Așa cum am declarat și săptămâna trecută de la tribuna Senatului României, țara noastră are la nivel național investiții de miliarde de euro în regenerabile, în infrastructura de transport, stocare și distribuție, investiții record din fonduri europene și proiecte strategice, care ne așează pe harta statelor cu soluții energetice durabile și sigure.
Iată câteva exemple concrete din regiunea Moldovei, o regiune care astăzi recuperează cu tenacitate decalajele de dezvoltare. Un prin exemplu este proiectul derulat de Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, care modernizează̆ stația de transformare Roman Laminor, o investiție de aproximativ 10 milioane de euro, din care o parte semnificativă provine din Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Acest proiect va deservi cei peste 36.000 de consumatori din municipiul Roman și din alte 111 localități învecinate – contribuind la o infrastructură energetică mai eficientă, mai sigură și mai accesibilă.
Un al doilea exemplu este din județul Bacău, unde aceeași companie a finalizat în decembrie o nouă stație de transformare, printr-o investiție de 22,7 milioane de lei, cu impact direct pentru alți peste 31.000 de români. În paralel, sunt în derulare 32 de proiecte similare în cele șase județe din Moldova.
Un al treilea exemplu este chiar de acasă, din județul Iași, unde Hidroelectrica și Ministerul Energiei vor investi peste 60 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor de la Amenajarea Hidroenergetică de la Pașcani, o construcție începută de mai bine de 40 de ani și prin care se va reabilita cursul râului Siret, se va asigura apa necesară pentru irigații și consum. Poate cel mai important, este că oamenii vor beneficia astfel de energia electrică generată, reprezentând aproximativ 12,5 MWH.
Aceste exemple nu reprezinta doar cifre sau statistici. Ele înseamnă pași concreti spre reducerea decalajelor economice și sociale dintre regiuni, printr-un parteneriat solid între stat și mediul privat. Transformările reale au loc atunci când astfel de parteneriate stat-privat se bucură de un cadru legislativ coerent, corect şi stabil, de măsuri care să sprijine investițiile, inclusiv investițiile private.