Patru ani de tiranie la Andrieșeni! Localitatea în care oamenii l-au înlocuit la primărie pe un infractor cu un țăran care a trecut comuna pe persoană fizică

0
111
Mihai Ștefură

La 7 luni de la la alegerile locale, comuna  ieșeană Andrieșeni nu are încă un viceprimar. Mihai Ștefură, cel care l-a înlocuit în funcția de primar pe infractorul Maricel Turcu, conduce despotic comuna încă de la preluarea funcției. Imediat după ce a fost ales, acesta i-a blocat în telefon pe toți susținătorii săi din campanie, cărora le promisese posturi în administrație. Cu o majoritate confortabilă în Consiliul Local, Ștefură s-a apucat să facă afaceri cu bugetul și așa strîmtorat al comunei. Toate achizițiile din acest început de  mandat s-au făcut cu fime de casă, agreate de Ștefură, și au vizat satisfacerea interesului personal, fără a tine cont de necesitățile comunei. În cele 7 luni de mandat, Ștefură a tocat aproape 1,5 milioane de lei pe achiziții directe care nu au nicio legătură cu nevoile comunei.   

În comuna Andrieșeni din județul Iași, locuitorii trăiesc o realitate sumbră, marcată de abuzuri, nepăsare și o administrație locală tot mai autoritară. După ce Maricel Turcu, fostul primar condamnat pentru infracțiuni, care continuă să sugă din bugetul comunei în calitate de consilier local PNL,  a fost înlocuit de pesedistul Mihai Ștefură, oamenii sperau într-o schimbare. Din păcate, ceea ce a urmat nu a fost o reformă, ci o veritabilă tiranie.

La aproape șapte luni de la alegerile locale, comuna nu are nici măcar un viceprimar, iar Mihai Ștefură a preluat controlul absolut al administrației locale, conducând-o într-un stil dictatorial. După alegerea sa, primarul a luat o decizie surprinzătoare, blocându-i în telefon pe toți cei care l-au sprijinit în campanie, și cărora le-a promis funcții și posturi în administrație. Oamenii care l-au ajutat să ajungă la primărie au fost pur și simplu eliminați, iar în locul lor, au fost aduși doar apropiați ai primarului.

Achizițiile scandalos de mari ale primarului Ștefură

Cu o majoritate confortabilă în Consiliul Local (7 consilieri locali PSD, 4 PNL, 1 USR și 1 AUR), Ștefură nu s-a oprit la simpla excludere a opozanților, ci a început să facă afaceri proprii cu bugetul strâmtorat al comunei. Achizițiile directe au fost realizate doar cu firme de casă, agreate de primar, cum ar fi SC Regional Erm Consulting SRL, firmă controlată de Elena Racoveanu, fost inspector la Direcția de Dezvoltare și Proiecte Europene din Primăria Iași, cu care a încheiat un contract de 9000 de euro pentru consultanță în achiziții publice, iar banii au fost folosiți în mod preferențial, fără a ține cont de nevoile reale ale comunității.

În cele șapte luni de mandat, Ștefură a cheltuit aproape 1,5 milioane de lei pe achiziții ce nu au niciun impact asupra dezvoltării comunei. Printre acestea se numără servicii de consultanță, achiziții de echipamente de protecție sau chiar catering, sume uriașe fiind direcționate către firmele de casă care i-au devenit partenere. Aceste cheltuieli nu doar că sunt inutile, dar sunt de-a dreptul sfidătoare în condițiile în care oamenii din această comunitate sunt lăsați fără servicii esențiale.

Printre achizițiile care bat la ochi, atât în ce privește sumele alocate, obiectul contractului sau furnizorul, se numără servicii de catering contractate de la o firmă din…Maramureș, (312.002 RON) și servicii de transport, respectiv închirierea unei camionete cu tot cu șofer de la firma Shiping svm Borșa (Maramureș) contra sumei de 4 mii de euro, fără a exista o justificare clară privind necesitatea acestor cheltuieli. Aceasta este doar vârful icebergului, iar în 2024 au fost semnate 61 de contracte care au totalizat aproape 1,5 milioane de lei pentru achiziția câtorva tone de combustibil, închirierea unui buldoexcavator cu șofer, stație de încărcare pentru o mașină electrică, perdele de 300 de euro pentru geamurile primăriei sau gresie și faianță de peste 3000 de euro pentru veceurile primăriei și altele.

Aceste fonduri ar fi putut fi direcționate către investiții care ar fi îmbunătățit viața localnicilor, dar Ștefură a preferat să folosească banii publici pentru a-și satisface propriile interese și pentru a menține o rețea de relații care să îi garanteze puterea absolută în comună.

Groful Ștefură a cumpărat 3% din terenul agricol al comunei

De-a lungul mandatelor de consilier local și viceprimar, Mihai Ștefură a avut grijă să se impună în fața propriilor consăteni și să le cumpere terenurile pe nimica toată. Astfel, în perioada 2002-2022, Ștefură a reușit să achiziționeze 210.000 metri pătrați (21 hectare) de teren agricol, practic 3% din terenurile extravilane ale comunei.

La capitolul clădiri, Ștefură deține o casă de neam prost, de 150 mp, în care locuiește singur, și un apartament de 84 mp în municipiul Iași. Ca bunuri mobile, edilul are un autoturism Suzuki și 2 tractoare U 650 și John Deere.

Mofturile unui ratat cu funcție

În pofida promisiunilor de schimbare, Mihai Ștefură nu a mișcat niciun deget pentru a îmbunătăți infrastructura educațională și sportivă a comunei. Din motive care scapă oricărei logici comunitare, biblioteca locală a fost închisă, la fel și terenul de sport al comunei, educația și sportul devenind domenii complet uitate de autoritățile locale, iar tineretul din comună se confruntă cu o lipsă de alternative pentru petrecerea timpului liber. De asemenea, cele două domenii de interes local, nici nu figurează în agenda primarului, la o simplă căutare pe site-ul Primăriei Andrieșeni. O altă măsură nepopulară a fost dispoziția emisă de edil la data de 31 ianuarie 2025, referitoare la încetarea plății indemnizației lunare pentru persoanele cu handicap din comună.

Cu toate acestea, Ștefură a bifat în planul de achiziții pe acest an mai multe alocări bugetare excentrice, precum reabilitarea clădirii în care funcționează primăria – 500 mii lei, că de, propriul confort contează mai mult decât educația, achiziția unui sistem de supraveghere video în comună – 770 mii lei, servicii de întocmire a PUG-ului – 270 mii lei, servicii de catering – 437 mii lei, cilindru compactor pentru serviciu dedeszăpezire (!?) -430 mii lei, microbuz și stație de încărcare rapidă – 1 milion de lei, cadouri de sărbători pentru elevi – 20 mii lei, vouchere de vacanță pentru putorile din primărie – 40 mii lei, plăcuțe cu numele străzilor – 50 mii lei, carburant de 270 mii lei, agende de 10 mii lei, servicii de montat și demontat ghirlande – 20 mii lei, servicii de telefonie fixă și internet – 70 mii lei (n.r. ne întrebăm la ce îi trebuie acestui edil mutalău atâta telefonie și internet, în condițiile în care comunicarea cu cetățenii și cu presa este zero, reporterii 7Est trimițându-i un set de întrebări la care nu a avut bunul simț să răspundă, și nici la telefonul de serviciu?) servicii de consultanță juridică – 70 mii lei sau servicii de consultanță și expertize  domenii prin care sunt sifonate mare parte din fondurile publice, în valoare de peste 2 milioane de lei.

În concluzie, Andrieșeniul a ajuns un loc în care abuzurile sunt la ordinea zilei, iar oamenii se simt abandonați de cei care ar trebui să le asigure un trai mai bun. În loc să aducă schimbarea pe care o promitea, Mihai Ștefură a transformat primăria într-un instrument de opresiune, cu un singur scop: păstrarea puterii și îmbogățirea personală.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments