Procesul fraudei de 6 milioane de lei, de la UMF Iași, a reînceput. Rectorul Vasile Astărăstoae din nou în boxa acuzaților

0
172

Magistraţii Curţii de Apel Suceava reîncep astăzi, 17 ianuarie, dosarul licitaţiei cu fonduri europene trucată la UMF Iaşi. 19 angajaţi ai instituţiei, în frunte cu rectorul Vasile Astărăstoae, sunt judecaţi pentru o fraudă de peste 6 milioane de lei.

Dosarul instrumentat la Iaşi de procurorii DNA a ajuns în instanţă încă din decembrie 2011, dar a fost amânat de mai multe ori de judecătorii Curţii de Apel Suceava, acolo unde a fost strămutat.

 

În primăvara anului 2013, Curtea de Apel Suceava a hotărât ca dosarul să fie restituit Parchetului pentru refacere. Procurorii au făcut recurs la decizia instanţei sucevene, iar în noiembrie 2013 magistraţii Curţii Supreme au decis că recursul este întemeiat şi că dosarul nu trebuie refăcut.

 

Un nou termen al dosarului a fost stabilit pentru astăzi, 17 ianuarie 2014, la Curtea de Apel Suceava, arată Adevărul.

 

Vasile Astărăstoae este acuzat că, în calitate de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“, împreună cu alţi doi directori din cadrul unităţii – Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, ar fi trucat o licitaţie privind atribuirea unui contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din fonduri europene.

 

Contractul avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Dosarul a fost mediatizat intens, iar presiunea opiniei publice a condus la arestarea Danielei Druguş şi a lui Adrian Ciureanu.

 

În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale sau firme. Potrivit DNA, cei trei reprezentanţi ai UMF Iaşi ar fi „atribuit ilegal“ contractul de lucrări cu privire la implementarea proiectului e-learning, către SC Maguay Impex SRL Bucureşti.

 

„În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi al Uniunii Europene“, se arată în rechizitoriu.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments