Studenţii de la UPA la lumina stelelor, despre mitul JFK

0
105

Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi a fost gazda unui eveniment de marcă – „John F. Kennedy – Enigmele unui erou”. ”Mitul Kennedy este mult mai important decât preşedintele J.F.Kennedy”. De la această premisă a pornit dezbaterea  – „JFK, moştenire şi mit” –  susţinută de Sever Voinescu, Preşedintele Asociaţiei Friends of America.

 

”Mulţumesc Universităţii Petre Andrei din Iaşi şi Rectorului, Prof.univ.dr. Doru Tompea, despre care am aflat că este un mare fan al lui JFK,  pentru că au făcut posibilă comemorarea a 50 de ani de la asasinarea preşedintelui american şi la Iaşi. JFK a fost preşedinte pentru o scurtă perioadă de timp, 1000 de zile, dar chiar şi într-un timp relativ scurt s-a născut un mit, mitul Kennedy. În prelegerea mea am plecat de la o întrebare: ”De ce un om oarecare îşi pierde timpul, energia, banii şi uneori prietenii şi se lasă preluat de puterea politică din societate?”, a precizat Sever Voinescu.

 

Mai mult, acesta le-a explicat elevilor, studenţilor şi profesorilor prezenţi în Aula Magna faptul că mitul nu este o poveste, ci el reprezintă o realitatea trăită şi aduce cu el nu doar un sfat, o povaţă, ci şi o experienţă. În acest sens, a exemplificat cu o poveste motivul pentru care s-a creat un mit în jurul personalităţii lui John F. Kennedy după asasinare. ”Barack Obama, în perioada când era candidat pentru funcţia pe care o ocupă în prezent, a făcut un turneu de câteva zile în Europa, un lucru fără precedent pentru un candidat la Casa Albă. Punctul culminat a fost susţinerea discursului de la Zidul Berlinului, iar 5 ani mai târziu, Barack Obama a revenit în faţa Porţii Brandenburg. În iunie 1963, JFK a mers la Berlin şi a ţinut un discurs în faţa primăriei, în care a rostit ”Ich bin ein Berliner” – ”Sunt un berlinez”. Acel discurs a devenit un mit, iar stafful de campanie al lui Barack Obama a gândit să rejoace mitul lui Kennedy pentru că ştiau ce înseamna acesta în sufletul americanilor”, a mai completat acesta.

 

J.F. Kennedy întruchipează, după cum susţine Sever Voinescu, mai multe tipologii de mituri. În primul rând, este vorba de mitul eroului tânăr, al conspiraţiei şi cel al vârstei de aur.

 

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iaşi a motivat de ce a ţinut ca un eveniment de o asemenea amploare să aibă loc la Iaşi. ”JFK, preşedinte al SUA a reprezentat pentru generaţia mea un mit, nu numai pentru că a fost asasinat la Dallas pe 22 noiembrie 1963, ziua când eu împlineam 13 ani şi când am deschis radioul Europa Liberă  şi impreuna cu tătal meu, la auzul acestei ştiri, am plâns toata seară. Apoi, am aflat că după asasinarea lui JFK, America şi-a descoperit lacrimile. Eram obişnuiţi, din presă şi de la defilări, cu figurile gerontocratice şi cu limbajul de lemn al politicienilor în contrast cu un tânăr frumos, aristocrat, carismatic, curajos, puternic, energic şi realist, care la numai 43 de ani a devenit preşedinte al Americii, fiind cel mai tânăr preşedinte american din istorie, primul catolic şi nemason, promotor al unor idealuri în care generaţia noastră se regăsea, cu atât mai mult noi cei din spatele Cortinei de Fier. Aşa cum spunea colaboratorul său, istoricul Arthur Schlesinger, ”am pierdut ceva vital, adică viziunea unei Americi ca republică umană, raţionala, democrată, care colaborează cu celelalte state şi instituţii internaţionale pentru a promova democraţia, drepturile omului, pacea”.

 

Tot în cadrul evenimentulu a avut loc şi prezentarea cărţii „John F. Kennedy – Enigmele unui erou”, un bestseller New York Times, cu o prefaţă semnată de Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România în perioada 2009-2012, prezentat în avanpremieră la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, dar şi proiecţia unui film documentar legat de asasinarea lui JFK, proiect iniţiat şi demerit şi la UPA de Mihai Dragomir.

 

Evenimentul s-a desfăşurat în pofida unei pene de current care s-a declanşat exact la începutul acestuia, impresionant fiind faptul că cei peste 200 de studenţi, profesori şi invitaţi au urcat pe întuneric treptele până la etajul şase, unde la lumina stelelor de pe drapelul american şi a reflectoarelor televiziunilor, totul a decurs normal.

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentIarnă atipică. De la minus 20 de grade în 18 ianuarie 1963, la 16 grade în 18 ianuarie 2014
Articolul următorPierdut şi regăsit la Londra. Bătrânelul din România, rătăcit timp de 3 zile în capitala Marea Britanii, a reuşit să revină în familie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments