Fost consilier prezidential, avertisment: „Noul presedinte va fi testat de Rusia din primele saptamani. Romania este in perioada de maxim pericol extern pentru ea”

0
22

Iulian Fota, fost consilier prezidential si secretar de stat pe probleme de securitate Iulian Fota, avetizeaza ca viitorul presedinte al Romaniei va fi supus unor provocari extrem de periculoase din partea Rusiei imediat dupa ce isi va prelua mandatul.

„Il compatimesc pe urmatorul presedinte al Romaniei. Va conduce tara asta in cea mai periculoasa perioada a sa. Mai ales urmatorii doi ani, cand este cel mai probabil ca rusii sa faca o nefacuta, pana se intareste UE. Occidentul este in perioada sa de maxima vulnerabilitate, ca urmare a incertitudinilor generate de deciziile Casei Albe. Mare minune daca Rusia nu va incerca sa profite. Mai mult decat o face deja.Nu numai ca Romania este in perioada de maxim pericol extern pentru ea, dar si in interior este mai vulnerabila ca oricand. Tara este rupta in trei, intre o partida anti-europeana si pro-rusa, una a stagnarii modernizarii si a jocului la doua capete, foarte convenabila oligarhilor, si o a treia, inca doritoare de modernitate si de relatii stranse cu Occidentul, dar minoritara. Cu tara facuta franjuri, ne va fi foarte greu sa ne aparam de atacuri hibride, ca sa nu pomenesc de o eventuala agresiune militara. In plus, cel putin economic, datorita proastei guvernari a ultimilor doi ani, noul presedinte mosteneste si o precara stabilitate economica, Romania fiind amenintata si de falimentul economic.

Noul presedinte va fi testat din primele saptamani. Agresiunea rusa impotriva Ucrainei merge bine, profitand de elementele de tensiune si incertitudine generate de Casa Alba. Situatia Ucrainei este tot mai grea, chiar daca UE a inceput sa se mobilizeze. Pe fondul asta avem alegeri in RMD. Sa ne asteptam la guvern pro-rus la Chisinau si la o bataie de cap suplimentara. Cam la o luna de la instalare, noul presedinte va reprezenta Romania la summit-ul NATO de la Haga. Unul foarte important pentru a putea intelege mai bine ce vrea SUA.

In fine, urmatorul presedinte va mosteni un aparat de securitate nationala nesigur, zdruncinat de evolutiile prea lungului an electoral, cu multe semne de intrebare referitoare la loialitatea institutiilor, cu multe numiri importante de facut.

Va fi foarte greu. Foarte greu!!!”, a transmis luni Fota intr-o postare pe Facebook.Iulian Fot a avertizat inca de anul trecut, inainte ca Donald Trump sa castige alegerile, ca garantiile de securitate ale NATO privind Romania si tarile de pe flancul sudic se „dilueaza”.

„Oficialii romani trebuie sa inceteze sa mai pretinda ca Romania are in continuare ‘cele mai bune garantii de securitate nationala’. Garantiile care alta data erau aproape absolute, astazi se dilueaza.

Sunt unul dintre primii experti romani, daca nu chiar primul, care a promovat ideea ca Romania are cei mai buni aliati posibili si cele mai bune garantii de securitate.

Eram aliati in acelasi timp cu toate statele UE si occidentale importante, situatie istorica complet noua. Dintre cei trei piloni ai securitatii nationale, efortul propriu, NATO si centura de protectie ucraino-moldoveana, doi se prezentau foarte bine:eram garantati cu articolul 5 al NATO, o alianta care functiona bine si beneficiam si de protectia statelor tampon Ucraina si RMD, suveranitatea lor fiind slab amenintata si in nici un caz agresata.

Garantiile de securitate au fost la maximul lor o buna perioada de timp, cam 20 de ani, intre 2002 si 2022. Din pacate, din cauza agresivitatii in crestere a Rusiei si pe fondul unor complicate probleme politice interne ale Occidentului, asistam la un proces ingrijorator de diluare a acestor garantii. Diluare imputabila si noua, atata timp cat nici efortul nostru national privitor la apararea armata a Romaniei nu este pe masura gradului ridicat de amenintare.

Teama de diluare a garantiilor de securitate nu ne framanta doar pe noi. Mai jos aveti un extras dintr-un recent articol din Financial Times, care analizeaza angoasa Germaniei in fata posibilei reveniri ca presedinte al SUA a domnului Trump . Ce ii framanta pe prieteni germani? Exact, diluarea garantiilor NATO .

In plus, in cazul Romaniei, cand spui ca avem cele mai bune garantii de securitate pare ca munca este incheiata iar efortul diplomatic de succes. Ori stim bine ca nu este asa si Romania inca trebuie sa se lupte pentru obiective inca neatinse. Prezenta militara americana este rotationala si nu permanenta , cum este cazul balticilor si al Poloniei.

Acest dezechilibru intre partea de nord si cea de sud a frontului impotriva Rusiei nu este inca ameliorat. Statele NATO importante refuza sa aduca nave militare in Marea Neagra. Nu in ultimul rand, avem diferente semnificative de viziune si atitudine asupra relatiilor cu Rusia, ceea ce genereaza o functionare greoaie a NATO si a UE. Deci cat timp inca mai avem de alergat dupa obiective atat de importante, cum sa spui ca garantiile sunt cele mai bune?”, a transmis Fota in iulie 2024.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments