiar cei aflați în funcții cheie lucrează împreună cu soțul și soția, după caz.
Doar în cadrul sediului ABA Prut-Bârlad își desfășoară activitatea peste 700 de angajați, din care 48 funcții sunt de conducere. La Vaslui sunt 200 angajați cu funcție de execuție și 9 de conducere, la Iasi sunt 150 de angajați – 8 funcții de conducere, la Botoșani 97 de angajați iar la Galați, locul care a fost puternic afectat de inundații și în care peste 7000 de case au fost distruse există Sistemul de Gospodarirea Apelor Galati care are 107 de funcții din care 7 sunt de conducere.
- Foarte puține declarații îi dau de gol, precum cele alea soților Rotaru care lucrează în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani. Paula Rotaru are funcţia de Șef serviciu la Sistemul de gospodarire a apelor si are un salariu de 6.158 lei lunar, venituri cu mult mai mici în comparație cu alte instituții. Soțul, Ovidiu Rotaru are un venit de 1000 lei de la aceeași instituție și numele său apare într-un dosar al DNA. El ar lucra și la comisar de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani, funcție care i-ar fi adus problemele cu legea.
„În perioada aprilie – octombrie 2022, inculpații menționați mai sus, funcționari publici în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani și Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor din legi primare, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și unități administrativ – teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementdare (consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului)”, se arată în informarea DNA.
2. Coisin V. Vasile, având funcţia de Șef serviciu la Sistemul de gospodarire a apelor
Botosani și are un salariu de 6.500 lei pe lună. Soția sa este angajată tot a instituției, Anca Iulia Coisin având un venit de aproape 3.000 lei.
3. Mazilu F. Gina-Marcela, având funcţia de Sef laborator la Sistemul de gospodarire a
apelor Vaslui are un salariu de 7.600 lei și lucrează împreună cu soțul său, Romica Mazilu. Cel din urmă are un venit de 4.500 lei. Conform declarațiilor de avere, soții Mazilu au o casă în Vaslui și două apartamente în Iași, achiziționate în 2017 și 2020.
4. Burceag P. Sorin, având funcţia de SEF FORMATIE la Sistemul de gospodarire a
apelor Botosani are un salariu de 6.200 lei. Soția sa lucrează tot în cadrul instituției și are un venit de 8.184 lei pe lună, având funcţia de Contabil sef la Sistemul de gospodarire a apelor Botosani.
5. Melian V. Constantin, având funcţia de Inginer Sef la Sistemul de gospodarire a
apelor Iasi are o declaratie de avere destul de substantială cu terenuri si case. El are un venit de 7600 lei de la ABA Prut-Barlad. Melian Adriana Loredana este șefa Compartimentului Avize-Autorizații din SGA Iași.
6. Purav D. Marius-George, având funcţia de Sef sistem hidrotehnic la Sistemul de
gospodarire a apelor Botosani are un salariu de 7.500 lei, iar soția de 5.800 lei, fiind angajată tot în cadrul instituției pe funcția de chimist.
7. Cociorva P. Petrică, având funcţia de SEF FORMATIE la Sistemul de gospodarire a
apelor Vaslui are un venit de 7.500 lei pe lună. Soția, Cociorva Carmen lucrează tot în cadrul serviciului ca psiholog.
8. Iovu I. Constantin-Remus are funcţia de SEF FORMATIE la Sistemul de
gospodarire a apelor Botosani, iar sotia lucreaza tot in cadrul institutiei, conform declarațiilor de avere. Cei doi încasează peste 140.000 lei salarii de la stat.