Caz complex de disecție de aortă gestionat de medicii Spitalului Județean Bacău și Institutul de Boli Cardiovasculare Iași

0
17

O pacienta în vârstă de 69 de ani, cu hipertensiune s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgențe cu o durere retrosternală atroce, brusc instalată, în context de puseu hipertensiv rebel. Echipa de gardă, formată din medicul UPU și medicul cardiolog, au evaluat rapid pacienta, stabilind diagnosticul diferențial al durerii toracice.

În baza aspectului clinic, a anamnezei, a EKG-ului și, mai ales, a aspectului ecografic, a aparut suspiciunea de Disecție de Aortă, o afecțiune medicală gravă. Practic, în cazul acestei afecțiuni, se produce o ruptură la nivelul stratului interior al peretelui aortei (cel mai mare vas de sânge din corp). De altfel, diagnosticul a fost confirmat și, ulterior, de către medicul radiolog de gardă, care a procedat la efectuarea, în urgență, a examenului CT de torace, cu substanță de contrast.

„Alături de infarctul de miocard, tulburările ventriculare de ritm și embolia pulmonară, disecția acută de aortă este cea mai temută urgență în Cardiologie, cu o rată înaltă de mortalitate, oriunde în lume. Prin intervenția promptă a echipei de gardă din UPU și din Cardiologie, pacienta a fost stabilizată, s-au controlat valorile tensiunii arteriale și, în același timp, s-a luat legătura cu specialiștii Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. Echipa de gardă de acolo, formată din prof. dr. Grigore Tinică și dr. Mihail Enache, a răspuns pozitiv solicitării de a accepta transferul pacientei în urgență, fiind vorba despre o disecție de tip A, cu indicație operatorie. Vrem, pe această cale, să le mulțumim colegilor de la Iași cu care, de-a lungul timpului, am avut o colaborare exemplară, bazată pe profesionalism și încredere”, a transmis dr. Meda Angheluș, medicul șef al Secției Cardiologie din cadrul SJU Bacău.

Pacienta a fost operată în aceeași seară, fiindu-i înlocuită aorta ascendentă cu proteză Dacron și reimplantate arterele carotide. Evoluția a fost, inițial, favorabilă, însă, ulterior, a fost marcată de un deficit motor pe partea dreaptă, urmare a timpului prelungit de ischemie cerebrală, în timpul circulației extracorporeale, și a reimplantării carotidelor.

Pacienta s-a întors la Secția Cardiologie Bacău, pentru continuarea supravegherii, a ajustării terapiei și inițierea recuperării cardiovasculare și neurologice. Medicii de aici au decis să întrerupă, treptat, tratamentul antibiotic, pentru a evita, astfel, complicațiile determinate de distrugerea microbiomului la o pacientă imobilizată.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments