Berea este una dintre cele mai consumate băuturi din România. În fiecare zi zeci de mii de sticle de bere sunt îmbuteliate de fabricile care funcționează la capacitate maximă. Conform rețetei, berea este un produs obținut doar din produse naturale : drojdia de bere, malț, hamei și apă.Aceste produse fac berea o băutură unică și extrem de sănătoasă.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii respectau proprietăţile berii și consumul era unul pe măsură. Faimosul scriitor grec Sofocle încuraja cumpătarea și sugera o dietă compusă din “pâine, carne, legume verzi și zythos (bere)”. Alți scriitori greci timpurii ca Herodot și Xenofon menționează berea de asemenea în scrierile lor.
Un document medical care a fost scris în jurul anului 1.600 î.Hr. listează 700 de rețete, din care în jur de o sută conțin cuvântul “bere”. Acest fapt demonstrează încă o dată cât de sănătoasă și hrănitoare era berea odinioară. Lucrurile s-au schimbat pentru că omul a industrializat orice proces de producție și din dorința de a câștiga cât mai mult într-o perioadă scurtă de timp, rețeta a suferit mici modificări.
Pe lângă ingredientele clasice, o sticlă de bere mai conține și:
Glutamat monosodic
Glutamatul monosodic (MSG) este o sare sodică din acidul glumatic, un aminoacid non-esențial apărut natural. Este folosit ca aditiv alimentar si este de obicei vândut ca potențiator de gust.
MSG nu provoacă doar dependenţă, ci şi un consum ridicat poate avea complicaţii de sănătate severe pe o perioadă lungă de timp.
Unele dintre ele sunt: presiune arterială mare, autism, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, senzaţia de zdrăngănit în ureche, ritm cardiac neregulat sau rapid şi atacuri de cord, disfuncții tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2, leziuni ale retinei şi o agravare a situaţiei celor cu o concentraţie scăzută a zahărului din sânge.
Propilen glicol
Această substanță este folosită drept stabilizator pentru spuma berii. Este o substanță folosită în diverse domenii, de exemplu propilenul glicol este substanța principală care permite folosirea țigării electronice.
Sirop de porumb
La prima vedere acest ingredient nu este deloc periculos sănătății, dar siropul de porumb conține cantități foarte mari de fructoză. Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton, din SUA, au demonstrat că fructoza obţinută din sirop de porumb este mult mai toxică decât zahărul. Experţii avertizează că fructoza poate forma compuşi toxici cu hemoglobina din sânge, crescând astfel riscul de boală cardiovasculară.
Disodiu de calciu EDTA
Mai este cunoscut sub numele de E 385. Substanța, odată introdusă în organism, poate induce modificări metabolice, dezechilibre ale balanţei minerale, inhibitor al enzimelor şi inhibitor al coagulării sângelui, tulburări gastrointestinale, crampe musculare, nefrotoxic.
Pe lângă aceste ingrediente dubioase și dăunătoare, berea din ziua de astăzi mai conține și diverși coloranți, dar și gliceril monostearat. Dacă acum câteva zeci de ani berea era considerat un aliment, în ziua de astăzi putem spune că berea s-a transformat într-unul din cei mai mari dușmani ai organismului uman.
(Sursa: efemeride.ro)