USV Iași, invizibilă în topul universităților, dar rectorul ei – vizibil în topul baronilor academici milionari în euro

0
95

Universitatea de Științele Vieții din Iași lipsește complet din Metarankingul Național al celor mai bune instituții academice din România, dar rectorul său, Gerard Jităreanu, acumulează avere ca-n vremurile nobilimii fonciere. Învățământul e pe tușă, dar buzunarele sunt pline.  Conform declarației de avere, rectorul USV Iași este milionar în euro, în timp ce Universitatea de Științele Vieții din Iași este un exemplu perfect de instituție care trăiește din inerție. Nu performează, nu inovează, dar produce elite financiare în fruntea aparatului birocratic. În timp ce studenții USV ies din facultate cu CV-uri subțiri și perspective limitate, rectorul Jităreanu își umflă conturile de milioane de euro. În educație, ca și în viață, pare că nu întotdeauna cine merită câștigă. Uneori, câștigă doar cine știe pe unde să sape.

În timp ce universitățile din Cluj, București și Timișoara se bat pentru excelență în educație, cercetare și recunoaștere internațională, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași nici nu apare pe radarul performanței. Nici măcar la coada vacii, unde ar fi fost simbolic de găsit, dacă tot vorbim de științele vieții.

În schimb, rectorul acestei instituții, Gerard Jităreanu, își croiește un drum sigur în topurile neoficiale ale baronilor academici, cu o avere care eclipsează complet imaginea prăfuită a instituției pe care o conduce.

Universitate invizibilă într-un clasament oficial

Ministerul Educației a publicat recent Metarankingul Național, un barometru al excelenței universitare, realizat pe baza prezenței instituțiilor în clasamente internaționale recunoscute. Primele 10 locuri sunt ocupate de giganți precum Babeș-Bolyai, Politehnica București sau Universitatea „Carol Davila”.

Surpriză – sau poate nu – USV Iași nu figurează nicăieri în acest top. Nu pe 10, nu pe 20, nu pe 30. Absență totală. În timp ce Ministerul spune: „Performanță dovedită”, realitatea vorbește despre altceva: „USV, absentă nemotivat”

Metarankingul este prezentat ca un „instrument obiectiv de analiză”, menit să reflecte aportul universităților în comunitatea academică internațională. Adică, pe românește, cât de mult contează o universitate în lumea reală a cercetării și educației. Iar răspunsul, în cazul USV, e clar: nu contează deloc.

Dar dacă universitatea e invizibilă în topurile academice, rectorul ei e foarte vizibil în declarația de avere.

Baron de Aroneanu, milionar în euro

Gerard Jităreanu, rectorul USV, pare că trăiește un alt scenariu decât cel al instituției pe care o păstorește. Are două terenuri agricole – unul moștenit în județul Botoșani, de aproape două hectare, altul cumpărat în Aroneanu, una dintre cele mai râvnite zone de lângă Iași. Are o casă de 128 mp în oraș, două mașini – un Toyota Auris și un Lexus – și bijuterii de 6.000 de euro. Dar cel mai spectaculos este capitolul investiții: 4 fonduri de investiții în euro, care însumează peste 700.000 de euro, un cont curent de 174.705 lei, venituri anuale totale care bat lejer milionul de lei și salarii pe bandă rulantă

Iată cum arată anul financiar al rectorului Jităreanu:

250.016 lei – salariul de rector

152.084 lei – din proiecte de cercetare

70.413 lei – alte activități în cadrul IOSUD

14.7375 lei – salariu paralel (posibil cumul cu altă funcție?)

24.804 lei – de la Academia de Științe Agricole și Silvice

74.880 lei – indemnizație de merit de la Minister

Și toate acestea fără ca universitatea sa să fie considerată una de top în România.

Excelență pe hârtie, mediocritate în clasamente

Cum se poate ca un rector să aibă venituri și economii demne de top 300 Capital, în timp ce universitatea pe care o conduce nu prinde nici măcar ultima treaptă a Metarankingului? Răspunsul e simplu: sistemul universitar românesc recompensează nu performanța instituțională, ci capacitatea de a bifa funcții, proiecte, comisii și indemnizații.

Am solicitat un punct de vedere oficial din partea USV Iași cu privire la absența din clasament și la veniturile rectorului. Nu am primit niciun răspuns până la închiderea ediției. O tăcere care, din păcate, spune tot.

Universitatea de Științele Vieții din Iași este un exemplu perfect de instituție care trăiește din inerție. Nu performează, nu inovează, dar produce elite financiare în fruntea aparatului birocratic. În timp ce studenții USV ies din facultate cu CV-uri subțiri și perspective limitate, rectorul Jităreanu umple conturi. În educație, ca și în viață, pare că nu întotdeauna cine merită câștigă. Uneori, câștigă doar cine știe pe unde să sape.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments