Un articol-bombă despre modul incorect în care cel mai bogat român ar fi făcut afaceri cu petrol în Liberia a apărut de curând în presa africană. FrontPageAfrica, preluat de AllAfrica şi preluat de capital.ro, a publicat un material în care prezintă îndoielile privind descoperirile de petrol anunţate de miliardar.
În luna februarie 2012, arată sursa citată, African Petroleum (AP), compania deţinută de omul de afaceri de origine română Frank Timiş a anunţat o descoperire importantă de petrol în blocul Naria-1 din Liberia. Anunţul a fost primit cu bucurie de către pieţe, acţiunile listate la bursă ale companiei înregistrând o creştere de 100% (de la 0,68 de dolari la 1,51 de dolari).
Mai mult decât atât, anunţul descoperirii zăcământului uriaş le-a stârnit interesul chinezilor de la PetroChina, care au venit cu o ofertă de cumpărare de 1,35 de dolari pe acţiune pentru toate activele petroliere din Africa ale companiei lui Timiş, scrie AllAfrica.
Actori din industria petrolieră au privit neîncrezători atât anunţul câ şi oferta celor de la PetroChina.
Dat fiind faptul că negocierile dintre cele două companii au alunecat într-o etapă care nu părea să ducă la succes, AP a publicat un comunicat de presă în luna ianuarie a acestui an, în care scria că „un-risked prospective resources” de la Bee Eater/Narina depăşesc 840 MMstb (Million Stock Tank Barrels) la care se adaugă încă 2396 MMstb în blocurile LB-08 &LB-09 (3.236 MMstb în total).
Regulatorul local al industriei din Liberia (NOCAL) a declarat la scurt timp că se impun verificări pentru a se stabili dacă petrolul identificat acolo este viabil din punct de vede comercial. Nu a mai trecut mult timp până la apariţia unui comunicat comun privind rezultatele încurajatoare de la Bee Eater.
Liberienii au început să speculeze faptul că NOCAL ar încerca să ascundă petrolul şi ar planifica în secret exploatarea resurselor fără ştirea poporului.
Presa locală a început să fie mai atentă la anunţurile AP, iar FrontPageAfrica a publicat chiar o explicaţie a unui expert care arăta că „un-risked prospective resources” nu înseamnî rezerve dovedite ci că dacă AP va continua să exploreze, AR PUTEA să găsească 840 de milioane de barili.
Karl Thomas, CEO la African Petroleum, a trimis un nou comunicat în luna februarie a acestui an în care a arătat faptul că anul 2012 a fost un an de mare succes pentru companie reprezentat de descoperirile din Liberia şi de faptul că va începe forajul şi în apele Gambiei, Coastei de Fildeş şi Senegalului unde, deasemenea, are concesionate perimetre petroliere.
„De asemenea, finalizăm negocierile cu PetroChina privind investiţiile asupra a 20% din blocul LB-09 despre care credem că se vor încheia cu un acord în cel mai scurt timp”, se mai arăta în comunicat.
Trei luni mai târziu, planează îndoielile asupra companiei African Petroleum şi asupra acţionarului său majoritar Frank Timiş, care ar fi putut exagera descoperirile cu scopul de a profita de creşterea acţiunilor la bursă dar şi de a face compania mai atractivă pentru chinezii de la PetroChina, scrie AllAfrica, care arată faptul că în ultimele săptămâni, 5 seniori executivi de la AP au părăsit compania, iar NOCAL a cerut recent companiei să pună pe masă toate datele privind descoperirile de la Bee-Eater 1, pentru a fce propriile verificări şi analize.
Surse din interiorul NOCAL au explicat pentru presa locală că durează luni de zile pentru colectarea tuturor datelor privind o descoperire şi încă şi mai multe luni pentru interpretarea acestora înainte de a da un verdict clar.
Sursele au explicat faptul că e prea devreme pentru a determina care este situaţia şi care este răspunsul final privind rezultatele de la Bee-Eater 1. Până în ziua în care se va da un rezultat sigur, regulatorul nu poate decât să dea asigurări că urmăreşte îndeaproape cazul, scrie AllAfrica.
O serie de analişti sunt de părere că răspunderea cade asupra NOCAL, care trebuie să-şi joace rolul de regulator şi să ţină în şah compania African Petroleum.
Unii experţi în drept spun că NOCAL s-a expus la procese şi acţiuni în instanţă din partea altor investitori pentru că nu şi-a jucat rolul de organism de încredere.
În orice caz, scrie publicaţia, totul depinde acum de NOCAL să afle dedesubturile creşterii spectaculoase a acţiunilor din compania lui Frank Timiş, care ar fi trebuit să pună Liberia pe harta ţărilor producătoare de petrol. Pentru Liberia nu e târziu, însă zilele lui Frank Timiş ca gestionar al petrolului în această ţară ar putea fi numărate.
Ce este cel mai important este că executivi ai NOCAL ar fi declarat off the record că instituţia nu are capacitatea să determine dacă descoperirea AP este adevărată sau falsă, fapt ce stârneşte şi mai multă confuzie.
FrontPageAfrica, citat de capital.ro, a aflat pe surse că regulatorul ar fi externalizat investigaţia unor experţi, investigaţie care ar fi un adevărat dezastru pentru ţară dacă s-ar dovedi în urma ei că descoperirea este inexistentă sau neviabilă economic.