România caută cu disperare o pilă la Trump, în timp ce ambasadorul Andrei Muraru doarme în post de 4 ani

0
345
Andrei Muraru

“Mâine aflu! Vorbim mâine!” îi asigura Emil Hurezeanu pe jurnaliști, vinerea trecută, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat voalat intenția de a-l schimba de la conducerea Ministerului de Externe. A trecut deja o săptămână și acel „mâine” lămuritor n-a mai venit, Hurezeanu fiind în continuare în funcție, coaliția de guvernare neluând nici o decizie.

Declarațiile făcute de ministru în fața presei avuseseră loc după ce Marcel Ciolacu își exprimase intenția de a găsi un împuternicit special pentru relația cu SUA, acesta spunând că „e normal să regândim colaborarea (cu Emil Hurezeanu), ţinând cont de noua administraţie din Statele Unite”.

În aceste condiții, se pune întrebarea: de ce să-l dai afară pe Hurezeanu și să cauți un trimis special pe lângă administrația Trump, din moment ce deja îl avem acolo ambasador pe Andrei Muraru, de aproape 4 ani în post la Washington? Nu mai bine îi faci vânt unui individ total nepotrivit misiunii sale și pui în locul său un diplomat cu contacte puternice în zona Casei Albe, o personalitate agreată de Donald Trump?

În acești patru ani, Muraru trebuia să fi construit o comunicare eficientă cu vârfurile politicii americane, să fi găsit pârghiile de influență în mediul de afaceri, pentru că America înseamnă în primul rând pragmatism, și nu un partener de vals într-un salon aristocratic.

Andrei Muraru selfie cu Joe Biden

Stilul lui Trump este specific unui om de afaceri, direct și preocupat de profit, nu de dialoguri de complezență, sferă în care nici nu excelează, de altfel. O lume întreagă a văzut cum i se adresa unui Zelenski timorat, repetându-i de câteva ori că n-are rost să mai discute, să ceară sprijin american, întrucât “You don’t have the cards!”. Asta e perspectiva lui Trump: un joc de poker în care trebuie să ai cărțile potrivite pentru a sta la masa negocierilor.

În acest moment, în fața președintelui american, Andrei Muraru n-are nici măcar o pereche de doiari.

Și nici n-ar avea cum, unul dintre motive fiind și acela că ambasadorul nostru l-a susținut pe față pe Joe Biden, despre care Trump spunea că a fost cel mai prost președinte din istoria SUA, fiind „confuz mintal”.

Muraru a făcut tot posibilul pentru a-i deveni antipatic lui Donald Trump.

“Fără președintele Biden, sunt convins că România s-ar fi învecinat astăzi cu Federația Rusă”, declara Muraru pentru Euronews România în iulie 2024, după retragerea candidatului democrat din cursa prezidențială. Fără îndoială, un omagiu adus lui Biden deloc în măsură să fie privit cu simpatie de noua administrație Trump.

Andrei Muraru, vanatorul de selfie-uri prezidentiale aici cu Joe Biden

Mai mult, pe 8 martie 2024, Muraru a postat pe pagina sa de Facebook un selfie cu Joe Biden după discursul acestuia în Congresul american, însoțit de comentariul „În multe locuri, discursul liderului SUA a fost un apel la trezire pentru cei care încă mai cred că democrația și pacea pot supraviețui fără luptă și fără costuri: “History is watching”! Și România este acum de partea bună a istoriei. O știe prea bine și Președintele Biden, care are mereu un cuvânt bun despre România, așa cum mi-a transmis la finalul discursului din Congres.”

Cu doi ani mai devreme, Muraru pupase cu aceeași pasiune mâna lui Biden.

“Fără curajul și determinarea Președintelui Biden, poate că NATO nu ar fi fost atât de întărită și de unită cum este astăzi.”, declara în 2022 ambasadorul nostru la Digi 24.

O altă bilă neagră pentru Andrei Muraru o reprezintă și lipsa sa de reacție și explicații cu privire la suspendarea pe termen nelimitat a includerii României în programul Visa Waiver, un eșec de proporții al diplomației române.

Pe scurt, avem un susținător convins al dușmanului lui Trump, un ambasador anonim care nu are nici o șansă să intre în grațiile cercurilor de putere de la Casa Albă.

Și atunci, de ce să mai fie Muraru locatar al Ambasadei de la Washington, într-o reședință de lux cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, pentru a cărei întreținere statul român plătește o chirie 21.000 de dolari pe lună?

Andrei Muraru

Mai mult ca sigur, decizia va fi luată de viitorul președinte ales al României și sperăm să fie una favorabilă pentru relațiile cu un Donald Trump hotărât să-și selecteze cu atenție prietenii și partenerii cu adevărat strategici.

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments