Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii Supreme la patru ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare. Foştii demnitari sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.
La rândul său, fostul director al Poştei Române, Dan Mihai Toader a primit patru ani de închisoare cu suspendare, din pedeapsa iniţială de şase ani, în timp ce Andrei Marinescu, fostul director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al aceleiaşi companii, a fost condamnat definitiv de magistraţi la trei ani şi şase luni, cu suspendare. În schimb, Emanoil Lepădatu, fostul director economic executiv al CNPR, a fost achitat.
Apărătorul lui Zsolt Nagy, avocatul Eugen Iordăchescu a criticat verdictul definitiv al Instanţei Supreme: „Noi întotdeauna ne-am exprimat poziţia în sensul că nu există nicio faptă penală care să justifice o astfel de condamnare. Din păcate s-a comis o gravă eroare judiciară care a fost perpetuată şi în recursul pe care l-am declarat faţă de hotărârea primei instanţe. Într-adevăr trebuie respectată o hotărâre judecătorească, chiar dacă această hotărâre judecătorească poate să evoce o gravă eroare judiciară”, a declarat avocatul, citat de Digi24.
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat pe pagina personală dintr-o reţea de socializare că Tudor Chiuariu ar trebui să se retragă. „Fără a comenta deciziile Justiţiei, dl Tudor Chiuariu trebuie să demisioneze imediat din funcţia de Preşedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, să se retragă din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi din Comisia de Revizuire a Constituţiei”, a scris Predoiu.
Expertul anticorupţie Laura Ştefan a precizat că din punct de vedere moral, Tudor Chiuariu ar trebui să demisioneze din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi din Comisia de Revizuire a Constituţiei. Totodată, Laura Ştefan a numit trei învăţăminte în urma verdictului Instanţei Supreme.
„Ce trebuie reţinut din decizia de azi:
1. Un ministru răspunde pentru ce semnează (aviz amatorilor, vezi memorandumul Rompetrol)
2. E bine să asculţi de oamenii care semnează alături de tine + să nu-i persecuţi pe cei care te învaţă de bine (să nu semnezi chestii ilegale)
3. Avizul de legalitate dat de MJ e foarte important.”, a postat Laura Ştefan pe pagina personală dintr-o reţea de socializare, arată EVZ.ro.
Şi directorul Freedom House România, Cristina Guseth, cere demisia lui Tudor Chiuariu, printr-un mesaj postat în reţeaua de socializare Facebook.
În 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat, în acest dosar, pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.
În acest dosar au mai fost condamnaţi Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care a primit şase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR – cinci ani şi jumătate de închisoare, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR – cinci ani de închisoare şi Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 – un an de închisoare cu suspendare.
Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.
Prejudiciul în acest caz este estimat de DNA la 8.619.787 de euro, aminteşte Digi24.