Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere, în motivele prin care a formulat apel împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti din dosarul ICA în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pedepse mai mari pentru toţi cei inculpaţii.
Astfel, procurorii DNA au considerat că pedepsele aplicate de magistraţii Tribunalului Bucureşti sunt prea mici în comparaţie cu prejudiciile aduse bugetului de stat în urma privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
„Demersurile inculpaţilor pentru fraudarea ICA au constat în acte infracţionale succesive şi impun o pedeapsă cu executare, dar şi într-un cuantum mai ridicat”, notează anchetatorii, potrivit B1.ro.
De asemenea, anchetatorii susţin că prin faptele comise a fost afectată onesta desfăşurare a privatizării.
„Trebuie avut în vedere că faptele sunt cu un impact deosebit asupra bugetului public al României. Contribuţia infracţională dovedită în cauză prin probele administrate a fost sub forma autoratului ori complicităţii. Şi numai prin comiterea faptelor în această modalitate a fost atins scopul infracţional, respectiv afectarea bugetului public, afectarea onestei desfăşurări a activităţilor de privatizare şi care sunt incompatibile cu aplicarea unor pedepse în cuantum mediu”, se mai arată în motivele de apel.
Tribunalul Bucureşti a hotărât condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Lui Voiculescu i s-a interzis dreptul de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale. În cazul său, instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Ca şi în cazul lui Mencinicopschi, tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.
(Sursa: adevarul.ro)