Apărătorii lui Relu Fenechiu au declarat astăzi, 27 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României, că liberalul nu a putut ajunge la Bucureşti la ultimul termen al procesului din dosarul “Transformatorul” din cauza condiţiilor meteorologice.
Judecătorii de la ÎCCJ au decis să amâne cu o zi judecarea ultimului termen din dosarul “Transformatorul”. Mâine, 28 ianuarie, magistraţii pot da un verdict în acest dosar, existând şi varianta amânării de pronunţare.
În sala de judecată, apărătorii lui Relu Fenechiu au precizat că acesta a încercat să plece de la Iaşi spre Bucureşti însă nu a reuşit din cauza vremii. Aceştia au mai arătat că Fenechiu doreşte să mai dea o declaraţie în faţa instanţei înainte de pronunţare.
Patru ipoteze există în dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, preşedinte PNL Iaşi, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Respingerea recursului de către magistraţi ar însemna că liberalul va fi încarcerat de îndată în penitenciar, alături de celelalte persoane condamnate în dosarul “Transformatorul”. Există şi posibilitatea ca magistraţii să admită recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi să crească pedeapsa dată de prima instanţă. Anchetatorii au cerut 15 ani de închisoare pentru fostul ministru. Admiterea recursului inculpaţilor ar putea însemna fie o scăderea o pedepsei, o suspendare a acesteia, cât şi o achitare. Există însă şi varianta, puţin probabilă, ca magistraţii să trimită dosarul instanţei de fond pentru rejudecare.
Dosarul „Transformatorul” a fost finalizat de prima instanţă de la Curtea Supremă în luna iulie a acestui an. Pe atunci, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, aceeaşi pedeapsă primind-o şi fratele său Lucian, dar şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian. Alţi trei foşti directori de la SISEE, Ioan Turbatu, Petru Marghidan şi Petru Andronache, au primit şi ei pedepse privative de libertate. Primii doi, câte şase ani, iar ultimul şapte ani de închisoare. Magistraţii Curţii Supreme şi-au motivat decizia din acest dosar, precizând faptul că cei implicaţi au folosit „metoda cheltuirii iraţionale” pentru a obţine în interes propriu banul public.
„Conduita inculpaţilor ulterioară consumării infracţiunii, sub aspectul executării obligaţiilor contractuale, conduita ulterioară fiecărui act material constând în executarea obligaţiilor contractuale reciproce sub aspectul modalităţii şi momentul plăţii preţului, modalităţii şi momentul livrării produselor, calitatea acestora, utilizarea lor în activitatea desfăşurată de societatea păgubită sunt elemente ce dovedesc atitudinea subiectivă a inculpaţilor, eforturile lor conjugate în obţinerea beneficiului infracţional prin metoda cheltuirii iraţionale, dar în interes propriu, a banului public”, se arată în motivarea deciziei.
De asemenea, instanţa notează că ”este evident că avansarea sumelor constituind preţul acestor contracte nule datorită lipsei procedurii achiziţiei publice, către grupul de firme Fene a creat un avantaj material substanţial acestora, şi inculpaţilor”. Mai mult, judecătorii subliniază că activitatea complicilor s-a bazat şi către trucarea procedurilor de achiziţie pentru a obţine sume importante din banii publici. „Activitatea complicilor nu a fost strict una comercială, ci una direcţionată către fraudarea sau trucarea procedurilor achiziţilor publice cu scopul obţinerii unor sume importante din banii publici” se mai arată în documentul instanţei.
Potrivit acuzării, la începutul anilor 2000, firmele lui Relu Fenechiu ar fi vândut mai multe transformatoare vechi către SISSE Moldova, încasând pe ele preţuri de catalog. Aproape 100% din respectivele bunuri cumpărate de la Fenechiu nu ar fi fost folosite niciodată. Prejudiciul calculat de comisarii de la Garda Financiară, ce se regăseşte şi în rechizitoriu, dar şi în sentinţele de condamnare ca despăgubiri imputate inculpaţilor, este de peste 6,3 milioane de lei.
(Sursa: adevarul.ro)