Una dintre cele mai des întâlnite idei preconcepute pe care le au consumatorii legate de alimente este că există o diferenţă între chimicalele “naturale”, precum cele existente în fructe şi legume, şi cele sintetice, create în laborator, scrie Business Insider.
Campaniile de marketing deseori alimentează consumatorii cu ideea că orice substanţă chimică sintetică, produsă în laborator, este dăunătoare. De fapt, toate mâncărurile sunt făcute din „chimicale”, indiferent că apar din natură sau sunt făcute în laborator.
Profesorul australian de chimie James Kennedy vrea să combată mitul conform căruia chimicalele sunt dăunătoare. El a creat etichete cu ingrediente pentru produsele naturale, precum bananele.
“Fiind profesor de chimie, vreau să înlătur teama pe care o au mulţi oameni faţă de “chimicale” şi să demonstrez că natura creează compuşi chimici, mecanisme şi structuri mult mai complicate şi imprevizibile decât orice este produs în laborator”, a scris Kennedy pe blogul său.
Lista de ingrediente pentru o banană naturală:
Apă (75%), Îndulcitori (12%) (glucoză – 48%, fructoză- 40% , zaharoză – 2%, maltoză – <1%, amidon – 5%), Fibre (3%) (E460, E461, E462, E464, E466, E467), Aminoacizi (acid glutamic – 19%, acid aspartic – 16%, histidină -11%, leucină – 7% , lisină- 5%, fenilalanina – 4%, arginină -4%, valină – 4%, alanină – 4%, serină – 4%, glicină – 3%, teronină – 3%, isoleucină -3%, prolină- 3%, triptofan – 1%, cistină – 1%, tirosină -1%, metonină – 1%), Acizi Graşi (acid palmitic -30%, omega 6- acid linoleic – 14%, omega 3 – acid linoleic – 8%, acid oleic – 7%, acid palmitoleic- 3%, acid steraic – 2%, acid lauric – 1%, acid miristic – 1%, acid capric – <1%, cenuşă – <1%, fitosteroli – E515, acid oxalic, E300, E306 –tocoferol, filoquinonă, tiamină), Coloranţi (galben-portocaliu – E101 riboflavină, galben-maroniu- E160a), Arome (hexanoat etilic, butanoat etilic, acetat pentil), E1510, agent natural de maturaţie (gaz etan).
Sursa: zf.ro