Premierul Ucrainei, Mikola Azarov, a demisionat în această dimineață. Aseară, opoziţia a obţinut o primă concesie. Preşedintele Viktor Ianukovici a decis să abroge legile privind limitarea manifestaţiilor şi a promis eliberarea protestatarilor arestaţi. Asta doar dacă manifestanţii deblochează străzile şi clădirile administrative.
Pentru crearea unor posibilități suplimentare de compromis social și politic, pentru soluționarea pașnică a conflictului, am luat decizia de a-i cere președintelui Ucrainei să-mi accepte demisia din funcția de prim-ministru”, spune Mikola Azarov, într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului de la Kiev și citat de rt.com.
În încercarea de a aplana tensiunile din Ucraina, şefa diplomaţiei europene merge azi la Kiev, pentru a discuta cu puterea şi opoziţia. Iar Washingtonul i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să coopereze cu opoziţia şi să retragă de pe străzi trupele antirevoltă.
Liderii opoziţiei au refuzat din nou postul de premier propus de preşedinte, precum şi orice propunere de a intra în guvern. În opinia lor, este doar o ofertă menită să dezbine opoziţia.
„Nu mă văd într-un guvern al lui Ianukovici. Am refuzat de la bun început să discut acest subiect”, adeclarat Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziţiei.
Puterea a promis că îi va elibera pe demonstranţii arestaţi, numai dacă protestatarii eliberează toate clădirile publice şi străzile pe care le-au ocupat în ultimele două luni. O promisiune primită cu scepticism de manifestanţi.
Chiar dacă protestele continuă, guvernul nu are de gând să decreteze starea de urgenţă. Oficialii de la Kiev se tem însă că extremiştii ar putea ataca obiective strategice de infrastructură.
„Există informaţii îngrijorătoare privind posibilitatea minării unor gazoducte straegice”, susține Leonid Kojara, ministrul de externe al Ucrainei.
Manifestanţii susţin că sunt doar zvonuri. „Oamenii vor pace. Nimeni nu vrea violenţe. Poziţia lor este fermă. Oamenii vor ca legile să fie în slujba poporului, nu a politicienilor”, spune un protestatar.
În 14 din cele 25 de provincii ale Ucrainei, sediile administraţiilor regionale au fost ocupate de protestatari. La Kiev, sute de oameni sunt în continuare în stradă şi au ridicat noi baricade. Ei sunt hotărâţi să rămână mobilizaţi, până când vor fi convocate alegeri anticipate, iar preşedintele îşi va da demisia.
(Sursa: digi24.ro)