Șapte militari, aflați în concediu pentru creșterea copilului, au luptat în Congo în armata lui Potra. Alți 466 de rezerviști au plecat ca mercenari

0
71

466 de militari rezervişti şi 7 militari, doi subofițeri și cinci soldați aflaţi în activitate, au lucrat ca mercenari în Congo, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. Verificările la nivelul întregii structuri ale Armatei au demarat în luna februarie şu au fost făcute, după ce a izbucnit scandalul care l-a implicat pe mercenarul Horațiu Potra.

„Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a dispus, la sfârșitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forțe a Armatei României, cu privire la posibilitatea ca personal activ din Ministerul Apărării Naționale, aflat în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituția, să fi desfășurat activități în companii private de securitate românești, care au activat recent în Republica Democratică Congo. Verificările au acoperit toate formele de concedii și perioade libere la care are dreptul personalul MApN.

Din verificările efectuate, a rezultat că, în total, 466 de militari rezerviști care provin din Ministerul Apărării Naționale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte pe diferite perioade cu companii de securitate care au activat în R.D. Congo. Acești militari au trecut în rezervă la limita de vârstă, prin demisie sau din motive medicale”, se arată în comunicatul MApN.

Unii din militarii în activitate au cerut concediu de creştere a copilului

Totodată, verificările au mai arătat că militarii în activitate care au plecat în Congo au cerut concediu medical de creştere a copilului. Alţi 24 au trecut în rezervă prin demisie, însă ulterior au revenit şi lucrează în acest moment în diferite unităţi militare din MApN.

„Din datele obținute până la acest moment, nu au fost identificate cazuri în care cadre militare active aflate în concediu fără plată, așa cum este prevăzut la art. 14 din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare, să se fi deplasat, în perioadele respective, în R.D. Congo, pentru a desfășura activități în cadrul unor companii de securitate private.

Prin extinderea verificărilor și la alte forme de concediu care presupun suspendarea temporară a raporturilor de muncă pentru personalul militar în activitate, au fost identificați șapte militari în activitate – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști care, pe timpul concediului de creștere a copilului în vârsta de până la doi ani, obținut în mod legal, în baza OUG 111 din 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, au desfășurat, în mod nejustificat, activități în R.D. Congo, în perioade diferite, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, din calitatea de angajat temporar în companii de securitate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments