România va avea primul centru cuantic educațional și de cercetare, în colaborare cu IBM

0
84

FreeYa Mind anunțǎ cǎ va fi primul campus din România, care va functiona ca Centru de Inovare Cuanticǎ IBM, propunându-și sa formeze profesioniști capabili să valorifice potențialul tehnologiei cuantice în multe domenii, de la simulări complexe în cercetare amedicală la criptografie și algoritmi avansați de inteligență artificială.

Proiectul a fost lansat prin semnarea unui parteneriat strategic între FreeYa Mind Campus și Universitatea Alexandru Ioan CuzaUniversitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. PopaUniversitatea Tehnică Ghe. Asachi, Universitatea pentru Științele Vieții, Universitatea de Arte George Enescu, alături de Inspectoratul Școlar Județean Iași. 

La evenimentul de la Palatul Culturii au fost prezente oficialități locale și județene, dar și reprezentanți de la nivel central ai structurilor parlamentare, respectiv Robert Cazanciuc, fost ministru și vicepreședinte al Senatului României, deputatul PSD Bogdan Cojocaru, prefectul Felix Guzgă, primarul Mihai Chirica, viceprimarul Daniel Juravle, dar și Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași. Printre invitații evenimentului au fost și reprezentanții universităților ieșene, prof.univ.dr. Liviu Maha, rectorul UAIC, prof,univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice și senator în Parlamentul României, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof.univ.dr.ing. Gerard Jităreanu, Rectorul Universității Agronomice și prof.univ.dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Arte.

Acest campus unic în România are o viziune modernă axată pe trei dimensiuni esențiale: educație, cercetare și antreprenoriat.

În calitate de Centru de Inovare Cuantică IBM, FreeYaMind va avea acces la computerele cuantice ale IBM prin cloud și va putea oferi organizațiilor membre acces la cele mai recente sisteme și resurse cuantice ale IBM, inclusiv instruire și suport pentru utilizatorii lor.

În acest centru – la finalizarea sa estimatǎîn 2026 – vor avea loc cursuri și ateliere de lucru despre tehnologia cuantică, accesibile studenților și profesioniștilor din diverse domenii.

De asemenea, vor fi înființate centre de cercetare avansată în calcul cuantic, fizică și inginerie, susținute de un centru de date subteran de înaltă performanță, care oferă resurse de calcul și securitate pentru tehnologiile cuantice și AI de ultimă oră.

FreeYa Mind vaoferi un ecosistem pentru a sprijini startup-urile și industriile care aplică tehnologia cuantică în soluțiiinovatoare.

„Tehnologia cuantică reprezintă viitorul. Prin aceasta colaborare cu IBM, avem capacitatea de a oferi acces la resurse educaționale de top și la infrastructură de cercetare. Împreună, pregătim generațiile următoare pentru provocările și oportunitățile revoluției cuantice și transformam Iașul într-un punct de referință european în acest domeniu. În calitate de Centru de Inovare Cuantică IBM, campusul va găzdui laboratoare de cercetare, spații de colaborare, departamente administrative executive, locații pentru evenimente și săli de instruire interconectabile, împreună cu un mare centru de date AI”, spune Cristian Berariu, inițiatorul proiectului FreeYa Mind Campus.

Tehnologia cuantică redefinește granițele cunoașterii și revoluționeazǎ modul în care abordăm cele mai mari provocări ale lumii. Potentialul sǎu de a efectua anumitecalcule exponențial mai rapid decât computerele clasice deschide noi oportunități pentru industrie, educație și cercetare.

„Suntem mândri cǎ prin aceastǎ colaborare cu Campusul FreeYaMind se va susține dezvoltarea unui hub științific multidisciplinar de ultimă oră, la Iași. Prin intermediul accesului la  tehnologiile si resursele quantum ale IBM, studenții și cercetătorii vor putea lucra împreunǎ într-un mediu dinamic, orientat spre viitor, explorând soluții pentru  provocările din lumea reală”, spune Cerasela Baiculescu,  Country General Manager, IBM România și Moldova.

FreeYa Mind Campus va fi capabil sǎ ofere studenților, cercetătorilor și profesioniștilor din industrie cloud acces la tehnologiile cu sisteme avansate de calcul cuantic, și va fi capabil, de asemenea, sǎ ofere studenților oportunități educaționale unice de a lucra direct cu tehnologiile cuantice, o experiențǎ necesară care va răspunde cererii tot mai mari de expertiză cuantică în tot mai multe sectoare. Pe lângă pregătirea unei forțe de muncă calificate pentru viitorul calculului cuantic, scopul centrului este sǎ accelereze dezvoltarea aplicațiilorcuantice practice.

Freeya Mind Campus este un concept unic în România, care integrează o viziune modernă axată pe trei dimensiuni esențiale:

– Educație: Introducerea cursurilor și workshop-urilor despre tehnologia cuantică, accesibile elevilor, studenților și profesioniștilor din diverse domenii.

– Cercetare: Dezvoltarea unor centre de cercetare avansată în domeniul informaticii cuantice, fizicii și ingineriei. Aceste activități sunt sprijinite de un centru de date subteran ultraperformant, care asigură resursele computaționale și securitatea necesare pentru cercetări de vârf în tehnologiile cuantice și AI.

– Antreprenoriat: Crearea unui ecosistem care să susțină startup-uri și industrii ce aplică tehnologia cuantică în soluții inovatoare.

În calitate de Centru de Inovare Cuantică IBM, FreeYa Mind va avea acces la computerele cuantice ale IBM prin cloud și va putea oferi organizațiilor membre acces la cele mai recente sisteme și resurse cuantice ale IBM, inclusiv instruire și suport pentru utilizatorii lor.

În acest centru – la finalizarea sa estimată în 2026 – vor avea loc cursuri și ateliere de lucru despre tehnologia cuantică, accesibile studenților și profesioniștilor din diverse domenii.

De asemenea, vor fi înființate centre de cercetare avansată în calcul cuantic, fizică și inginerie, susținute de un centru de date subteran de înaltă performanță, care oferă resurse de calcul și securitate pentru tehnologiile cuantice și AI de ultimă oră.

FreeYa Mind va oferi un ecosistem pentru a sprijini startup-urile și industriile care aplică tehnologia cuantică în soluții inovatoare.

Tehnologia cuantică redefinește granițele cunoașterii și revoluționează modul în care abordăm cele mai mari provocări ale lumii. Potențialul său de a efectua anumite calcule exponențial mai rapid decât computerele clasice deschide noi oportunități pentru industrie, educație și cercetare.

FreeYa Mind Campus va fi finalizat la sfârșitul lui 2026 și va pune România pe harta inițiativelor globale, care modeleazǎ viitorul în educație, cercetare și inovație cuantică.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments