Mai mulţi comisari disponibilizaţi din cadrul Gărzii Financiare se declară revoltaţi de modul în care au fost epuraţi. Cu investigaţii grele la activ, ei acuză decapitarea întregului sistem de control şi spun că sunt necesari cinci ani ca instituţia să-şi revină.
Revolta comisarilor de la Garda Financiară cuprinde toată ţara. Foşti angajaţi ai Gărzii din Cluj, Argeş, Timiş şi Bucureşti reclamă modul în care au fost daţi afară din sistem. Toţi au în comun faptul că au lucrat în dosare celebre, multe dintre acestea fiind finalizate în instanţă, cu ani grei de puşcărie pentru politicieni sau oameni de afaceri.
Somaţiile Gărzii Financiare ar putea deveni amintire în condiţiile în care din sistem au dispărut profesioniştii
„Nici Securitatea nu a fost desfiinţată aşa”
Primul care a rupt tăcerea a fost Marius But, comisarul care a întocmit expertiza în dosarul „Transformatorul”. But a acuzat săptămâna trecută, în exclusivitate pentru 7EST, faptul că structurile Antifraudă sunt nefuncţionale pentru că s-au angajat puţini oameni, în mare parte începători, în timp ce comisarii cu vechime şi care au avut rezultate concrete în instanţe au fost concediaţi.
Un alt comisar care s-a decis să vorbească este Pavel Roman, unul dintre cei care au lucrat în dosarul „Patriciu”. „Nici Securitatea ceauşistă nu a fost epurată şi desfiinţată precum Garda Financiară, ceea ce spune multe despre maniera şi metodele de lucru ale clasei politice actuale”, acuză Roman. Acesta a lucrat la Arad şi Timiş, iar de numele lui se leagă şi alte dosare, care au vizat, spre exemplu, compania Lukoil sau activităţile omului de afaceri Ioan Nicolae.
Pavel Roman susţine că evazioniştii nu pot fi prinşi cu amatori
Toate guvernele au încercat anihilarea Gărzii
Ca şi Marius But, Pavel Roman este acum şomer. Nu-şi revendică fostul loc de muncă, ci acuză faptul că mai toate guvernele au încercat să-şi subordoneze sau să anihileze Garda Financiară. Una dintre aceste încercări a avut loc în timpul guvernării Boc, când comisarii au fost trimişi să supravegheze achiziţiile intracomunitare. Acest lucru a dus la blocarea unui număr mare de personal, ceea ce a dus la diminuarea numărului de controale.
Şeful de la Argeş dă consultanţă
Un alt comisar dat afară este Valeriu Mincă, fost comisar-şef la Argeş. Acesta a lucrat în dosare importante din domeniul petrolului, inclusiv la Arpechim. „A fost o decizie politică transpusă într-un act de guvernare. Nu discut criteriile acum, efectul va fi văzut, în timp, de toată lumea”, spune Mincă.
Fostul comisar lucrează acum în mediul privat. „M-a afectat foarte mult, pentru că am pus suflet. Nu stau să mă lamentez, acum ofer servicii de consultanţă contabilă”, mărturiseşte el.
Valeriu Mincă, fost comisar de la Argeş, spune că viitorul ar putea fi sumbru
I s-a tras de la Voiculescu?
Nu doar comisarii din ţară sunt revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat cu Garda Financiară. Emil Stănică a lucrat la Comisariatul General şi nici măcar nu s-a mai prezentat la concurs. „Ştiam despre ce este vorba şi lucram şi la un dosar mare. În plus, în acea perioadă eram şi spitalizat. M-aş fi dus, poate că nu aveau curajul să facă cu mine ce au făcut cu ceilalţi, dar mi-a fost scârbă de sistem în sine”, spune Stănică.
Fostul comisar a lucrat în dosarele „Tutunul Românesc”, „ICA-Voiculescu” şi „Dinu Patriciu”. Acum Emil Stănică este şomer şi se prezintă regulat pentru viza pe carnetul de şomaj.
„Aveau ruşinea acoperită”
Emil Stănică nu se consideră un erou în luptă cu sistemul, ci acuză faptul că desfiinţarea Gărzii Financiare şi înfiinţarea deficitară a structurilor Antifraudă duc la slăbirea Statului. „O calificare în orice domeniu presupune minimum 5 ani de experienţă. Ei aveau ruşinea acoperită cu şorţuleţe, de asta şi-au permis să facă public ce au făcut. Era constituit deja un triumvirat între Poliţie, Gardă şi Parchet”, suspectează Stănică.
Pavel Roman este mult mai vehement: „Cu amatori nu poţi lupta contra evaziunii fiscale. Ce poate face unul ca ăsta în faţa unuia ca Fenechiu sau Ioan Nicolae, dacă ei vin cu 10 avocaţi? Vă dau doar un exemplu banal. Pe 31 decembrie au făcut control într-un depozit de haine din Timişoara. Erau mai mulţi cei de la Antifraudă decât comercianţi, pentru că nu era niciun client.”
Nu se mai întorc în sistem
Cu toate acestea, „epurările” din Garda Financiară nu sunt puse de comisari pe seama unor răfuieli personale ale celor anchetaţi şi care au ajuns astăzi la putere, ci pe seama unui politici greşite privind lupta antifraudă. Roman acuză că a fost hărţuit, că i s-au înscenat diverse lucruri doar ca să fie eliminat din sistem, acţiunile împotriva unor comisari existând de la înfiinţarea Gărzii. De această dată, însă, au fost eliminaţi prin „reorganizare” tocmai comisarii cu rezultate bune. „De întors în sistem, mai ales în cel actual, nu cred că mă voi întoarce”, spune Marius But.
Dosare instrumentate de comisarii concediaţi
Cazul Petrom – Maghici: În 2001-2002, Petrom Nădlac SRL a cumpărat carburanţi fără a solicita dovada că furnizorii sunt înregistraţi ca plătitori de TVA. Prejudiciul total, derivat din mai multe infracţiuni: aproape 45 de miliarde de lei vechi.
În ianuarie 2011, de la Intercereal SA, parte a grupului Interagro patronat de Ioan Nicolae, s-au confiscat circa 800 tone de cereale. Acestea erau însoţite de borderouri false.
Sucursala Arad a SC Lukoil Downstream Bucureşti a vândut, în februarie 2003, peste 20 tone de carburant contrafăcut, fapt atestat de analizele Larex.