VIDEO. Cum participă la război copiii rebelilor din Siria. Mărturia unei fetiţe de opt ani.

0
84

Un documentar realizat în Siria conţine mărturii impresionante ale copiilor care cresc în oraşe zguduite de război, în una dintre cele mai periculoase zone de luptă din lume.
 

Războiul din Siria continuă de aproape trei ani, perioadă în care aproximativ 11.000 de copii au fost ucişi şi din ce în ce mai mulţi cresc în lipsa unui echilibru între şcoală, siguranţă şi o viaţă normală alături de familie.

Viaţa copiilor sirieni a fost observată de regizorul Marcel Mettelsiefen, întors recent dintr-o vizită în ţară, unde a realizat un film documentar, scrie dailymail.co.uk.

 

Într-un clip extras din documentar, o fetiţă în vârstă de opt ani face o mărturie cutremurătoare. Farah stă cuminte pe un scaun în faţa camerei, cu părul legat la spate şi chipul liber, picioarele sale abia atingând podeaua. Copilul pare să îşi ia un moment de reflecţie înainte să răspundă la întrebarea pusă de Mettelsiefen, după care răspunde:

 

„Lucrul meu preferat este să îl ajut pe tatăl meu”, spune ea în timp ce trage de tricoul cu linii albe şi roşii, după care continuă: „Îmi place să stau în biroul lui şi să fac bombe. Strâng şrapnel pentru el. Strâng panglici roşii ca să poată să le ardă. Când toate panglicile se aprind bomba explodează”.

Cuvintele fetiţei sunt urmate de un gest larg prin care imită o explozie violentă cu ajutorul mâinilor.

„Ar trebui să fiu şocat. Sunt cu siguranţă întristat”, comentează regizorul documentarului, Marcel Mettelsiefen. „Dar aici, în Sayf al Dawla, cândva o influentă suburbie a Alepului, m-am obişnuit să aud astfel de cuvinte grele din gurile angelice ale copiilor”.

 


 

În afara apartamentului în care Farah locuieşte împreună cu mama ei Hala, fratele Mohammed, de 14 ani, şi surorile Helen şi Sara, de 13, respectiv cinci ani, străzile sunt pustii, clădirile cândva măreţe sunt înnegrite şi marcate de gloanţe şi urme de misile, iar marginea drumului este îmbâcsită cu moloz.

Farah este fiica lui Abu Ali Al-Sahiba, lider al unui grup de 300 de oameni din armata Free Syria. Marcel povesteşte că pentru această călătorie făcută special pentru postul de televiziune Channel 4, a primit şansa unică de acces la viaţa comandantului.

Odată populată de 250.000 de oameni, zona este momentan ocupată de sub 1.000 de suflete. Singurii copii care trăiesc aici sunt fiii şi fiicele rebelilor sirieni. Aproximativ 11.000 de copii au fost omorâţi şi mai mult de 1 milion au fugit cu familiile lor ca refugiaţi.

După cum explică şi regizorul documentarului, mărturia fetiţei este doar un exemplu de situaţie în care vieţile celor mici sunt conştient puse în pericol şi drepturile omului sunt încălcate.

 

„O femeie mi-a spus că o tânără a fost împuşcată pentru că purta o fustă scurtă. Pe străzi băieţi tineri caută deşeuri de metal ca să îşi ajute rudele mai în vârstă să construiască bombe. Se joacă cu învelişuri de rachete explodate; în casă copii mici repetă cântece de protest, dornici să câştige încurajare şi aprobare de la părinţi şi rudele mai în vârstă. Când îi întrebi pe copii ce fac, ei răspund: acesta este jihadul meu„.

Cei mai mulţi locuitori din Sayf al Dawla au fugit subit în ultimele trei luni din 2012. Nu mai există spitale aici, nici şcoli, nici magazine cu mâncare, deşi luptătorii, prin reţeaua lor de contacte, trăiesc în apartamente alimentate cu generatoare şi primesc livrări zilnice de mâncare. Aici copiii se pot spăla şi hrăni, acestea fiind singurele semne ale unei vieţi normale.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad.

 

Valoarea pagubelor produse de cei trei ani de război din Siria este de 21,6 miliarde de dolari americani, a informat recent ministrul sirian al Administraţiei Locale, Omar Ghalawanji, într-un interviu publicat de Al-Watan.

 

 Sursa: mediafax.ro

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments