Forţele guvernamentale au bombardat miercuri sectoare rebele în regiunile Damasc, Homs şi Alep, unde o rachetă a ucis zece persoane, în pofida deschiderii, în Elveţia, a lucrărilor Conferinţei internaţionale de pace, la care participă regimul şi opoziţia, relatează AFP.
Racheta, lansată de trupe siriene asupra cartierului Maasraniyeh de la Alep, a ucis zece persoane, inclusiv cinci copii şi trei femei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Este vorba despre o rachetă de tip sol-sol, potrivit ONG-ului cu sediul în Marea Britanie, care se spijină pe o reţea de activişti şi surse medicale de pe teritoriul întregii ţări.
Fosta capitală economică a Siriei se confruntă cu violenţe zilnic, începând din iulie 2012, iar de la jumătatea lui decembrie este ţinta unei ofensive aeriene majore a regimului, soldate cu sute de morţi.
Tot la Alep, confruntări au avut loc între rebeli şi militari, care încearcă să recâştige teren în cartierul Aziziyeh.
„Armata încearcă să profite de faptul că rebelii luptă împotriva (mişcării) Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), pentru a avansa în Alep”, este de părere un activist din această provincie, care s-a prezentat sub numele Abu Omar.
Această grupare jihadistă afiliată Al-Qaida, care a luptat alături de rebeli împotriva regimului, este vizată de la începutul lunii de o ofensivă a mai multor coaliţii rebele, sătule de abuzurile care sunt atribuite SIIL şi de voinţa grupării de hegemonie.
La periferia nordică a Damascului, trupe guvernamentale au bombardat poziţii rebele în zona Saydnaya. În apropiere, în sectorul Zabadani, au fost ucişi zece militari, inclusiv trei ofiţeri, potrivit Observatorului.
Elicoptere aparţinând armatei bombardau sectoare din Hama (centru), cu butoaie umplute cu explozivi, a adăugat ONG-ul. Acest tip de muniţie, utilizat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni de către regim, a fost condamnat de către apărătorii dreptruilor omului, deoarece este extrem de distructiv şi imprecis, lovind civili şi combatanţi deopotrivă.
La Homs, unde sectoare aflate sub controlul rebelilor sunt asediate de aproximativ 600 de zile, armata a bombardat cartierul Waar, în care s-au refugiat câteva mii de locuitori provenind din alte cartiere ale oraşului.
„Situaţia pe teren nu s-a schimbat, în pofida deschiderii negocierilor în Elveţia. Toate fronturile principale sunt în continuare extrem de violente”, a subliniat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului.
De la începutul conflictului, în martie 2011, peste 130.000 de persoane au fost ucise în Siria, potrivit ONG-ului.
Sursa: gandul.info