Dezvoltatorii imobiliari care au intrat în afaceri ilegale cu primarul samsar Mihai Bălan de la Bârnova au început să își facă singuri dreptate, sătui de presiunile mafiote care sunt exercitate asupra lor. Beizadeaua primarului, Ștefănel Bălan , i-a escrocat până acum de câteva vile și apartamente, sub paravanul unor înțelegeri comerciale. Ultimul imobiliar care urma să fie escrocat de niște spatii comerciale, se află în proces cu clanul Bălan, acuzând presiuni administrativo- cămătărești care ar trebui să intre în atenția DNA
De la terenuri obținute în condiții controversate, la promisiuni neonorate și acuzații reciproce de escrocherie! Pe colinele Bârnovei, acolo unde noile ansambluri rezidențiale cresc precum ciupercile după ploaie, se derulează o epopee despre corupție și abuzuri imobiliare, influență politică și o luptă deschisă pentru „partea leului”, ce are în centru familia primarului Mihai Bălan. Ștefănel Bălan, beizadeaua primarului de Bârnova, a încheiat mai multe tranzacții imobiliare în ultimii ani, toate având un punct comun: terenuri schimbate cu dezvoltatori imobiliari care activează intens în Bârnova. În centrul anchetei apare numele lui Ion Băetrău, un investitor originar din Republica Moldova, administratorul firmei Demo Edil Construct SRL. Alături de Ciprian Croitoru, director general al Hersson Group Iași, Băetrău a încheiat o înțelegere cu Bălan Jr., în baza căreia urma să construiască un bloc de locuințe pe un teren de 5.000 de metri pătrați.
Terenul, spun sursele, ar fi fost obținut de Ștefănel „cu japca” de la doi bătrâni care, probabil păcăliți sau presați, au cedat fără să înțeleagă pe deplin valoarea reală a proprietății. Înțelegerea: dezvoltatorii construiesc blocul, iar spațiile comerciale de la parter urmau să-i revină lui Ștefănel Bălan, în schimbul terenului.
Afacerea între “băieții răi” din Moldova și samsarii din Bârnova
După finalizarea construcției, parteneriatul a început să scârțâie. Surse apropiate dezvoltatorului susțin că Ștefănel Bălan ar fi cerut sume suplimentare de bani, în afara înțelegerii inițiale. Mai mult, există voci care spun că basarabeanul Băetrău ar fi fost „tras pe sfoară” cu sume importante, iar tensiunile au crescut în tăcere până în punctul în care colaborarea a devenit imposibilă.
Acum, foștii parteneri urmează să se întâlnească într-o sală de judecată, unde fiecare își revendică partea. Miza nu e doar financiară, ci și de imagine: fiul edilului, cu reputație de „samsar imobiliar”, contra unui dezvoltator moldovean cu relații în lumea afacerilor de peste Prut, bănuit de unii că ar avea legături cu personaje mai puțin frecventabile.
Bârnova – un nou El Dorado imobiliar cu iz penal
Bârnova a devenit în ultimii ani un pol de dezvoltare imobiliară explozivă, dar și un spațiu al intereselor obscure. Lipsa reglementărilor clare, corupția la nivel local și toleranța față de afacerile cu iz penal au transformat zona într-un teren fertil pentru combinații dubioase. Iar când vorbim despre o piață imobiliară în care documentele se semnează la colț de stradă și banii circulă în plicuri, adevărul devine greu de stabilit. Actualele animozități dintre clanul Bălan și partenerii de afaceri sunt doar o piesă dintr-un puzzle mai mare. Cazul Bălan–Băetrău nu este unul izolat. Este o mostră a modului în care politica locală, moștenirea funciară și setea de îmbogățire rapidă creează conflicte între personaje care, la un moment dat, își dădeau mâna pe un deal din Bârnova, privind visători spre un viitor cu blocuri și profituri uriașe. Acum, aceiași oameni se privesc peste o masă de tribunal.
O comună amanetată intereselor unui clan fără scrupule
La 27 de ani după ce localnicii au obținut validarea dreptului de retrocedare a terenurilor, Bălan și familia sa au pus mâna pe pământurile lor la prețuri derizorii, doar pentru a le revinde ulterior cu profituri uriașe. Bălan, în calitatea sa de primar și președinte al Comisiei de Fond Funciar, a avut puterea de a decide cine primește terenuri și în ce condiții. De asemenea, el a fost și cel care a stabilit schimbările de destinație ale terenurilor, în unele cazuri transformând terenuri extravilane în intravilane, favorizând dezvoltările imobiliare. Astfel, terenurile care inițial aveau o valoare mai mică au ajuns să fie extrem de căutate și, implicit, scumpe. Prin acest mecanism, familia Bălan a reușit să achiziționeze la prețuri de nimic terenuri valoroase din punct de vedere imobiliar, pe care le-a revândut ulterior la sume exorbitante. Mai mult, schimburile de terenuri au fost realizate adesea cu dezvoltatori imobiliari care, în schimb, construiau blocuri în zonă, beneficiind de autorizațiile primite chiar de la Mihai Bălan.
Aceste terenuri, în mare parte, au fost cumpărate la prețuri extrem de mici și transformate, printr-o serie de „mutări administrative”, în zone intravilane, locuri perfecte pentru construirea de blocuri și vile. Pe măsură ce familia primarului a acumulat terenuri și imobile, relațiile cu dezvoltatorii imobiliari din comună s-au adâncit.
Un dosar care s-ar putea lăsa cu o condamnare pentru primarul samsar
În octombrie 2023, DNA a deschis un dosar penal în legătură cu activitățile imobiliare ale familiei Bălan, iar procurorii au efectuat percheziții la Primăria Bârnova și la domiciliul membrilor familiei. Mai mulți funcționari publici și localnici au fost audiați pentru a explica cum au fost facilitate aceste tranzacții. Dosarul este în continuare în lucru, iar ancheta a pus sub semnul întrebării nu doar legalitatea acestor tranzacții, dar și etica unui sistem în care cei aflați la putere folosesc resursele publice pentru a-și construi un imperiu imobiliar.
Faptele întreprinse de familia primarului Mihai Bălan sunt un exemplu clar de abuz de putere și de exploatare a celor vulnerabili. Transformarea unui drept al oamenilor într-o sursă de îmbogățire pentru politicieni este o practică des întâlnită în România, dar cazul Bălan este unul fără precedent, din cauza dimensiunii averii accumulate, de milioane de euro. Bârnova a fost transformată într-un „teritoriu” al familiei Bălan, în care retrocedările au fost folosite pentru a obține proprietăți imobiliare valoroase, iar afaceriștii din domeniul construcțiilor au fost recompensați cu autorizații și supraetajări, în schimbul unor locuințe și terenuri ieftine pentru familia primarului.
Dosarul penal în curs ar putea aduce noi detalii despre acest mecanism complex de corupție, dar, indiferent de deznodământ, un lucru este cert: Mihai Bălan a reușit să construiască o „imperiu” imobiliar pe baza unor terenuri care ar fi trebuit să aducă dreptate și compensație celor care au avut de suferit sub regimul comunist. În schimb, aceștia au rămas fără terenurile lor, iar familia primarului s-a îmbogățit, în timp ce comuna Bârnova a rămas în urmă.