România, cu peste 10 milioane de ovine, este al doilea mare crescător din Uniunea Europeană, după Spania (13,6 milioane în 2023), dar nu este şi un mare consumator de carne de miel.
Cheltuielile pentru creşterea unui miel aproape s-au dublat faţă de anul trecut, însă preţul de vânzare a scăzut cu 30%, ajungând la 16-17 lei/kg în viu, iar fermierii se tem că ar putea coborî chiar la 12-13 lei/kg, din cauza celor două boli care afectează acum sectorul: pesta micilor rumegătoare şi febra aftoasă.
Carnea de miel a rămas la același preț, însă românii nu mai cumpără la fel de mult ca anul trecut. Și asta din cauza scumpirilor, care le-au cam afectat bugetele. Fermierii se tem că de Paște vor rămâne cu marfa nevândută. Dacă un kilogram în viu costă 18 lei, un kilogram de carne de miel carcasă se vinde cu aproximativ 50 de lei în piețe și la supermarket.